fbpx Duesenberg SJ Speedster грабна големия трофей на Concorso d'Eleganza 2023 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2023, Italia - от мястото на събитието

Duesenberg SJ Speedster грабна големия трофей на Concorso d'Eleganza 2023

Бароковите градини на най-луксозният хотел в Италия и в Топ 500 в света Villa d'Este на езерото Комо се превърнаха в прекрасна арена на четириколесния блясък на класически, исторически автомобили, притежание на колекционери от цял свят. Между 19 и 21 май елита на европейската и световна аристокрация отпразнува автомобилния ентусиазъм, радостта от шофирането и техническото съвършенство на автомобили от отминали времена, но с непреходно въздействие. 
Нашата медия имаше изключителната чест и привилегия да бъде сред малкото поканени европейски медии и да съпреживее на място емоциите от събитието.

От края на 90-те години BMW e основен спонсор и организатор на Конкурса за елегантност и всяка година професионално жури присъжда престижната награда Trofeo BMW Group – Best of Show, заедно с други отличия.

Хелмут Кас, шеф наf BMW Group Classic, Уилям Лайън, собственик на автомобила със съпругата си и Вилхелм Шмид, CEO A. Lange & Söhne, снимка: BMW Group

Тази година призът получи един впечатляващ Duesenberg SJ Speedster от 1935 г., а Хелмут Кас, шеф наf BMW Group Classic и Президент на Concorso d’Eleganza Villa d’Este връчи блестящият Трофей на гордият собственик Уилям Лайън, който получи и един специален подарък - уникален часовник 1815 Chronograph в бяло злато, изработен от A. Lange und Söhne специално за носителя на приза Best of Showq с масивен циферблат от червено злато и гравиран на ръка герб на Concorso d’Eleganza Villa d’Este на сгъваемия заден капак. 

Тук е място да отворим скоба, че нашият глас също бе даден за Duesenberg, защото медиите имаха право също да гласуват през апликация за Coppa d'Oro (наградата на публиката), въпреки, че тя отиде при не по-малко заслужил автомобил - Ferrari 250 GT California Spyder от 1961 г., собственост на Джонатан Хуи, Keybridge Collection, Hong Kong. 

Освен изключителния си дизайн, който трудно те оставя да се откъснеш, Duesenberg впечатлява и с още факти. През 30-те години с такава машина са се возили Гари Куръп, Кларк Гейбъл, Грета Гарбо, както и още звезди. Именно това е и возилото Джей Гестби в римейка на “Великият Гетсби”. 

Основатели на компанията са Карл и Оугъст Дюзенберг, които емигрират в САЩ от Вестфалия (Германия) през 1880 г. Двамата получават слава заради успехите си в моторните спортове.

Но истинската коронация идва с появата на екстравагантния модел SJ, който когато с суперчарджърът влезе в действие, този огромен автомобил генерира 320 к.с., които го ускоряват до около 220 км/ч. (и това през 1935 г.!)

Собственикът Уилям Лайн разказва историята на автомобила пред журито

Имах късмета да видя собственика на Duesenberg - елегантният американец Уилям Лайън точно в момента, в който журито преглеждаше и оценяваше автомобила, а той разказваше историята му. Но първо чух звука на машината отдалече, който буквално накара зелената морава да затрепери и затичах към посоката.

Моделът е поръчан от индийски махараджа, но притеснен, че Индия може да бъде нападната във времето на Втората световна война, той го изпраща за съхранение в САЩ. И днес ние може да се насладим на това брилянтно изкуство. Нещо любопитно - отпред колата има червена и синя светлини, които показват дали махараджата е вътре и съответно, ако свети червената лампа поданиците трябва да се поклонят, когато минава покрай тях с автомобила. 

Гербът на махараджата

Когато светне червената светлина, поданиците трябва да се поклонят покрай минаващия автомобил, защото махараджата е вътре

Фамилия Лайън закупува колата през 80-те години.

Част от професионалното жури, което оценява изложените автомобили в 8 класа

А тук кратко видео с носителя на наградата на публиката - Ferrari 250 GT California Spyder от 1961 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)