fbpx BMW Z4 M40i - небе за двама (тест драйв + видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

BMW Z4 M40i - небе за двама (тест драйв + видео)

Кабриолетите са онази порода расови автомобили, които събират в едно цяло технологично съвършенство, природа и човешко удоволствие. До такава степен се сливате в пълна хармония, че след часовете, прекарани с такъв автомобил, остават спомени завинаги. „Спомняш ли си, когато с кабриото бяхме…?“. А BMW в тази област имат върхови постижения и това лято имам изключителното удоволствие да запиша в спомените от ваканцията една седмица с чистокръвния спортен и невероятно атрактивен кабриолет BMW Z4 в модификация M40i. В абсолютно смел ярколилав цвят, който от BMW са нарекли Thundernight metallic, който привлича погледите като магнит, особено, когато слънцето се оглежда в него. Не съм попадала на открито в гръмотевична нощ, но може би е точно такъв цветът й...

снимки: Валери Бобенков и авторът

Малко история

BMW Z4 е препратка към историческите корени на марката. Традицията на роудстъра като олицетворение на радостта от шофирането и успехите на състезателната писта датират от ранните години на компанията като автомобилен производител. BMW Z1, представено през 1987 г., е разработено като лидер в иновациите от BMW Technik. BMW Z3 представен през 1995 г. е първият модел на марката, който се произвежда ексклузивно в американския завод на BMW Group в Спартанбърг. BMW Z3 прави своя дебют на големия екран – като служебната кола на Джеймс Бонд във филма “Golden Eye”. През 1999 г. Бонд се качва на BMW Z8 във филма "Само един свят не стига".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

През 2002 г. на автомобилното изложение в Париж е премиерата на BMW Z4, което вече повече от 20 години триумфира като символ на  шофирането под открито небе в двуместен автомобил. През 2009 г. се появява второто поколение на модела и веднага печели куп дизайнерски награди. На пистата BMW Z4, подготвен по регламента GT3, жъне успехи на 24-часовото състезание в Дубай и на Спа-Франкошамп.

Третото, актуално поколение излиза на пазарите през ноември 2022 г., а през пролетта на 2023 г. ние, журналистите, бяхме първите, които го видяхме на живо в България. Два месеца по-късно лично преживях радостта от шофирането и съприкосновението с небето.

Расов екземпляр

Такъв автомобил не може да те остави равнодушен, дори и само като мимолетен страничен наблюдател. Дългият преден капак, който обгръща калниците, големите въздухозаборници, LED фаровете с вертикално разположени светлинни източници, бъбреците на предната решетка с разширени хоризонтално големи пчелни пити подчертават широчината на роудстъра и неговато мощно излъчване. Нова опция са светлините M Shadow Line, които се предлагат в комбинация с Адаптивните LED фарове. Допълнително пакета M Sport, включва типични за М въздухозаборници от три части в предната броня, уникален контур на страничните прагове и задна броня с особено впечатляващи странични елементи. Освен това са преработени и страничните въздухозаборници, които насочват въздушната струя към Air Curtains и по този начин намаляват завихрянията в областта на калниците. Корпусите на външните огледала са в цвят Cerium Grey, както и трапецовидните ауспухови накрайници. Спойлерът, интегриран в капака на багажника, завършва съвършената фигура на атомобила.

Цялата естетика се допълва от 19-инчови М алуминиеви джанти с ексклузивен за BMW Z4 дизайн. V-образните спици, цвят Jetblack matt и полиран до блясък ръб допринясят за яркия профила на роудстъра.

Не случайно, когато отивам да взема фотографа от къщата му на едно от площадчетата в старо Банско, усещам тежестта на десетки очи, докато минавам по една от улиците, пресичащи главната пешеходна и искрените възклицания на кварталната делегация, която е в очакване на „автомобилЪТ“ (понякога не е лека царската корона).

Само 10 секунди

Не съм от младежите, които правят какво ли не на пътя, за да ги забележат, още повече, ако са с атрактивен автомобил. Но някак отвътре ми идва докато се движа да си открия небето. Класическият текстилен покрив на роудстъра се отваря (и съответно затваря) само за 10 секунди с натискане на бутон, дори при шофиране със скорост до 50 км/ч. Само си представете каква е неочакваната изненада за околните, когато изведнъж автомобилът започва „да се разглобява“. Докато изчаквах на следващият светофар, получих един гигалайк и широка усмивка от съседа шофьор. Да не вярваш, че може да усмихнеш с хората с едно кабрио 😊. Да караш с отворен покрив е невероятно удоволствие. И го правя докато пътувам към Банско. Карам с около 120 км/ч и главата ми не се отнася от вятъра, напротив – изключително приятно е, още повече, че небето е шарено с облаци и слънцето не е директно. Иначе при 38 градуса, каквито често имаше в последния месец никак не е приятно да те пече. Още по-приятно е, когато на другата ранна сутрин се отправяме по пътя към Бъндеришка поляна и попиваме свежия, планински хлад.

Свят за двама

В интериора веднага се вижда класическо оформление на кокпита с две спортни седалки с интегрирани подглавници, ясни, насочени напред линии и ограничени само до няколко зони декоративни повърхности. Кожената тапицерия е Vernasca в цвят коняк с декоративни шевове и с М колани. Серийно всички варианти на модела вече включват и подгряване на седалките, което в ранна пролет и късна есен върши отлична работа, ветробран, който именно позволява и по-висока скорост, без да ти отнася главата и за мое учудване дори не ти отнася шапката. Автоматичната климатична инсталация е с 2-зоново управление. А вечер красивото вътрешно осветление създава изключително елегантна атмосфера.

Напълно дигиталното арматурно табло и контролния дисплей са с диагонал от по 10,25 инча. BMW Head-up дисплей с прекрасна видимост дава най-важната информация на предното стъкло, включително и навигация.

Изненадващо, но багажникът от 281л не е никак малък и спокойно могат да се поберат два средни куфара.

Много М

BMW Z4 е с оптимизирано тегло, а ниският център на тежестта и почти перфектно балансираното в съотношение 50:50 разпределение на теглото между осите са фактор за висока устойчивост на каросерията срещу усукване. В комбинация с отличната аеродинамика когато си зад волана имаш усещането, че плуваш по пътя. Най-голямо удоволствие ми доставя по завоите на Предела преди Банско. А спортният характер усещам, когато се налага набързо да изпреваря някой по баира. Тогава разбирам какво е 3-литров двигател с мощност 340 к.с. и ускорение от 4,5 секунди от 0 до 100 км/ч. А променливото спортно кормилно управление дава възможност за шофьорска реакция на всеки сантиметър на завоя.  

Заслужава си

Споменавам цената на BMW Z4, чисто информативно, която започва от 132 750 лв., като на тестовия достига до към 145 хил. лв, но определено, тя за този модел не е фактор. Факторът при изборът му е истинската наслада от прекарването на всеки миг от живота по най-красивия начин, който може да бъде споделен с любим човек. Неслучайно в Германия BMW Z4 M40i има пазарен дял от цели 48 %, а по целия свят вече са продадени над 55 000 екземпляра от третото поколение BMW Z4.  

Сериен M Спортен пакет и BMW бъбрековидна решетка с нов дизайн са част от новостите в третото поколение на BMW Z4