fbpx Новият Touareg – истинска еманация на Volkswagen | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Touareg – истинска еманация на Volkswagen

Test drive

Новият Touareg – истинска еманация на Volkswagen

„Тук няма да минем, много е тясно, как ще завием?! Да не мислиш, че преди 200 години някой си е представял, че тук ще минава супер модерен Touareg?! Само катъри и коне са запирали копита по тиклите, вкопани нарочно в дълбочина. Ние днес водим цяло стадо от 286 елитни конски сили, впрегнати в 3-литров, V6-турбо дизелов мотор”
„Ще минем, хората са имали интуиция за бъдещето”, смее се мъжът ми.

 

Това е част от семейния ни спор, докато се чудим по коя стръмнина да поемем в стара Ковачевица, за да стигнем до хотелската ни къща. Аз, понеже много ги жаля новите коли, не вярвам, слизам и почвам да оглеждам. Въпреки, че последното поколение на Touareg е натъпкан с камери от всички посоки и висини, а като неговата задна камера просто не съм виждала такава.

 

Любопитна жена наднича от една порта, явно схващайки ситуацията. „То тук Бойко минава, та може да провреш, ама си зела по-възлестата прека”. „Кой Бойко?”
„Че то един има”, усмихва се жената… :)

Аа, няма да се давам тогава аз на един Бойко. „Повдигни колата”, казвам на мъжа ми, за да се застраховам отвсякъде и той послушно натиска копчето за off-road. „Дай, още” – и колата се повдига общо с цели 70 мм. (Отварям скоба, за да спомена, че новото поколение на пневматичното окачване 4-Corner изключително подобрява комфорта и предлага стандартните нива на клиренса „Normal“ и „Comfort“. При скорост над 120 км/ч обаче автоматично се намалява клиренса с 15 до 25 мм с цел оптимизиране на аеродинамичните показатели и пътното поведение на автомобила).

 

 

Стигаме до „кварталното” площадче, което е голямо почти колкото колата. Е, тук просто не виждам как ще го „сгъна” на ъгъла, за да продължа. Паркинг системите пищят отвсякъде, обаче SUV-ът се оказва невероятно поврътлив и на косъм се измъквам. Успявам благодарение на новата технология за управление на всички колела, при която при скорост до 37 км/ч задните колела завиват в посока, обратна спрямо тази на предните. По този начин значително се подобряват повратливостта и маневреността. Най-сетне стигаме до къщата.

 

„Абе инженерите как си представят, че ако съм сама ще сваля от тази висина багажа?”, казвам, когато отваряме автоматичната врата на огромния багажник
„Споко – помислили са за такива 160 сантиметрови като теб”, казва мъжът ми и натиска копчето отстрани на багажника. Колата се снишава значително и нещата си идват на място. Вече се усмихвам доволна.

 

 

Изминахме от София 240 км на един дъх, дори не ги усетих. Третото поколение на Touareg е истинска съвременна еманация на Volkswagen. Когато се качих за първи път в колата и веднага потеглихме, буквално бяхме в ступор от огромните невиждани досега телевизори отпред (въпреки, че на теория и снимки ги бях виждала). Това всъщност е една от най-големите иновации на бранда, която наричат Innovision Cockpit. На 15,0-инчов екран (колкото личният ми лаптоп), обърнат към водача (curved) е интегрирана върховата инфотейнмънт система Discover Premium. Всичко е touch! От екрана се управлява 2- или 4-зоналната климатична инсталация, както и функциите за подгряване, климатизация и масаж на седалките. Все пак е оставен елегантен скрол бутон за аналогова корекция на звука, освен от екрана и волана.

 

Покритият със стъклена повърхност екран на системата Discover Premium визуално се слива със също покрития със стъкло Digital Cockpit – 12,0-инчов дисплей фронтално пред шофьора, който замества класическите контролни прибори. И двата дисплея са решени в т.нар One-Screen-дизайн“, който ги обединява в едно общо визуално и функционално цяло. Едва ли има нужда да добавям, че са налични „комфортна телефония“, индуктивното зареждане на смартфон, Аpp Connect, Media Control“ (интегриране на таблет), четири USB-порта, дори и WiFi-Hotspot за до осем устройства. И като допълнение супер ясен Нead-up-Display с прожекция на предното стъкло. А само ако имате идея как звучи "Страдивари" цигулката на любимия ми Дейвид Гарет през Dolby-7.1-усилвателя с мощност 730 вата и 14 високоговорителя... Повярвайте, направо е вдъхновяващо и те праща в други измерения!

 

По магистрала „Струма” летя с много непозволена скорост, ама колкото и да прокламирам спазване на правилата за движение и аз понякога съм грешна – не удържам на страстта на колата, а и скоростта не се усеща. Автомобилът е повече от сигурен. А и дузина асистенти бдят над мен - асистент за поддържане на пътната лента, асистент за смяна на пътната лента и завиване, Front Assist с функция за аварийно спиране City emergency brake и система за разпознаване на пешеходци (последното за града) асистент при натоварено движение и асистент за спазване на лентата на движение“ (частично автономно придвижване до 60 км/ч), разпознаване на пътни знаци. Да не се случва на никой, но има и Еmergency Assist - асистент за спешни случаи при възникване на здравословен проблем у водача. Със сигурност изпускам доста неща, но дори и за три дни няма как да откриеш всички възможности и комбинации.

 

И в третото поколение на модела двойното предаване 4MOTION е серийно оборудване. Комбинира се със също серийна автоматична 8-степенна автоматична трансмисия (превключване „Shift by Wire“, с индикатор за моментната предавка на контролното табло), която е в състояние да пренася въртящ момент до 1.000 Нм. Самоблокиращият централен диференциал с асиметрично динамично разпределение на въртящия момент предава тягата към двата моста. До 70% от тягата при нужда могат да бъдат предадени към предния мост, а до 80% – към задния мост.

 

 

Гледам каменните къщи на Ковачевица и тиклените им покриви (за тях ще ви разкажа отделно). За времето са били символ на изключително майсторство, въпреки, че и днес им се дивим. Седя в модерната двутонова машина, която в 4,87 м е събрала върховна инженерна и дизайнерска мисъл. Традициите са запазени, а за 200 години, човечеството е извървяло път, който е повече от впечатляващ. Какво ли ни очаква в следващите само 20?

 

 

 

 

Facebook коментари