fbpx Една душа с две тела | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Една душа с две тела

Една душа с две тела

Все повече мултифункционалните автомобили започват да навлизат в ежедневието като предпочитани модели за семейството и за бизнеса. Те имат авангарден дизайн, отговарящ на динамичните съвреммени работещи хора и в същото време имат десетки функционалности удобни за едно семейство с деца. Новият C-MAX го доказа също, като бе избран за „Ван на 2011 г.” от българските автомобилни журналисти буквално преди седмица. Той спечели с модерния си дизайн и интериор, нови двигатели и фунционалност на купето.
На практика Ford заменя първото поколение C-MAX с два нови отделни модела. Освен конвенционалният с 5 места, като „бонус” за клиентите се явява големият, Grand C-MAX, който е малко по-широк, висок и дълъг и в допълнение предлага 7 места. Преведено на български - това значи и ползване на данъчен кредит, което в момента е повече от сериозно предимство при избора на автомобил.

Имах възможността да съм първият шофьор на първият влязъл в България нов 5-местен C-MAX. Нямаше как да остана равнодушна към красивият и експерсивен дизайн, който в съчетания с уникалния оражев цвят има ярко присъствие на пътя. И тук продължава линията на канони на кинетичния дизайн на Ford, развити вече във Fiesta, Kuga и Mondeo. Предната решетка е характерна за марката и излъчва стабилност. Тя се допълва от издутите калници. Линията на прозорците следва тази на новите Fiesta и Kuga, с характерното повдигане при С-колоната. Погледнат отзад при модела можем да намерим близост с капака на по-големия S-MAX със спортно задно стъкло. Като цяло линията напред рисува компакна фигура, но с голямо съдържание вътре.

Пространството в купето е достатъчно обемно дори когато има пълен набор от пътници. Разстоянието между главите и тавана също е достатъчно. Високата позиция на седалките е удобна и дава отлична видимост за всички. За задните пътници има три самостоятелни сгъваеми седалки и съотношение 40/20/40. При нужда опцията Comfort позволява външните седалки да се плъзгат диагонално назад и навътре и да създадат луксозното разположение на 2+2 места.

По отношение на седалките изключително решение е създадено при Grand C-Max, където трансформацията е невероятна, но нея ще представим, когато я видим в реалност. Също така вратите в този модел са плъзгаши, което е голямо удобство най-вече в града и при паркиране на тясно. И като казах това – изключително удобна е функцията на автоматично паркиране. Натискате само педалите газта или спирачката и съответно предна или задна скорост и системата върти волана!

Но да се върнем в купето. Централната конзола и скоростният лост както седалките също са разположени високо, така че позицията на ръката на шофьора попада естествено на тях при използването им. Тук отново забелязваме този кинетичен дизайн – инструменталният панел е оформен като крила. Копчетата по него са като наредени пера. А крилатата форма я виждаме и в цялата конзола. Всичко е много модерно, отговарящо на днешното ни високотехнологично общество. Към високите технологии защо да не добавим и автоматичен парктроник, камера за заден ход, следене на мъртвите зони.

Сърцето на C-Max предлага различни мощности – тупти в ритъм както и за по-нервните, така и за по-спокойните. Флагманът на бензинови мотори е новият 4-цилиндров, 1,6-литров двигател Ford EcoBoost - 150 и 180 к.с. Новата глобална гама EcoBoost двигатели са въведени в европейската продуктовата гама и съчетават турбокомпресор и директно впръскване за намаляване разхода на гориво и СО2 емисиите, като редукцията достига до 20% в сравнение с конвенционалните бензинови двигатели с подобна мощност. В гамата влиза още изпитаният 1,6-литров Duratec Ti-VCT с мощности 105 и 125 к.с.
Дизеловите мотори са с мощност 1,6л – 95 и 115 к.с. и по-мощният 2,0л – 140 и 163 к.с.

Facebook коментари