fbpx Новият Volkswagen Amarok - няма "не мога" (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Volkswagen Amarok - няма "не мога" (тест драйв)

Спомням си преди повече от десетина години, когато се качих в първия пикап Amarok – огромна машина, която всички гледаха с нескрит интерес, а на пътя всеки някак естествено даваше път на „големия“. След това стана модно да си купуват пикапи, за да създават вид на „лоши“ момчета (нещо което е имало във всички поколения). А после клиентите на тези машини станаха тези, на които те наистина вършат работа – заради абсолютната си проходимост и големия обем товар, който могат да превозят. Всъщност това е и концепцията на тези автомобили.

Снимки: авторът

През 2017 г. Amarok мина през фейслифт, а тази година се появи изцяло ново поколение на модела, което събира множество постижения на автомобилната индустрия по отношение на комфорт, возия, проходимост, дигитализация, не на последно място и нова модерна визия. Така в първите истински горещи дни на юлското лято тествахме голямата машина в едно пътуване от София до красивите и някои труднодостъпни места около Созопол.

Новото поколение е разработено в колаборация с Ford, като част от сътрудничеството на двете марки в областта на търговските превозни средства, затова пикапът на практика е добре познатият Ford Ranger, но визията е изцяло на Volkswagen.

Моделът се предлага в три нива на оборудване – Amarok Style, Amarok PanAmericana и черешката на тортата - Amarok Aventura, който именно тествахме ние. В прекрасно синьо в тон с лятото и морето.

Докато пътуваме по магистрала Тракия в утрото съм зад волана аз. В един момент осъзнавам, че като изневиделица се оказвам неволен „участник“ в засичане и гонка с трима турски гастарбайтери и един български шофьор (кой на кого беше виновен не разбрах). Ситуацията наистина става критична, защото буквално съм заградена от тези автомобили, които изпреварват и отдясно, и отляво, и нямам полезен ход, освен да бия спирачки и да давам газ в общия екшън. След като така пътуваме 5-6 км с около 120 км скорост, съзнанието ми включва, че съм с голяма и тежка машина, чието предназначение не е точно гонка по магистралата. Най-малкото колата е дълга 5 350 мм!  Но не се дава. Мисля си вече да спра някъде отстрани, за да ги оставя да се гонят и да си разчистват сметките, докато моите колеги се обаждат на 112, да са сигнализират за това опасно каране…Не знам дали някой е после е спрял турските „състезатели“.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

 

Та всъщност това отклонение беше, за да споделя, че Amarok се справи отлично и с този непридвиден и никак приятен тест драйв. 3-литровия дизелов V6-двигател с 241 к.с., с перманентно задвижване на 4-те колела 4MOTION и 10-степенна автоматична скоростна кутия не се дадоха на гастарбайтерите.

След тази по-екстремна случка, пътуването към Бургас продължи по нормалния начин. Дори успявам да карам и на адаптивен круизконтрол, което предполага по-спокойно шофиране. Още 20 асистиращи системи подпомагат шофирането да бъде по-леко. Свързваме единия телефон чрез Android Auto с инфо-развлекателната система и на 12-инчовия сензорен екран в портретен стил екран Wase ни казва, че пътят преди Стара Загора е блокиран заради инцидент. Налага се заобикаляне. Затова включваме Spotify и карибско реге (за да се настроим за морето), което озвучава пътуването ни през висококачествената озвучителната система Harman Kardon. По средата на пътя се  преместих на задната седалка. По принцип пикапите с двойни кабини не са широки на втория ред, но сега Amarok предлага напълно достатъчно пространство и возия, която може да се мери с тази на SUV. За това допринася и междуосието от 3 270 мм, което е увеличено със 173 мм. В допълнение и доста високото стоене на пътя, усещането за комфорт се усилва.

Второто поколение Volkswagen Amarok има по-ръбесто и лице, но стои модерно, като актуалните подсечени бради на мъжете днес. То е рамкирано с LED дневни светлини и реално има подписа на Volkswagen. В Aventura специално предната броня се различава от по-базовите версии чрез Х-образен дизайн в блестящ хром, който е повлиян от версията PanAmericana. 20-инчовите алуминиеви джанти подсказват, че силите извън пътя ще се справят и с трудни препятствия.

Блясък има и по дръжките на вратите и огледалата, а безмилостното слънце си прави селфи с тях в 12 на обяд, когато грее вертикално. Дори страничното стъпало има полиран ръб отстрани. Aventura има и специфичен Sport Bar, който добавя по-динамичен вид към задната част на кабината и товарното легло. Отстрани е закрепено лого Amarok Aventura. Арките на колелата са мощно раздути, както подхожда на един такъв пикап.

В пикапа една от важните части е товарният отсек, до който се стига чрез лесно сваляне на задната врата, която може да играе и ролята на пейка. Площта му побере два европалет, а халките за закрепване издържат опън от 400 кг. Може да  се товари до 1,16 тона, а да дърпа до 3,5 тона.

В случая няма какво да пренасяме, но се отправяме на офроуд пътуване през плаж Перла през гората до Маслен нос. Там на места са се образували сериозни коловози, които сушата буквално е бетонирала. В последната отсечка е наистина само за високопроходими машини. За Amarok това трасе не е сложно и дори няма нужда от 4х4, но все пак включваме на бъзите – като го имаме, защото да се правим излишно на герои. Amarok има и бутон за блокаж на задния диференциал, както и бавни скорости. Освен това разполага с няколко режима – еко, нормален за стандартни ситуации, за хлъзгав път и скали, като при всеки режим анимацията на екрана се променя.За добрият заход помага и минимални надвеси. Ъгълът на атака е 30 градуса, докато ъгълът на отклонение от вертикалната ос е 26 градуса. Тези размери, комбинирани с избираема трансмисия със задвижване на четирите колела и блокиращ диференциал на задната ос, наистина дават възможност този терен да бъде преминат дори и ако е кално време.

Намираме един самотен, див със ситни камъчета плаж, където може и във водата да влезем – новата машина може да гази до 80 см – с цели 30 см повече спрямо предшественика, но няма нужда да се борим с морето (въпреки, че сме 6 машини общо и ще се издърпаме, ако се наложи) и да влизаме в новините по този начин. А и не е готино да се гази морето!

Все пак правим няколко снимки и продължаваме към Маслен нос. Пътят става още по-сложен и наистина вече е за сериозни машини. Нашата е от тях. Наслаждаваме се на прекрасни морски гледки и тръгваме обратно.

Вечерта Amarok ни откарва до малкия нос Акра в близост до Черноморец, където има византийска крепост. Наблюдаваме уникалната гледка на „падането“ на слънцето в морето, която може да се види само на няколко места в България. Почти е като на Санторини, дори повече, защото си е наша, българска гледка. В тази атмосфера и гледка на изключителна лятна вечер ни очаква специална ритуална вечеря, която е част от специално отворено събитие Ritual Gatherings.

С Amarok няма „не мога“...

Цени

Базовата цена на Amarok започва от 80 995 лева.

Следващото ниво Life стига до 87 800 лева. Без никакви екстри модификацията Style струва 95 645 лева.

Panamericana е с цена до 108 300 лева. Тестваният вариант и Aventura започва от 108 885 лева, а конкретната машина, която карахме, е к цена 115 743 лева.