fbpx Тествахме първото изцяло електрическо BMW iX3 – ами… (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Тествахме първото изцяло електрическо BMW iX3 – ами… (тест драйв)

Някак съвсем неочаквано дойде поканата да взема за личен тест един от специално пристигналите у нас автомобили от първото изцяло електрическо BMW iX3. Именно затова нямах никаква емоционална и дестинационна настройка, а все пак автомобилът е специален. И тъй като вече съм далеч от представите, че електромобилите са само градски возила (а и София през уикенда не ми е от любимите места) решаваме да направим разходка до Пловдив.

Чета данните и виждам, че дават 450 км пробег (според тестовия цикъл WLTP). Казвам си, реално значи 350 км. Теоретично бихме могли с едно зареждане на батерията да отидем и да се върнем от града на тепетата. Но при доста условности. Спокойно, там ще заредим – събота е, нямаме бърза работа.

Денят е студен – температурата е около нулата, което като цяло не е в наша полза, защото студът яде от заряда на батерията, но пък електромобилите не са създадени само за перфектни климатични условия. Батерията е 100% заредена и ни показва 305 км.

BMW iX3 развива максимална мощност 286 к.с., със сериозен въртящ момент от 400 Нм, който намалява при високи обороти, за разлика от конвенционалните електромотори. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 6,8 секунди и е на нивото на BMW X3 30i с конвенционално задвижване. Максималната скорост е електронно ограничена до 180 км/ч. (бързам да кажа, че не ни стигна смелост да я вдигнем). Капацитетът на батерията е 74 кВтч,

Още с потеглянето усещането е леко странно, но приятно, заради тоталната тишина и мега страхотното обезшумяване. Тъй като съм тествала почти всички актуални електромобили и iX3 има този типично олекотен, фин, елегантен начин на шофиране и в същото време се усеща категоричния характер на BMW. Много интересно!

Докато пътуваме сме включили климатик, подгряване на седалката. С предварителната уговорка с наши познати, с които сме заедно (те са с Х6), че ще се движим около 120 км/ч. Колата обаче е мощна и сама те предизвиква да караш с допустимата скорост 140. Улавям се, че я поддържам и намалявам превантивно. Оставащите километри играят нагоре-надолу. Все пак пристигаме в Пловдив на 125 оставащи км. Средният разход е около 24 кВтч/100 км.

При пътуване за повишаване на ефективността и комфорта допринася и адаптивната рекуперация. При нея интензивността на регенерацията на спирачната енергия се адаптира с помощта на навигационната система и регистрираната от сензорите на асистиращите системи ситуация на пътя. Например при приближаване към кръстовище, при участък от пътя с ограничение на скоростта или движещ се отпред автомобил рекуперацията се ползва в максимална степен, докато при свободни пътни участъци, като отместя крака си от педала на газта, се активира функцията безмоторно движение.

Като алтернатива на адаптивната рекуперация при режим на движение D може да избери висока, средна или ниска регенерация на спирачната енергия. Освен това със селектора на трансмисията на средната конзола може да бъде активиран режимът В, при който с помощта на особено високата мощност на рекуперацията се осигурява характерното за електромобилите на BMW Group One-Pedal усещане. Той е изключително удобен за града и като се свикне с него, буквално може да играе ролята на естествена спирачка.

За да ни е мирна главата, първо зареждаме на безплатната DC бърза станция на Кауфланд около 40 минути и имаме почти 80 % заряд. Спокойни сме, че ще се приберем без проблем.

Разхождаме се безшумно из стария град, където правим и няколко снимки. Ще различите автомобила от стандартния Х3 по внушителната предна част, която впечатлява още на пръв поглед най-вече със специфичната за BMW i бъбрековидна радиаторна решетка с Mesh структура и хоризонтално подредените Nuggets. Оформените по нов начин 20-инчови аеродинамични джанти, както и дифузьорът с елементи в BMW i Blue последователно продължават специфичния дизайнерски език до задната част.

