fbpx Умният боец | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Skoda Octavia RS

Умният боец

 

Има такъв тип хора, които не се лишават от качествените неща в живота си, но никога не го парадират излишно. Те избират само качествени вина, вкусна храна, без компромиси, винаги са облечени и обути много стилно, обичат да се забавляват. За тях автомобилите са необходимост, но те много внимателно избират возилото така, че да има нещо в „плюс“, нещо, което е за тях и им носи много лично удовлетворение. И когато могат да натиснат педала така, че просто да отлетят...

Познавам такъв човек, като гореописаният, който е собственик на последното поколение Skoda Octavia, но с важният плюс „RS”. Той избра за семейството си един просторен и комфортен автомобил, с огромен багажник (590 л), но за себе си добави тези две букви, които познавачите на автомобил знаят какво означават.

На този автомобил имах възможност да се насладя и аз – огненочервена Octavia RS с двулитров дизелов мотор, 184 к.с. (предлага се и версия със 230 к.с.) и автоматична скоростна кутия DSG с двоен съединител.

Този мой познат е боец по природа, човек постигнал много неща с много работа. Научил е и децата му да са бойци и затова си мисля, че спортното окачване на RS харесва на цялото семейство. Настройва за „подвизи“. То е по-ниско с 15 мм спрямо стандартната Octavia. Предно окачване е тип McPharson с долни триъгълни носачи, а отзад е новоразработено многораменно окачване. В стандартното оборудване влиза и XDS електронна блокировка на диференциала, която е част от ESC системата. Ускорението е 8,1 секунди, а максималната скорост достига 232 км/ч.

Нямам търпение да се кача на магистралата. Натискам педала и чувам онзи страхотен звук, който започва да повишава нивото на адреналина. Тук инженерите са добавили специален импулсен генератор, който освен естествения звук, добавя и този чисто акустичен ефект. Въртящият момент е 350 Нм, който максимум е наличен още от 1500 об./мин. и стига до 4400 об./мин. Идва отсечка на изкачване, нарочно натискам педала и усещам, че автомобилът продължава да дърпа напред и да ускорява. Осъзнавам, че изобщо не е нужно да си тънък „разбирач“ на колите, за да усетиш хубавото – както доброто вино, хубавите дрехи и обувки – те просто винаги си личат.

Динамиката е отлична, а автомобилът стои като залепен на пътя, истински спортист. Имам усещането, че той ме води, а не аз него. Големият волан е много отчетлив и реагира на всяка моя мисъл. Ставаме добър тандем. В един момент забравям, че всъщност това е голям семеен автомобил, който тежи почти тон и половина.

Спортния характер в интериора се забелязва веднага по типично спортните седалки с тип гофрирана тапицерия, с червени елементи и червени кантове. Просторът в купето е впечатляващ – четирима големи мъже ще се съберат без никакъв проблем, какво остава за едно средностатистическо семейство с двама тийнеджъри.

Естествено като всяка Skoda и RS e подвластна на слогана Simply clever или „просто умно“ с онези на пръв поглед нищо особено решения, но улесняващи доста живота в автомобила - малко кошченце за отпадъци във вратата, капаче на пепелника, което служи и за поставка за телефон, постелка на багажника с две лица – гумена и текстилна, мрежи за прихващане на предмети, разграфени контейнери под пода на багажника и още други.

Докато пътувам определено виждам, че околните някак инстинктивно обръщат мигновени погледи – автомобилът се забелязва, въпреки, че не е стила “уау“. Все пак този вътрешен нерв е предаден и отвън - спортни брони, отличаващи се алуминиеви джанти, спойлер над багажнната врата (която се отваря цялата и създава т.нар. лифтбек), масивни накрайници на ауспусите. Е, и червеното е много червено...

Сега напълно разбирам защо моят познат избра точно този автомобил – той е огледало животът му – сигурност, комфорт, естетика, в никакъв случай скука и практичност.