fbpx Mitsubishi Eclipse Cross – японска харизма (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Mitsubishi Eclipse Cross – японска харизма (ВИДЕО)

Когато Mitsubishi Eclipse Cross се появи, почитателите на марката изпаднаха в противоположни мнения за визията на автомобила – почти от Оsanna до „разпни го”!. На така е с всяко ново нещо, човешката природа винаги се бунтува. Всъщност Eclipse Cross е изцяло различно, но харизматично SUV купе, което дава съвсем нова линия на японския бранд. От страната на изгряващото слънце казват, че моделът е изграден на пет основни продуктови стълба – дизайн, японско майсторство, динамика при шофиране, интелигентно създадена компактна конструкция и иновативна функционалност. Като човек, който обича новото и различното, съм напълно съгласна с тези теории и успях да се убедя лично, че те в пълна степен са интегрирани в този нов модел.

Известна е почитта на японците към българското кисело мляко, българските музиканти, традициите, затова решихме да срещнем отблизо този японец именно с нашите обичаи. Синоптиците са обещали много слънце и щедра топлина в съботния ден, затова отпътуваме към южна България, където според хубавия български обичай Трифон Зарезан, този ден ритуално зарязват лозите.

 

Автомобилът ни е оборудван с бензинов 1,5 л/163 к.с., 8-степенна CVT автоматична трансмисия и пътуването по магистрала „Струма” минава с лекота. Въпреки, че не е спринтьор (ускорението е 9,8 сек.) и въпреки високата си позиция Eclipse се движи плавно, стабилно и сигурно дори и при неразумно високата скорост от почти 200 см/ч, при която го тествам в една отсечка. За това му поведение основна заслуга има т.нар. системата за контрол на динамиката S-AWC. Тя контролира задвижващата сила и спирачното усилие на всяко от четирите колела, като разпределя въртящия момент между левите и десните колела. Като основен елемент на тази концепция, системата 4WD осигурява пренос на оптимален въртящ момент към задните колела според подадената газ, скоростта на автомобила и условията на шофиране.

 

Така системата „следи” действията на водача и поведението на автомобила, използвайки получената от сензори информация за ъгъла на завъртане на волана, скоростта на странично завъртане на автомобила, въртящия момент, спирачното усилие и скоростта на въртене на колелата. В крайна сметка подобрява поведението на автомобила в завоите, стабилността при движение по права линия и при смяна на лентата, както и при условия на ниско сцепление с повърхността на пътя. Именно затова докато шофирам усещам онази сигурност, която ме предизвиква да натискам по-здраво педала на газта.

В слънчевия, пролетен ден използвам режим AUTO на шофиране, но от централната конзола според ситуацията може да изберете режим SNOW, подходящ за снежен или хлъзгав път или режимът GRAVEL ако решите този красив автомобил да го вкарате в лоши и много кални пътища. Всъщност в лозята, накъдето пътуваме, е напълно възможно през зимните дни да попаднете в по-тежка офроуд ситуация.

 

Докато пътуваме разглеждам интериора и това, което веднага прави впечатление е високото ниво на материалите. Арматурното табло и панелите на вратите, както и някои други зони са покрити с мека и много приятна на допир релефна материя, наподобяваща кожа. Те контрастират много добре с останалите в черно пиано лак и матиран хром елементи. Усещането е за наистина японска прецизност във всеки един детайл.

 

Веднага на широката централна конзола се забелязва и квадратния тъчпад контролер, боравенето, с който, интуитивно наподобява това на лаптоп и командва управлението на аудио системата, Apple CarPlay и Smartphone Link Display Audio. Новост е и цветният Head Up дисплей, който се показва щом запалите автомобила и е с много добра проекция дори и при много силно насрещно слънце.

Седалките са много удобни със странична опора на тялото. Задните позволяват 9-степенно накланяне и до 200 мм ход на регулиране, като така максимално могат да освободят място за краката дори и на някой баскетболист. Товарният обем е от 411 л, и като всяка жена, която иска още и още, признавам, че за такъв голям автомобил, багажникът леко ми малее.

 

 

Не усещам как буквално на един дъх, без да спирам съм шофирала почти 200 км. Пролетният ден в с. Долно Спанчево е в разгара си, а млади момичета и момчета в традиционни за този край много ярки носии вече са готови за ритуалите по зарязването на лозите. В следващото ВИДЕО ви предлагам срещата на Eclipse Cross с българските традиции.

Определено Eclipse Cross впечатлява с дизайна си, който е много различен от познатия досега за марката. Линиите са много остри, контурите смели. Няма как да не се впечатлите от „лицето”, на което фаровете за мъгла и мигачите са разположени по-ниско в ефектни корпуси, а светодиодните фарове и дневните светлини високо и силно изтеглени назад. Като японски очи. Блестящият хром присъства щедро и дори може да послужи за огледало.

 

Силно скулптурирана скосена форма на профила наподобява готов на старта атлет. Задната част е неотразима – няма как да я сбъркате с никой друг автомобил, благодарение на задните светлини, свързани с линия на висок стоп, който разделя задното стъкло на две. Това решение дава изключително добра видимост на шофьора в огледалото за обратно виждане.

 

 

Тази различна линия на Mitsubishi вече ще виждаме и в новите модели на марката. Базовата цена на Eclipse Cross с предно предаване започва от 45 хил. лв. и в най-високото си оборудване, достига до почти 64 хил. лв. Тестовият модел е ниво Intense+ и цената му е почти 57 хил. лв.