fbpx Mazda 6 Takumi спорт комби - от вековето до авангардното днес (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Mazda 6 Takumi спорт комби - от вековето до авангардното днес (тест драйв)

Водеща снимка
Да

Mazda 6 Takumi спорт комби - от вековето до авангардното днес (тест драйв)

етикети

Винаги ме е привличал японския свят, може би, защото не го разбирам достатъчно. Мистиката, която обгражда далечния Изток, онази философия, която ние, европейците, трудно разбираме, ни кара да приемаме с интерес, всичко, което идва от другия край на планетата. 

Безспорно в автомобилния свят Mazda е символ на абсолютна естетика, сигурност и съвършенство до най-малкия детайл. И колкото Япония да е символ на най-модерните технологии във всяка една част на живота, толкова това е страната, която най-много тачи наследството си от историята си в далечните векове назад.
През 2020 г. Mazda навърши 100 години от създаването си. Започнала своята история като производител на коркови продукти, преминала през ужаса на Втората световна война и родната Хирошима, днес компанията върви напред и създава автомобили, в които природа и човек може да се влюбят. Като тази уникално червена Mazda6 спорт комби в ексклузивно изпълнение Takumi по повод юбилея на марката. Да, най-общо казваме червено, но това е кристален страстно червен перлен металик (Soul Red Crystal), в който слънцето се оглежда като в никой друг автомобил. 

Емоцията от дизайна японците наричат KODO: душата на движението. Динамичният профил се отличава с дълъг релефен преден капак, мускулести калници и висока линия на прозорците. Салонът е изтеглен леко назад, а силуетът на покрива елегантно се спуска надолу към задна броня в цвета на каросерията. Двоения ауспух с хромирани накрайници е като елегантно, ненатрапчиво бижу. 19-инчовите колела довършват тази прекрасна визия. Този елегантен силует обаче предлага товарно пространство от цели 522 литра, а при сгъване на задните облегалки се отваря обем от 1664 литра.

Отпред, в голямата радиаторна решетка има частици, които приличат на диаманти, а самата тя е оградена отдолу с масивна хромирана лайстна, която завършва под светлините. Адаптивните фарове са по-компактни и сега са с LED светодиодни дневни светлини. 

Влизайки в салона усещате премиум спортна атмосфера, създадена със сребристите алуминиеви вложки, черните лакови покрития, специални материи. Точно както един брилянтен артист събира дълги аплаузи на публиката, така и Mazda си оставят в буквалния смисъл ръцете в интериора чрез т.нар. майстори Такуми. Те майсторят на ръка с уникална прецизност някои елементите – като шевове, полагането на кожа, апликации, работа по волана и др.

Тапицерията е кафява напа - най-висок клас естествена кожа, с перфорация в средата на седалките. 

По таблото и вратите има апликации от естествено дърво растящо в Япония - SEN WOOD. От него се произвеждат традиционните барабани TAIKO, както и грифа на китарите FENDER, на които свирят най-добрите китаристи в света. Тук ръцете на майсторите такуми са ги работили със специални масла, за да се запази топлината на естественото дърво. Апликации с кафява алкантара има и по таблото и вратите.

Благодарение на философията на дизайна насочена към човека, позицията на шофиране е напълно естествена и шофьорът се чувства като в изключително удобно кресло, поемащо всяка извивка на собственото му тяло. Най-новият 8-инчов инструментален дисплей е лесен за ползване и на една ръка разстояние.  На монитора се проектира и 360 градуса изглед, който дава визия на околната ситуация при паркиране назад. 

Воланът с кожа напа и ръчни шефове е с три спици и с по-малък диаметър. На него има бутони за дистанционно управление на почти всички функции. Скоростният лост също е облицован с кожа и ръчен шев.

HEAD-UP дисплей проектира най-важната информация като показва пътните знаци, скоростта на автомобила, предупрежденията и навигация. 

Циферблатите на показателите са нови, като в средата има скоростомер, отляво на него е оборотомерът, а отдясно е индикаторът за нивото на горивото и подобреният екран на бордовия компютър.
Спортното комби на Mazda 6 e оборудвано с бензинов двигател SKYACTIVE-G 2.5 и мощност 194 к.с. и максимален въртящ момент от 258 Нм при 4000 об/мин.

В бензиновите мотори SKYACTIVE-G все още се използва повишена степен на сгъстяване, вместо турбокомпресор. Това прави тези мотори доста икономични, без компромис в мощта. В комбинация със системата i-ELOOP, която съхранява електроенергията, идваща от използването на спирачната система и след това я използва за захранване на фаровете, климатичния контрол, аудиосистемата или друго електрическо оборудване на автомобила, средният разход в града за този автомобил слиза доста надолу. I-ELOOP се комбинира със системата i-STOP, която изключва двигателя например на светофар и допълнително намалява разхода на гориво. 

Кормилното управление е много точно. В града е меко и елегантно, като шофьорът с лекота се справя с множеството маневри, които се налагат в трафика. При висока скоростта става тежък и плътен и усещането е, че се слепвате с пътя в едно цяло. Тук голям принос има и системата за векторно управление на тягата G-Vectoring Control. Тя следи за максимално сцепление в завой, дори и при мокри условия, както и за плавни преходи при спиране и ускоряване. 

Може би наистина само Mazda може да създава автомобили, които пленяват с изключителен дизайн, внедряват технологии, които „мислят“ и реагират много по-бързо от човека и в същото време оставя душата и сърцето на хора, чиято мисия е да създават красиви спомени и емоции зад волана. 

Facebook коментари