fbpx За един багажник с портвайн (видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новата Opel Astra Sports Tourer

За един багажник с портвайн (видео)

 
След като в началото на март новият Opel Astra триумфира и грабна най-големия приз в автомобилната индустрия Car of the year 2016, точно на първа пролет група от няколко български журналисти имахме възможност да изпитаме първи комби варианта на модела Sports Tourer. 
Кацаме в Порто, Португалия, а автомобилите ни очакват на паркинга на летището – всички са с новия 1.6 BiTurbo CDTI /160 к.с. Изпадаме обаче в леко двоумение в избор на цвета – класическо червено или сиво-син? Женското ми усещане накрая надделява и естествено избираме червена Astra.
Въпреки, че Порто е на океана, маршрутът ни отвежда към вътрешността на страната – по долината Douro valley, където е родината на портвайн и най-прочутите португалски вина. Пътят е тесен и се вие по стръмните склонове, като се откриват уникални гледки. Пътуваме по път 222, обявен за един от най-красивите Европа. 
 
 
Десетото поколение в семейството на Opel комбита следва богатите традиции на марката, които датират още от премиерата на Kadett A CarAvan през далечната 1963 г. Но за да отговори на високите изисквания на потребителите днес моделът излиза на пазара със същите революционни технологични разработки, предимства и удобства за потребителите, които вече видяхме в хечбека. Astra Sports Tourer е базиран на напълно нова автомобилна архитектура, благодарение на която е с около 190 килограма по-лек от досегашния модел. 
Astra Sports Tourer е оборудвана също със системата на Opel OnStar и новите инфо развлекателни системи IntelliLink, осигуряващи свръхмодерни и широкоспектърни възможности за комуникационна свързаност. Същото се отнася и за множеството системи за безопасност и подпомагане на водача, доскоро достъпни само при автомобилите от по-високите класове.
 
 
И като говорим за комби, едно от големите предимства на такъв е модел е неговото пространство. Интересно е, че Sports Tourer има абсолютно същите размери като своя предшественик, но е доста по-просторен отвътре. С моя колега установяваме, че имаме повече пространство над главите - с 26 мм, а цифрите показват, че за краката на задните пътници също е осигурено с 28 милиметра повече място. Багажният обем е увеличен с цели 80 литра до общо 1 630 литра. Моделът е със сгъваема в отношение 40/20/40 задна седалка, позволяваща още по-гъвкави конфигурации на товарния обем. Освен това системата FlexOrganizer включва странични релси, разделителни решетки и различни мрежи и елементи за укрепване, които се предлагат като допълнително оборудване, така че багажът да може да бъде съхраняван максимално безопасно, прегледно и удобно.
 
 
Пътувайки по долината на виното се опитваме да пресметнем колко кашона портвайн бихме събрали в багажника на ST. Ще ни стигнат за един сезон с приятели. Минава ни еретичната мисъл „да откраднем“ кола и да се приберем с нея с това богатство към България. Избите, които следват буквално на всеки километър ни предизвикват – тук има такива, чиято история се пише повече от 300 години...! Успокоява ни мисълта, че вечерта, след теста, ще се отдадем на сомелиерско изкуство.
 
 
Opel предлага и практични решения, които са новост, още повече за автомобил от този клас. За първи път задният капак може да бъде отварян без докосване или необходимост от дистанционно управление. Функцията за достъп и стартиране на двигателя без ключ “Keyless Open” позволява отварянето му да става само с леко движение на крака под задната броня. Още едно подобно движение под бронята и задният капак се затваря. Интелигентната система може да установи наличието на различни препятствия и да спре действието на механизма в случай на опасност, например ако сте спрели много близко до дърво и капакът има опасност да се удари в него. Разбира се, той може да се отвори и с бутони от страната на водача, в багажното пространство, както и с помощта на дистанционно управление на ключа.
 
 
Sports Tourer ще се задвижва само от двигатели от най-ново поколение. Бензиновите и дизеловите агрегати с работен обем от 1.0 до 1.6 литра съчетават високата енергийна ефективност и икономичност с отлична гъвкавост, динамика и балансирана, тиха работа.
 
Както казах и в началото, всички автомобили бяха оборудвани с напълно новия 1,6-литров турбодизелов мотор, 160 к.с., който постига максимума на въртящия момент от 350 Нм едва при 1 500 об/мин. Системата за последователно двустепенно принудително пълнене, при която малка турбина с променлива геометрия VGT осигуряване отлична реакция на двигателя без „турбо дупка” в ниските оборотни режими. Затова честата смяна на предавки заради острите планински завои и къси прави отсечки беше истинско удоволствие. А още по-хубавото беше, че нямахме усещане, че сме с голям автомобил като комбито. На книга ускорението от 8.1 секунди не е умопомрачително, но добрата аеродинамика, намаленото тегло на автомобила (-190 кг) и доброто окачване направиха „сърфирането“ ни по пътя забавление. Комбинацията с шестстепенната механична трансмисия даде и разход от 5,5л/100 – при това каране повече от отличен резултат.