Новият Renault Megane

Четвърта ера за Megane

етикети: 

В декемврийския ден Лисабон ни посрещна със слънце и 19 градуса – истинска пролет. Великолепно време за пътуване, очакваше ни океана. И въпреки, че бяхме станали сутринта в четири, за да прелетим от София до най-крайната точка на Европа – Cabo da Roca, адреналинът ни започна да се покачва – на самото летище на португалската столица ни очакваха строени четвъртото поколение Megane и Megane GT-Line за първите си международни журналистически. Колегата ми Георги Колев, който има повече бензин, отколкото кръв в тялото си, беше категоричен: „Днес ще стигнем до залеза с GT-то, а утре ще посрещнем изгрева покрай брега по-кротко, с конвенционалната версия Megane”:).

 
 

Само метнахме чантите в багажника и потеглихме - навигацията ни насочи през града към магистралата. Караме най-наточената за момента дизеловата модификация с директно впръскване, с работен обем 1.6 литра и мощност от 130 к.с., start/stop система и 7-степенна автоматична скоростна кутия. Съвсем очаквано тук особени изненади във возията няма – типично френска, но леко по-стегната. Докато чакаме да стигнем до истинския терен за GT-то отглеждаме интериора. Казано с две думи – повече простор и съвременен шик. Допълнено с още две – с тази версия може да свалиш и гадже – дори и да не отбира от автомобили, ще схване, че тук има нещо „по-така“. Цялостното усещане е за модерен автомобил с качествени материали и перфектни сглобки. Седалките на спортиста са стегнати, с много добри странични подпори, които обхващат тялото. Тапицерията Alcantara е обшита с декоративен син конец, отговарящ на екстериорния Iron Blue body цвят, който го има и на волана, и на обшивката на скоростния лост.

Веднага прави впечатление големият цветен 7-инчов TFT дисплей, вертикалният мултимедиен таблет с размер 8,7 инча, който се явява като контролен център на автомобила, оборудван със система R-LINK 2. За нас не са изненада, защото две седмици преди това подробно бяхме изръчкали всички функции по цялата централна конзола и технологията MULTI-SENSE в премиерно представения Renault Talisman. 

Най-сетне си идваме на думата – започва тесен планински път с много завои. Жоро държи автомобила в 5-6 хил. оборота и не му дава да мръдне. Очаквах, че въпреки спортните седалки ще се чудя как да се държа, за да нямам поведение на пиян морков. Обаче изненада – изключително поведение на автомобила, което ме кара да се отпусна и да се наслаждавам на удоволствието (не че на няколко пъти мълчаливо не натиснах спирачките от пасажерската седалка). Ето какво усетихме в реалност.

А зад волана усещането е друго. 

Новият Megame GT е първият автомобил в сегмента си, който е оборудван с технологията 4CONTROL. На практика шасито влияе върху завиването на задните колела, което именно е от значение за стабилното поведение с висока скорост в завои и сигурността, която се усеща при динамично шофиране. Тази система намалява накланянето на купето, благодарение на специфичен, тръбен анти-рол бар, и регулира ъгъла на завиване на задните колела 100 пъти в секунда. Системата е активна, без значение кой от четирите режима ще бъде избран - Sport, Neutral, Comfort и Perso). При скорости под 80 км/ч и включен режим Sport, и под 60 км/ч в някой от другите режими, задните колела се завъртат в противоположната посока на предните. Когато тези скоростни прагове бъдат надхвърлени, задните колела завиват в същата посока на предните колела, осигурявайки усещането за автомобил с по-дълго междуосие и стабилност в завой. След скоростното ни изпълнение, сборището на всички световни ветрове ни посрещна на Cabo da Roca, а залезът на океана обещаваше приказно време на другия ден.


Утрото наистина ни посрещна с много слънце. Пътувахме към летището с „обикновения“ Megane. Моят брат все още има първото поколение на марката, която и до ден-днешен му е вярно товарно муле. Сравнявайки го с последното поколение – говорим за две различни ери.

Моделът е построен на модулната платформа CFM, използвана и за Renault Talisman, Kadjar и Espace, както и за Nissan Qashqai и Pulsar. Така последното поколение е по-дълго с 64 мм (4 359 мм), а междуосието е увеличено с 28 мм и вече 2 669 мм. Въпреки това колата е олекотена със 75 килограма. Технолгиите, с които е оборудван са привични за автомобилите от горния сегмент. Тук вече има и цветен head-up дисплей, естествено цялата централна конзола с всички системи, представена по-горе. За маниаците на звука, акустиката на аудио системата е подобрена чрез вграждане на по-големи високоговорители и специалното им разположение, разработено съвместно с инженерите на Bose® (не във всички версии).

Новият MЕGANE е оборудван с най-новото поколение технологии – адаптивен круиз контрол, Active Emergency Braking System (AEBS), Предупреждение за напускане лентата на движение, и такава за отчитане на мъртвата точка, камера за заден ход, автоматични къси и дълги светлини на фаровете (AHL), предни, задни и странични паркинг сензори, Easy Park Assist.

 
 

В България продажбите на новия Megane ще започнат от март 2016, а стартовата цена ще бъде 29 990 лв. с ДДС.


 

Facebook comments