fbpx Оранжево небето.... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Оранжево небето....

 

Никой не остана равнодушен от картината на строените Captur-и, които ни очакваха за едно емоционално пътуване. Определено дизайнът блъска сетивата и те кара провокативно да започнеш щателно оглеждане и да откриваш елементите, които просто го отличават от един...автомобил. Ярки елементи, облечени в ярки цветове – отдавна не ми се беше случвало да снимат колата, докато чакахме на светофара. Изключително разпознаваема визия, която просто няма как да се сбърка. 

 

Моя приятелка (само след два месеца предстои да бъде майка), видяла първите снимки в социалната мрежа, веднага ми звънна ентусиазирано на другия ден - „Ина, този страхотен оранжев автомобил какво е? Джипче ли е или нещо друго?“
„Точно автомобил за теб, Милена и очакваното ти бебе!“. На мига ми светна, че наистина е отличен за майките, когато слагат в столчетата децата си отзад – високостоящият на пътя автомобил позволява да не се навеждат много, докато закопчават детето. Автомобилът разполага с три хомологирани позиции на предпазните колани за много малки деца, свързани със стандартните предпазни колани. Също така сядането и излизането от автомобила е много лесно именно заради високата позиция на седалките и широкото отваряне на вратите. (сега, когато аз имам травма на коляното, осъзнавам какво предимство е да не се сгъвам на 16 докато седна, както примерно е при някой спортен автомобил).

 

Всъщност  Renault Captur обединява 3 в 1 - MPV, SUV и семеен хечбек (с малкото пояснение, че няма 4х4). Колесната база от 2,60 м дават стабилност, а по-високият просвет от 220 мм позволява да мине и през по-“раздърпани“, черни пътища. Все пак не е за по-сериозен офроуд. Въпреки, че изглежда компактен, автомобилът предлага достатъчно щедро пространство в купето – отлично пътувахме 4-ма пътници, като мястото за коленете наистина е предостатъчно, но седалката тип „пейка“ позволява да се съберат и 5-ма пътници, а при делението и сгъването и, се образува равен под. Много практичен е двойният под на багажника, който общо предлага 377 дм3. Плоскостта на багажника пък е двулицева – с текстил и гума, спрямо превозвания багаж. Допълнително различните ниши предоставят още 27 литра обем. Едно от най-забележителните места е „магическата“ жабка, която се отваря като чекмедже и може да събере спокойно таблет или нетбук с големина 10,7” - 11“. Върху арматурното табло пък има голямо отделение с капак за вещи.

Дамите, мисля, че ще останат очаровани и от друга иновация – свалящите се, патентовани Zip Collection тапицерии с ципове на седалките. С едно супер лесно дръпване на ципа събличате дрехата на седалката – перете в пералнята и слагате отново. А докато чакате да съхнат може да сложите втори чифт, който примерно да сте поръчали в друг десен. Важна подробност – циповете не късат чорапи! Специално са тесвани.


Renault Captur може да се оборудва с двойната мултимедийна система с централна докинг станция за 7-инчов таблет (все пак не си мислете, че това е таблет, на който ще играете Angry Bird, примерно). Навигационната система, радиото, телефона и портовете за свързване на мобилни устройства са групирани заедно на едно и също място. С MEDIA-NAV много лесно има достъп до основните мултимедийни функции. Renault R-Link е свързан едновременно с автомобила и с интернет.Тази система струва допълнителни 590 евро.

Купето предизвиква истински приятни емоции – особено версията с оранжеви елементи - за контура на въздухоотворите, централната конзола, високоговорителите и Easy Life чекмеджето-жабка, както и оригиналните въжета на гърба на предните седалки, които играят ролята на джоб. Ако пък ви идва много тази ярка тази индикация – може да изберете нещо по-кротко. Всъщност програмата за персонализация осигурявайки около 200 комбинации за есктериора и около 100 за интериора – все някъде ще намеритя своето „аз“.

 
 

При Captur е работено много за да се постигнат отлични резултати по отношение разхода на гориво. Бензиновите мотори - Energy TCe 90/0,9л,/ 90 к.с. и TCe 120 EDC/1,2 л, 120 к.с. консумират забележително малко – едва 4,9 л/100 км за по-малкия. Не си мислете обаче, че този мотор е някакъв компромис с мощността – напротив – бих ви препоръчала имненно него (най-вече за вас, дами!)
Дезеловият мотор е отличник - 1,5 л Energy dCi 90 с 3,6 л/100 км., като е оборудван със Stop&Start система. Индикатор ви напомня за смяна на предавките. С натискане на бутон ЕCO - преминавате в режим, който може да намали разхода с до 10%. А когато преминете на задна предавка камера ще ви осигури комфорт при движение назад.
Цените граници на Captur са от 21 658 лв до 35 590 лв в топ изпълнението.