Сините елементи присъстват и в интериора – на стоп старт бутона, както и на скоростния лост. Адаптираните към електрическото задвижване индикатори на арматурното табло и контролния дисплей в комбинация с дискретната BMW iX3 емблема на средната конзола подчертават уникалността на автомобила.

Предизвикателство по тъмно

Такааа – купонът започва на връщане малко след Пазарджик. Докато пътуваме и си говорим с колегата, изведнъж осъзнавам, че съм преминала в монолог, навигацията (свързали сме Car play) и радиото са изключени, парното също и Светльо мълчи. Стреснато го питам: Какво става?! Ами остават само 80 км рейндж, а имаме да качваме още баири до София, ще пестим. Просто не мога да повярвам! Драмата е, че ако спрем, само с автовоз може да се приберем до София. Дори не искам да си го представям в 9 вечерта… Намаляваме скоростта на 115 и разбира се сме на икономичен режим, дори минаваме на режим B, който максимално рекуперира, но пък в момента, в който вдигнеш крака от педала колата буквално спира. Светльо казва (уж на шега, ама със сериозен тон): Остава само фаровете да угасим, от което аз подскачам от еретичната му мисъл. Е, в крайна сметка се прибрахме в София. Километрите започнаха да се връщат и особено при спускането към София и преминаването на градска скорост след това, докараха нещата в ред. Отдъхнахме. 

И се замислям – някак не върви да имаш иначе страхотен премиум автомобил, а кракът ти да се схваща от притеснение и да слагаш якето докато пътуваш…

На другата сутрин още в ранни зори зареждам точно за час автомобила на бърза зарядна станция и имам налични 225 км. Отивам до Говедарци в подножието на Мальовица (по пътя през Панчарево). Денят отново е студен (през нощта са паднали 2-3 градуса под нулата) и реших, че няма да пестя от климатик и подгряване на седалката. Смела съм, защото в Самоков (на Лидл) има бърза зарядна станция и ако се наложи, мога да заредя там. Не се налага обаче. На връщане към София е само надолнище и възвръщането на километри беше стабилно. В София се прибирам със 140 останали километри. 

В заключение

Определено трябва да свикнеш и да се научиш как най-точно да караш икономично, без да се лишаваш (до колкото е възможно) от радостта от шофирането на BMW. Правейки изчисления мисля, че само в градско движение могат да се изминат наистина 400 км. Тук казвам, че през повечето време сме карали на еко режим. На няколко пъти тествахме и спортния режим, който е истинско удоволствие, а шумът при потегляне и движение е точно като този, на засилен тролей. Много ни хареса!

Но излизането извън града трябва да е съпътствано с доста изчисления, мисли и интелигентно шофиране. Ако настъпите педала на 150 км/ч не  съм убедена дали и от София до Пазарджик ще стигнете.

Знам, че много хора сега ще кажат: „Мерси, не ми трябва такава кола“ (още повече за цена започваща от почти 130 хил. лв.) От друга страна си мисля, че имаме късмета точно ние да живеем в революционно време и първи да караме автомобили от ново поколение, които тепърва ще се усъвършенстват и след десет години едва ли ще правят впечатление, защото всички ще са такива. Все пак някой трябва да е първи, нали? И със сигурност ще можем да пътуваме до морето на екс и ще зареждаме само за 15 мин.

Още инфо

За пръв път за новото BMW iX3 се предлага новоразработеният Flexible Fast Charger. Той включва кабел за зареждане, който с помощта на адаптери може да бъде ползван с домакински и индустриални контакти. 

Високоволтовата батерия от последно поколение се отличава с особено плоска конструкция. Тя е монтирана ниско в дъното на автомобила и е интегрирана в гъвкавата автомобилна архитектура на Sports Activity Vehicle. Благодарение на това центърът на тежестта на BMW iX3 е разположен със 7,5 см по-ниско в сравнение с вариантите с конвенционално задвижване, което дава съответните преимущества в динамиката.

снимки: Platinum Photo и авторът