fbpx VW Arteon Shooting Brake - да натовариш зимата (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

VW Arteon Shooting Brake - да натовариш зимата (тест драйв)

Този уикенд го бяхме планирали отдавна, два месеца по-рано. Най-вече в мислите си, без да знаем дали изобщо ще се случи – заради обстановката, времето, наличния тестов автомобил (кола е, всичко се случва), дори заради здравето ни… Живеем във времена, в които плановете месец-два напред са доста дълъг срок. 

Но точно в този уикенд всичко се случи като по най-съвършен сценарий. Още когато видях снимките на първия по рода си Arteon Shooting Brake, разяснимо казано е комбито на каросерията на Arteon, си го представих как товаря ските и потеглям към планината. 

Автомобилите освен, че все повече са емоционален продукт, най-вече са за да те закарат от точка А до точка Б сигурно и комфортно, като не те лишават от удоволствията, с които вече сме свикнали да живеем (винаги си спомням в детските години, как майка ми казваше минимален багаж да приготвям, че няма място в багажника на Ладата на баща ми). С новите автомобили, този проблем не съществува, а Arteon Shooting Brake дори не се замислям. Напротив, мисля си какво още мога да взема, за да бъде уикенда пълен – все пак имаме 565 л обем. И товарим – три сгъваеми столчета, масичка, кошница с продукти, три чифта ски и обувки, сакове… Много удобно наместваме ските между двете задни седалки, като сваляме подлакътника. И има още място! 

Пътуваме към Мальовица. Тестовият автомобил е с дизелов мотор 200 к.с. в комбинация с 4х4 задвижване и 7 DSG скоростна кутия. (предлага се и дизелов мотор със 150 к.с.) Мисля, че това е мечтаният избор за всеки български клиент. Веднага бързам да кажа обаче, че Arteon SB не е някакъв страхотен спортист (ускорението от 0-100 км е 7.8 сек), но пък е отличен за дълги пътувания с цялото семейство и се държи много балансирано и сигурно на пътя. А когато стъпваме на снежния път, съм с усещането, че карам изцяло високопроходим автомобил. Системата дори и за секунда не се замисля, че отдолу е снежна покривка (аз, признавам, че не съм фен на карането по сняг, но този път дори и за момент не усетих несигурност). Чак съм учудена! Тук добавям, че тестовият модел е оборудван с адаптивното окачване DCC, чиито настройките са основно преработени, като сервото също е оптимизирано за постигане на по-добро усещане при спирачния педал. 

Другото, което ме впечатли при толкова одумвания дизел, е разходът на гориво. Докато катерехме нагоре, при включен климатик на висока температура и подгряване на седалките, стигнахме най-много до 6,7 л/100. Когато влязохме в нормалния режим на шофиране обаче се върнах на впечатляващите 4,9л/100. Сметките да си прави всеки сам. Аз ще вметна, че с един резервоар и с пълна кола да изминеш 1300 км си е сериозно предимство (пък после дизелът лош, иначе аз съм голям фен на електрическите автомобили).

Arteon SB се предлага и с два бензинови турбоагрегата TSI с мощност 190 и 280 к.с.

Впечатлена съм и от обезшуменото купе и отличната акустика. Докато пътуваме говорим нормално и се чуваме отлично, без да се надвикваме и то докато имаме фонова музика от 700-ватова озвучителна система Harman Kardon, създадена специално за Arteon и Arteon Shooting Brake. Не пропускам обаче да дам и „volume на max“ – ами страхотно удоволствие! (Тази аудиосистема се предлага като опция на цена от 2300 лв).

Интериорът на Arteon SB се отличава с изцяло ново оформление на арматурното табло, хармонично съчетание на и последователно съобразено с впечатляващото излъчване и изключителния характер на модела. Формите, материите и повърхностите на таблото, декоративните панели и тапицериите на седалките от висококачествена кожа, дървесина и текстил правят голяма крачка в посока на Touareg – флагманът на марката Volkswagen. Стандартното оборудване на всички версии включва Digital Cockpit Pro (блок на контролните прибори с изцяло цифрови показания), а за управлението на автоматичната климатична инсталация за първи път се използват модерни осветени сензорни плъзгачи, които се командват изключително лесно. 

Тук е място да кажа, че обемът в купето дава много простор – мястото за пътниците от втория ред е повече от широко и дори при сгънатия подлакътник, в който сме промушили трите чифта ски, пак има свобода за пътниците – почти 1,5 м както са новите мерки за дистанция между двата реда седалки :)

Оставам като черешка на тортата дизайна, още повече, че той е много лично възприятие. Дори с риск да не сте съгласни, на мен Shooting Brake версията ми харесва повече от стандартния Arteon фастбек. Цялостната визия е авангардна и дори думата комби не и подхожда. Ярко отличим е новият светлинен подпис - LED дневните светлини, при които светодиодните ленти преминават не само под включените в стандартното оборудване LED фарове, но продължават и под цялата централна част на радиаторната решетка. Интересно оформление имат и блоковете на задните LED светлини с характерни, форми, които навлизат в капака на багажника, а голямото изписване на модела на вратата стои като изключително елегантен финален подпис. 

Елегантният профил се допълва от вратите без рамки, които придават премиум излъчване. Със сигурност с този автомобил ви забелязват. Отчетохме как ни заглеждаха, дори един колега на X5 спря специално до нас на паркинга и ни попита „Какво е това?!“. Е, и с това червено, и бляскав хром…
Изискано в бизнес делата и спортен заряд за свободното време.

Който търси тази комбинация, но все пак има ценови лимит може да помисли много сериозно именно за този автомобил. Най-евтината версия е 55 876, а най-скъпата 77 916 лв. с ДДС.