Test drive

Renault Megane Grandtour - за големи пътувания

  

Само като чуете името Grandtour не ви ли навяват мисли за интересни пътешествия, дестинации, ваканции, приятни моменти със семейството? Много умно Renault дадоха това име на новото комби на Megane. Всъщност определено не е това причината, а щедрите обеми, простор, комфорт и практично удобство на автомобила напълно оправдават съдържанието на думата „Grand”.

Ето какво показват цифрите - новият Megane Grandtour е цели 4626 мм, а разстоянието между предния и задния мост достига 2712 мм (с 43 мм повече от това на хечбека) и именно те създават един от най-просторните салони в сегмента.

 

Багажникът е щедър - 580 л - и позволява да го товарите много, а ниският праг на товарене е огромно предимство. В допълнение няколко прагматични решения съвсем улесняват превозването на багаж и за най-дългата ваканция. Имате на разположение система за разделяне на багажника на две части, за да се предотврати търкалянето на товарите. Избор на две позиции за пода на багажника – като долната може да играе и ролята на тайник или за съхранение на чанти и вещи, които не е добре да се лашкат из багажника – като например лаптопите (убедена съм, че не тръгвате никъде без тях!). Допълнителните куки и мрежа прикрепват товара. А с едно леко дърпане покривната щора скрива всичко от недоброжелателните погледи.

Ако решите пък Grandtour да „поработи” заедно с вас за летния ремонт на дома или вилата – ще имате място да превозите и релсите за пердетата, защото при свалянето на седалките, включително и облегалката на седалката до шофьора, се образува дължина от цели 2,7 м. 

 

Аз съм от онези шофьори, които обикновено вземат на един дъх пътуването от София до морето. Спиранията за „по цигара”, кафе и други прищевки, леко ме изнервят. Дори и вода често забравям да пия. И тогава оценявам колко са удобни седалките на един автомобил. С Megane Grandtour се чувствах отлично и след 400 км не ми трябваше бастунче, за да изляза и да се разгъна от автомобила (а ми се е случвало и с доста по-висок клас автомобили). Със сигурност  използването на пяна с двойна плътност си казва думата.

 

В купето на Grandtour има достатъчно „въздух”, който прави пътуването на четирима абсолютно комфортно. Мястото за краката на задните също е достатъчно, а облегалките са с по-голям наклон спрямо предното поколение, който предоставя именно отпускането на гърба и тялото.

 

Познатият вече от флагмана Talisman и от новото Megane голям вертикален 8.7-инчов тъч екран (който в базовото ниво е 7-инчов) присъства и тук. Той наистина е интуитивен, но трябва малко време, докато се ориентирате в неговата интуиция. Но пък хубавото е, че от него се командва всичко и след като научите функциите и на този таблет, действате много лесно. На първия екран може да извадите някои функции, които най-често ползвате. За такива като мен, които четат с очила (според изследвания такива са около 35% от населението), голямата навигация и ясно изписаните букви, са изключително предимство – няма нужда да се взирам, а това вярвам ще се съгласите не е малък проблем. Но още по-голямото предимство е цветният head-up дисплей, който съвсем решава „очилатия” проблем.

 

Megane Grandtour предлага и технологията MULTI-SENSE, която позволява да избирате различни стилове на шофиране според настроението ви. Бутонът за команда е изнесен  удобно на централната конзола и той дава директен достъп до тези функции чрез дисплея R-LINK 2, откъдето ги командвате. Така на разположение имате режими Neutral, Sport, Comfort, Perso и Eco. Съответно те променят реакцията на двигателя, твърдостта на волана, окачването, скоростта за смяна на предавките ако автомобилът е с автоматична трансмисия. Също така и интериорното осветление, което е в пет цвята - сепия, червено, синьо, лилаво и зелено. При комфортния режим на разположение са и масажни функции за шофьора и спътника (мен обаче нещо ме разсейват като шофирам и често след тестването им и забавлението с тях, ги изключвамJ).

 

Освен, че Megane Grandtour е изключително практичен, е и красив. Комбитата отдавна имат своя изразителност и личен характер и не са един и два примерите, когато те дори са по-красиви от хечбека или седана. В случая сами виждате източената линия на автомобила дава достатъчно динамика и устременост напред. А релсите на покрива буквално естетически довършват дизайна.

 

Фронтално лицето е познато – огромното лого и специфичните С образни дневни светлини приобщават модела към френското семейство.

 

Отзад издължените почти по цялата широчина на автомобила стопове визуално създават усещането за широк и здраво стъпил на пътя автомобил.

Тестовият автомобил е оборудван с познатия 1.6-литров дизелов мотор, 130 к.с. и 320 Нм максимален въртящ момент, съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Най-доброто предложение за хора, които обичат да пътуват и да се наслаждават на шофирането, без да се правят на състезатели. Въпреки това, ако се наложи да изпреварите в тесния път на дефилето „Кресна” някой камион, ще се справите. Адмирации заслужава разходът на гориво, който при моето средно статистическо ваканционно шофиране с багаж и включен климатик (магистрала и първокласен път) показа 4,8л/100 км. И не, не съм карала с 90 км/ч…J

 

 

 

 

 

 

 

 

Моля коментирайте