fbpx Суровата красота на господаря | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Суровата красота на господаря

Интересно ми беше да разбера, че няколко мои бизнес партньори са избрали за свой автомобил NISSAN Pathfinder. Още по-интересно ми стана, когато други няколко ме попитаха, какво мисля за този автомобил, защото проявяват интерес.
Явно е, че моделът се превръща в новото поколение автомобили за бизнеса. Като че ли малко странно ми звучи...
В момента, в който седнах зад волана и изминах първите стотина метра ми стана ясно, защо новата генерация мениджъри търсят този автомобил. Усещането за господство и сигурност на пътя е съвършено...

След като денят ми беше доста напрегнат, като че ли в този автомобил се откъснах от блъсканицата на града, попаднах в капсула,
която ми даде стабилност и няма как да не кажа, и превъзходство.
Някак съвсем естествено всички ти дават път, защото наистина автомобилът е много голям и респектът, който внушава е сериозен. Спартанският външен вид допълва усещането за мощ. Трябва да призная обаче, че управлението е по-тежко - все пак това са два тона и половина. Но комфорта в купето и отличната аудио система със CD ченджър доставят удоволствие, което те измъква от всекидневните проблеми. Двузоновият климатик разпръсква мека топлина в зимната вечер.

Отиваме към Мальовица с надеждата да покараме ски. Въоръжени сме с нужното оборудване и с нужния за пътя автомобил. А пътят наистина е снежен и като че ли от пътната служба са забравили, че може да хвърлят и малко пясък за по-безпроблемно придвижване. Малко след началото на изкачването започваме да срещаме доста коли, които са спрели, за да слагат вериги. Ние обаче само с едно превъртане на ротационния контакт но панела сме на перманентно 4х4. Шасито съчетава двойно независимо окачване отпред и отзад с най-новата интелигентна система за четириколесна задвижване на NISSAN - ALL MODE. Към тази система е добавен и режим за ниски предавки, които са за особено тежък терен (по-нататък ни се наложи и този режим да използваме). Поведението на автомобила е безкомпромисно. Съчетанието на истински оф-роуд характер с поведението на пътнически автомобил е много добро.
Нашата модификация е с 5-степенна автоматична трансмисия с възможност за ръчно последователно превключване. За още по-голяма сигурност избираме именно тази функция. Така по-добре може да се усети автомобила, особено при по-критична пътна ситуация. И разбира се, след известно свикване с този начин за смяна на предавките. Изкачването до пистата на Мальовица е безпроб-лемно. С карането на ски се разминахме - снегът изобщо не е достатъчен, но поне очите ни се напълниха с невероятна слънчева красота.
За да направим ефектни снимки на Pathfinder, решаваме да го докараме до ръба на стръмен склон, където има малко сняг. До тук добре, но дойде моментът в който трябваше да се изтеглим назад и изведнъж попаднахме в реална ситуация от
оф-роуд състезание.

Всички гуми започнаха да превъртат и да се пързалят
в малкото сняг
примесен с изсъхнала трева. Затруднението дойде допълнително от това, че с всеки опит джипът се приплъзваше към съседния автомобил. Започнахме да опитваме със залюляване...Замислих се - “срам - ние сме с най-голямата машина в местността и се излагаме на равното”. Поне направихме шоуто, защото ревът на 2,5-литровия дизелов мотор и мощта на 174 к.с. дават доста страничен ефект. Е, не се изложихме, защото Нисана се справи. Излязохме от тази ситуация и тествахме, без да беше специално търсено, възможностите на автомобила извън пътя. Наистина при включването на ниските скорости нещата дойдоха на местата си. Все пак трябва да се знае, че при такава ситуация и излизане на заден ход е повече въпрос на майсторство на шофьора, а не на възможности на джипа.
На връщане по снежния път се спускаме без проблем.

 

Дори на един по-остър завой и с малко по-висока от нужната скорост приплъзването беше нищожно. Трябва да кажа, че овладяването
на машината не е трудно, въпреки голямата маса и високата позиция на пътя. Важен момент е добрият земен просвет и късите надвеси отпред и отзад. Единственото, което малко ни затрудняваше бе липсата на странични прагове, които улесняват качването в купето.
Едно от големите предимства на NISSAN Pathfinder е ползването на данъчен кредит, заради възможностите за трети ред седалки. Така той е прекрасен вариант за семейна кола и за бизнес автомобил особено, когато се наложи да се демонтират седалките. При нужда може да се махне и предната пътническа седалка и да се отвори огромно карго пространство до 2,8 куб. м.

Цената на автомобила, който управлявахме, ниво на оборудване Comfort е 78 390 лв. с ДДС.