fbpx Новата традиция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новата традиция

Вечерта преди редакционното приключване на броя, стана известно че новата Skoda Octavia е избрана за автомобил на 2005 г. в България.


Наскоро журналистите имахме възможност да изпитаме качествата є в двудневен тест до Хисар и обратно. От първото издание на автомобила са минали осем години и новостите, които сега видяхме не са малко. Новата Octavia бе представена за първи път на летния автосалон и интересът вече е сериозен, а произведените количества са недостатъч-ни за търсенето в Европа.Едно от първите неща, които забелязваме е промяната при размерите - пре-одолян е един от съществените недостатъци на предходния модел - междуосието е удължено и така пространството в салона за пътниците е пораснало. В автомобила сме трима. Аз първоначално съм отзад и се "ширя" спокойно.

Обемът на багажника също е голям - 560 литра и трите ни раници направо се губят в него.

Натискаме педала и се измъкваме от София - пътуваме по магистрала "Тракия". Моторът, с който е въоръжен нашия автомобил е 1,9 л/115 к.с. Не усещаме как сме достигнали 160 км/ч, защото колата върви без проблем. По-късно, когато аз шофирам поглеждам, че дисплеят показва 170 км/ч, а усещането е за много по-малко. Дори на един полицейски пост ми се заканват с пръст, но не ме спират (всъщност бяха разбрали, че правим тестове, но двама колеги едвам се разминаха с фишовете и точките).

Новостите по колата наистина са доста. За първи път в
Skoda Octavia се използва електромеханично усилване на волана
което измества хидравличния усилвател от предишния модел. Датчик за въртящия момент, намиращ се в кормилната кутия, определя работата на усилвателя.Всички се чувстваме комфортно. Skoda Octavia се предлага с три версии на климатична система - климатроник, който поддържа различни температури за водача и пътника до него, климатик и система за отопление и вентилация. Ние сме "оборудвани" с втората версия, а въздухоотводи има и за пътниците отзад. Разглеждаме многото поставки и чекмеджета за дребни вещи - дори забелязваме, че поставката за бутилка на страничната врата е леко наклонена и много удобна.
От Skoda са мислили много за безопасността - за пръв път са инсталирани датчици за налягане за откриване на страничен удар. При удар вратата се деформира навътре, което причинява увеличаване на налягането вътре във вратата. Датчикът за налягане изпраща сигнали към блока за управление. Блокът от своя страна пресмята този сигнал и активира страничните и предните въздушни възглавници.

Новост е и активна система за ограничаване движението на главата която предпазва от т.н. камшичен удар.

В автомобила са вградени пътепоказатели в страничните огледала. Инсталирани по този начин те са добре видими от останалия трафик. Друга новост е дисплеят за инспекция на налягането в гумите. При загуба на налягане в гумата на таблото светва предпазна лампа и се чува кратък предупредителен сигнал. Това става при положение, че
налягането е понижено с 30% или повече.
Octavia се предлага с богата гама двигатели - четири бензинови и три дизелови. Особено интересен е дизеловият агрегат 2,0 л./ 103 к.с., който имахме възможност и да тестваме.


Второто полокение Skoda Octavia за първи път е оборудвана с 6-степенната автоматична скоростна кутия 02Е, която е опция. Тя дава възможност за различен тип шофиране, като има и програма Tiptronic. Нейната цена е около 2000 лв.
Когато паркираме забелязваме, че сме улеснени от парктроник не само отзад, но и отпред. Звукови сигнали в комбинация с визуална информация на радио-дисплея ни информират за близки предмети на разстояние от 30 см. Сигналът става непрекъснат.
Цените за различните модели варират между 23 и 38 хил. лв. с ДДС.