fbpx Новата мода в ноктите на лъва | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Обновеното Peugeot 508

Новата мода в ноктите на лъва

Още с появата си, PEUGEOT 508 получи заслужени аплодисменти. Едни от най-силните бяха от страна на бизнеса. Елегантният седан напълно се вписа в графата „мениджърски“ автомобил и много собственици на малки и средни фирми го предпочетоха. Лично аз познавам и много успешни лекари, които също са избрали френската марка. И колкото и да съм разговаряла с тях за впечатленията им от автомобила, досега не съм чула негативни. Може пък и да съм попадала само на доволни потребители. Основното, което изтъкват, е истински комфорт на возията, ненатрапчивият лукс, удобство при дълги пътувания, огромен багажник и нисък разход на гориво. Произвеждан във Франция и Китай, от лансирането му на пазара през 2011 г. до момента, са продадени близо 370 000 бройки. Китай държи палмата на първенството с 36% от продажбите.

Три години по-късно, моделът излиза с рестайлинг на визията, изчистване на интериора и нов двигател. Веднага се вижда новата радиаторна решетка. Тя вече не отваря огромната паст, която има досегашния модел, а е станала по-тясна и придава още по-модерен и изискан вид. Тази визия ще бъде развита и в бъдещите модели на марката.

Другият силно отличаващ елемент са светлините, които имат нова форма, а освен това са 100% LED. Фаровете са с намалени размери, но пък изглеждат много по-технологични със силно структурираните лещи. Великолепният бумеранг отдолу се забелязва отдалеч. Светлините опасват предния капак, който е станал по-хоризонтален.

 

Промяна е настъпила и в задната част. Бронята има нов дизайн, а драската на светлините с трите нокътя на лъва е по-стилизирана. Като цяло светлините изглеждат по-хоризонтални от преди, но пък се виждат отлично на пътя.

Промяната в интериора идва от новото арматурно табло, което е много по-изчитено и с по-малко копчета. Тази революционна тенденцията тръгна от 308 и сега се забелязва в 508. На практика почти всичко може да се командва от 7-инчов сензорен екран, чието управление е направено толкова интуитивно, че и едно дете ще се справи с командите. За съжаление навигацията отново не предлага български език. Под екрана са разположени все пак копчета за основните функции, а под тях двузоновия климатроник, който е стандартно оборудване.

На централната конзола е разположена нова затворена кутия за съхранение, а поставките за чаши елегантно се прибират в нея.

По отношение на бордното табло и волана, няма промени. Прибиращият се Head-Up дисплей е с цветна информация. В стандартното оборудване е включена електрическа ръчна спирачка с помощ при потегляне по наклон.

Изработката на всички елементи и материалите са все така с много високо качество. Множество системи за комфорт и безопасност са налице - достъп и запалване без контактен ключ, автоматична електрическа ръчна спирачка, автоматично включване на къси/дълги светлини, четиризонов автоматичен климатик, Hi-Fi система JBL. Новост в оборудването е системата за наблюдение на мъртвата зона (опция), която чрез мигане в капака на страничното огледало индикира, че има автомобил от едната или другата страна. Другото въведение е камера за движение на заден ход (опция), с невероятен цветен образ в сензорния екран.

Обновеното 508 се въвежда с нов EURO6 дизелов двигател 2.0 HDI 180 к.с., нова EAT6 6-степенна автоматична скоростна кутия. Имахме възможност да направим директен паралел с настоящото поколение също двулитров дизел, 140 к.с. При еднакъв стил на каране и на двата модел, се оказа, че разходът на гориво е един и същ - 5,5 л/100 л. С други думи – получавате повече мощност (по-малко вредни емисии, ако изобщо драгият потребител се впечатлява от това) и автоматична трансмисия (естествено не става въпрос за 90 км/ч по равен път – тогава разходът спада на около 4,6л/100). При бензиновите двигатели, лъвът идва нов Евро 6 двигател - 1,6 THP 165 Stop&Start, съчетан с 6-степенна механична предавателна кутия или с новата EAT6 6-степенна автоматична трансмисия.

Цената на новото Peugeot 508 започна от 37 479 лв. с ДДС. Тестваният модел, с най-високото ниво на оборудване Allure и новият дизелов мотор e 62 779 лв. с ДДС.