fbpx Да се оставиш в лапите на голямата котка (+видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да се оставиш в лапите на голямата котка (+видео)

Jaguar F-PACE

Да се оставиш в лапите на голямата котка (+видео)

етикети

„Добре де, кажи кой друг SUV е по-красив?“, пита ме колегата ми, който е категоричен, че първото по рода си високопроходимо творение на Jaguar, F-pace, e наистина най-красивите SUV, който съществува. Аз, като оптимист, на който все му трябва още малко, не се предавам първосигнално и прехвърлям на ум наличните му събратя на пазара. Въртя, въртя и някак не мога да извадя друг претендент за челото в класацията по красота. Ще мисля още, може да съм пропуснала някой... От друга страна си давам сметка, че определено сме привилегировани, защото имаме възможност да сме сред първите хора в страната ни, които могат в двудневен тест да са зад волана на абсолютно новия F-pace. Когато споменах по-рано на приятели, че ми предстои тест на Jag “джип“ определено предизвиках известна завист.

Пътуваме към Сандански и чашата ми отново е леко недопълнена – буквално под носа ми измъкнаха 3-литровия дизел 300 к.с. в едно убийствено яркосиньо. „Примиряваме“ се с малкия ягуар - 2-литров дизелов мотор/180 к.с. и 430 Нм максимален въртящ момент. Едва ли има нужда да обяснявам как върви по магистралата – добре, че имаме „тайно“ оръжие, защото иначе на няколко пъти буквално се улисвам със 180 км/ч. Разглеждаме интериора, който е луксозен и в същото време изчистен – няма излишни заигравки, всичко е точно на мястото си. Материалите, както може да се очаква са изключително качествени.

Мултимедията е страхотна, с реални цветове, напълно нова, с голям 10.2-инчов сензорен екран и 4-ядрен процесор. Реагира на секундата (няма нужда да натискам по няколко пъти, докато “зацепи“). Има камери отзад и отпред, като тази предната е супер практична, когато си по пресечен терен.

Стерео камерата задейства също системите за предупреждение за напускане на платното (Lane Departure Warning), придържане в платното (Lane Keep Assist), разпознаване на пътните знаци (Traffic Sign Recognition), интелигентно ограничение на скоростта (Intelligent Speed Limiter) и следене на състоянието на водача (Driver Condition Monitor).

Таблото пред водача е дигитално и цветно, а най-важните данни се изобразяват директно върху предното стъкло от лазерен Head-up дисплей с отлично четима графика, дори и при ярко слънце, и което е допълнителен плюс, ако сте с тъмни очила пак ще виждате информацията.

 

След Сандански ни предстои да минем през прохода Попови поляни към Гоце Делчев. Пътят е асфалтиран, живописен, със слабо движение и завоите на много места са като в Монта Карло. Колегата ми определено е майстор на завоите и му отстъпвам удоволствието да върти на 360 градуса. Натиска здраво педала, качва оборотите, дори и само със 180 к.с. усещам, че звукът се обогатява с още обертонове. В един момент си мисля, че сме със спортен автомобил, а не голям и висок. Причините за това усещане са много са много – автомобилът тежи само 1 665 кг, защото 80% от материалите в него са от алуминий. Монотръбните амортисьори са с активен динамичен контрол, който изчислява движението на каросерията 100 пъти в секунда, а на колелата 500 пъти и така осигурят оптималното поведение в конкретните пътни условия. Допълнително има векторно разпределение на въртящия момент между левите и десните колела, електронен волан. Системата за задвижване на всички колела (AWD) е усъвършенствана и като запазва пъргавината на задвижването на задните колела може да подаде въртящ момент към предните колела за максимално сцепление. Вижте какво е да си зад волана на новия F-pace от следващото видео

Спираме за снимки на автомобила край една кариера. Леле.... усещам, че почвам да се предавам на този красавец. Май ще се влюбя в голямата котка. Та той си е чистокръвен ягуар, само че още по-респектиращ. Има всичко, с което тази марка е завоювала сърцата и умовете на толкова много хора – дълъг преден капак, голяма решетка, специфичните красиви „очи“, великолепен профил на силно животно с изразени мускули, събрал в едно SUV и купе. Изобщо не желая да го сравнявам с никой друг модел. Наистина е много красив.

 
 

Изцяло новият F-PACE прави и световния дебют на т.нар. Activity Key – една водоустойчива и удароустойчива гривна с вграден транспондер за отключване и заключване на автомобила, която е в подкрепа на активния начин на живот. Вижте какво представлява от видеото.

В последната отсечка сменяме колите и най-сетне се качваме на 3-литровия дизел с 300 к.с. и което е по-важното - 700 Нм максимален въртящ момент. Многото цифри не са, за да се хвалиш с тях и да видиш колко километра ще вдигнеш, а когато ти потрябват, да успееш буквално да „отсвириш“ другите и изглеждащото на пръв поглед рисково изпреварване да бъде напълно безопасно. Ускорението от 6.2 сек. за 0 — 100 км/ч. са красноречиво доказателство. Май пропуснах да отбележа, че и двата двигателя са оборудвани с 8-степенен автоматик, при който е изключено да усетиш превключването на отделните предавки.

В края на деня сме емоционално уморени и в същото време по ягуарски нахъсани. Едвам се сещаме да погледнем средния разход – на голямата котка е 10,8л/100 км. и това при сериозна пътна игра. Бих казала – отлично! Край – F-pace ме спечели...

Facebook коментари