fbpx Audi S6 и S7 за първи път с дизелов двигател с електрически задвижван компресор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Audi S6 и S7 за първи път с дизелов двигател с електрически задвижван компресор

Новите модели Audi S6 и S7 застават на стартовата линия с мощен V6 TDI-двигател, който предлага на клиентите на марката върхова динамика за дълги разстояния. За първи път Audi комбинира електрически задвижван компресор с 48-волтова бордна мрежа. S-спортното окачване с регулиране на амортисьорите, динамичното управление на четирите колела и спирачната уредба с керамични дискове не оставят неизпълнени желания по отношение на пътното поведение и възможностите при спиране. Характерния дизайн с висококачествена S-визия придава особено специален вид на спортните модели от висш клас.

„Изстрелващ“ въртящ момент: електрически задвижван компресор и 700 Нм въртящ момент

Огромният въртящ момент от 700 нютонметра, който водачът може да има на разположение във всеки момент и остава константен в диапазона между 2500 и 3100 оборота в минута, е идеален отговор на предпочитанията на европейските клиенти, търсещи върхово представяне на пътя. 
На дълъг път S TDI-моделите предлагат едновременно динамика и ефективност – при това в равни количества. С моделите S6 и S7 TDI марката Audi продължава и доразвива успешната концепция на задвижването на SQ7 TDI (комбиниран разход на гориво в л/100 км: 7,6 – 7,2*; комбинирани емисии CO2 в г/км: 199 – 189*): за пръв път инженерите на Audi комбинират електрически задвижван компресор с 48-волтова бордна мрежа. Мощността на трилитровия V6 TDI достига 257 kW (349 к.с.). За силовото предаване отговаря осемстепенната автоматична трансмисия tiptronic, винаги в съчетание със системата за постоянно задвижване на четирите колела quattro.

Спонтанен помощник: електрически задвижваният компресор

Електрическия задвижваният компресор осигурява мощен подем при ниски обороти. Наред с изключително динамичното ускорение, електрически задвижваният компресор предлага и многократно използваема Boost-функция при рязко форсиране. По този начин електрически задвижваният компресор премахва още в зародиш явлението, известно като „турбодупка“, осигурявайки бърза реакция при подаване на газ и мощно ускорение във всяка ситуация.

Времето за реакция на електрически задвижвания компресор е под 250 милисекунди, пиковата му мощност се равнява на седем киловата, а максималните му обороти достигат 70 000 в минута. Boost-функцията на електрически задвижвания турбокомпресор работи до достигането на 1650 оборота в минута от страна на двигателя. Благодарение на двойното принудително пълнене, включващо електрически компресор и задвижван от отработилите газове турбокомпресор, S-моделите разполагат с огромен въртящ момент от 700 нютонметра, който остава константен в диапазона между 2500и 3100 оборота в минута. Електрически задвижваният компресор подпомага TDI-двигателя винаги, когато енергията от отработилите газове не е достатъчна за осигуряването на моментален прилив от въртящ момент – например при потегляне или при ускоряване от най-ниските работни режими на задвижващия агрегат.

Външно електрически задвижваният компресор силно наподобява на турбокомпресор и е монтиран директно на двигателя, непосредствено зад межденния охладител на сгъстения от турбокомпресора въздух. В повечето случаи той е отделен от системата за турбопълнене с помощта на байпасен клапан. Когато обаче нуждата от мощност стане голяма поради силното натискане на педала на газта, а същевременно енергията, осигурявана от турбокомпресора е недостатъчна, байпасният клапан се затваря и вмукания въздух постъпва директно в електрически задвижвания компресор. Сгъстеният по този начин въздух постъпва директно в горивните камери.

Резултатът: спонтанна реакция при подаване на газ и впечатляваща тяга при ускорение, включително при изпреварване или рязка смяна на натоварването. По този начин цялата мощ на 3.0 TDI-двигателя е налична веднага, щом водачът има нужда от нея. Във всекидневието тази технология спестява на трансмисията множество превлючвания на по-ниска предавка, като по този начин нивото на оборотите се намалява, а „турбодупката“ на конвенционалните турбокомпресори изчезва безследно.
Електрически задвижваният компресор позволява изключителна мощ при ускорение. Екипираният с електрически задвижван компресор V6 TDI-двигател ускорява S6 Limousine за едва 5,0 секунди от 0 до 100 км/ч, а при S6 Avant и S7 Sportback класическият спринт отнема само с една десета от секундата повече. Електронно ограничената максимална скорост възлиза на 250 км/ч.

Шедьовър на високите технологии: двигателят

Двигателят 3.0 TDI осигурява впечатляващо разгръщане на мощността и висока ефективност. От своите 2967 см3 работен обем той генерира 257 kW (349 к.с.) мощност. Специфичната му мощност се равнява на 117,9 к.с. на литър работен обем, а специфичният въртящ момент – на 235,9 Нм на литър.
V6 TDI-двигателят тежи само 190 килограма и е буквално натъпкан с високи технологии. Неговата система Common-Rail впръсква горивото директно в цилиндрите с налягане 2500 бара. Коляновият вал, цилиндрите, буталата и мазителната система отговарят на предизвикателствата на високата мощност, а специални мерки по отношение на задвижването на коляновия вал и разпределителните валове намаляват триенето. Охлаждащите кръгове на корпуса на коляновия вал и на цилиндровите глави са разделени един от друг, за да може след студен старт маслото в двигателя да се загрява максимално бързо – цилиндровите глави разполагат с двойна водна риза. При необходимост масленият радиатор, електрически задвижваният компресор, RSG и корпуса на турбокомпресора се свързват с потока на охлаждащата течност.
Задвижваният от отработилите газове турбокомпресор, чието турбинно колело е с диаметър 50 милиметра, генерира налягане от 2,4 бара. Променливата геометрия на турбокомпресора (VTG) минимизира енергийните загуби. Системата за рециркулация на отработилите газове (AGR) поема отработилите газове едва след като те са преминали през филтъра за твърди частици, което се отразява изключително благотворно на ефективността. Двигателят 3.0 TDI се отличава с изключително рафинирани маниери на работа.