Новият Nissan Navara

Автомобилен лъмбър (видео)

етикети: 

Създаден с идеята да бъде универсален автомобил, напълно новият Nissan Navara дава ново изражение на понятието пикап. Като комбинира последните постижения и технологични новости на Nissan в сегмента на кросоувърите и над 80 години опит в производството на здрави пикапи, новият модел има пълните шансове да се превърне в лидер в сегмента.

В неговите качества успяхме да се убедим в един тест, който съчета различни терени и времеви състояния. Потеглихме към Банско, а Баба Марта реши да се разлюти, само дето лошото и настроение ни дойде като по поръчка. С двутонната машина летим по магистралата със 160 км/ч и почти не се усеща. Всъщност единствено повечето шум ни говори, че скоростта е висока, но на 120км/ч шумът идва в напълно нормалните нива. За наш късмет пътуваме с най-наточената версия – 2,3-литров dCi 190 к.с., 7-степенна скоростна кутия. (Другата вариация е 160 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия). Освен това имаме хордтоп в цвета на автомобила, който защитава багажа ни в легена. Затова сме събрали и още сакове, защото дъждът здраво вали. Въпреки че на магистралата отброяваме известен брой аквапланинги, автомобилът изобщо не ги отчита, дори при високата скорост. Поведението е отлично.

В интериора виждаме, че вече присъства кросоувър ДНК-то. Освен, че возията е много комфортна на разположение са и много технологии – системата Around View Monitor (AVM) или картина от птичи поглед помага много, за да се справите с по-големите габарити при паркиране, Forward Emergency Braking (FEB) пък може дори да спре автомобила, при критична ситуация на пътя, има навигация, както и круиз контрол. Интелигентния ключ пък позволява да потеглите, без да го вадите от джоба. За шофьора и спътника има седалки, разработени от НАСА, които дават повече опора на лумбалните прешлени. Вече е помислено и за задните пътници, като облегалките не са толкова рязко изправени, а освен това има и вентилационни отвори.

Освен това, екстериорът лично на мен страшно ми харесва – като новите лъмбър сексуални мъже, които са силни, но ухаят на парфюм, имат бради, които са супер поддържани, излъчват онзи магнетизъм, че просто им се оттдаваш – дори и да са с брадва на рамо и с карирана риза. Те са модерни...

Пристигаме в Банско и дъждът преминава в сняг. Сборният пункт е горе, на ски пистата, а обстановката става истински зимна. Какво по-добро от този тест, в който накрая повъртяхме и гуми, като „забравихме“ да включим 4х4 ...:)

Естествено предизвикателството идва при един истински офроуд терен, някъде в калното подножие на Пирин. Естествено черният път не го отчитаме като терен, но идва много стръмно изкачване и след това спускане, а коловозите стават все по-големи. Navara е запазил прословутото си 4х4 поведение и е надградил с нови системи.

На практика контролът на колелата става по електронен път чрез въртящ се бутон на арматурното табло. В офроуд условията преминахме на бавни скорости 4LO, които ни позволиха да се справим с трудните терени. Когато пътят вече доста се разкаля, за повече сигурност механично заключихме диференциала.

Всички моделите с 4х4 задвижване са оборудвани стандартно със системата Hill Descent Control (HDC) и на практика тя ни помогна да се спуснем от другата страна на склона. Активира се чрез бутон, разположен върху централната конзола. Тя автоматично поддържа зададена скорост и спирачно налягане, като от водачът се изисква само да държи волана, без да дава газ.

Друга система внедрена в Navara, която е позната от кросоувърите е Hill Start Assist (HSA). Сега тя е адаптирана така, че да отговаря на специфичните изисквания и товароносимост на Navara, особено при теглене на тежки ремаркета. Системата поддържа спирачно усилие и задържа за 2-3 секунди автомобила от потегляне назад.

Едни от най-големите предимства на Navara са полезният товар и теглителната сила. Днес автомобилът вече може да превози товар повече от 1 тон и впечатляваща теглителна сила от 3500 кг. Това, например, се равнява на теглене на 8-метрова лодка или ремарке с три коня, превозване на 42 торби с цимент или 2,2 куб. дървен материал. Легенът на пикапа може да се поръча с хардтоп в цвета на автомобила на цена около 7500 лв. (както беше нашият тестов автомобил) или с метален капак, върху който може да се монтира стойка за велосипед или пък с капак, който се навива като ролетна щора.

Товарният леген на Double Cab е увеличен с 67 мм спрямо предишния модел, като дължината му от 1578 мм е най-голямата в сегмента. Дължината на товарния леген на King Cab моделът е 1788 мм.


 


 

Моля коментирайте