fbpx Модерният успех на SUV палитрата на NISSAN | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Модерният успех на SUV палитрата на NISSAN

етикети

 
Никога няма да забравя случая, в който мой познат ми звънна с молба, понеже съм „вътрешна“ в автомобилите, ако мога да взема току-що представения тогава (пролетта на 2007 г.) в България Nissan Qashqai за ден, за да го види отблизо, без да му диша зад врата с рекламни послания някой търговец. Речено – сторено. Обикаляхме околностите на София и към 17 ч. отидохме да връщаме колата в представителството. Тогава той се пресегна към задната седалка и дръпна куфарчето, което се разхождаше с нас – отвори го и очите ми станаха на палачинки. „Тук са 50 хил. лв., качваме се горе и направо купувам автомобила. Утре пътувам за морето и трябва да съм с него!“. Да, ама не! И пет куфарчета да носеше, трябваше да почака поне три месеца. Толкова беше разочарован, защото той беше харесал по картинка новопоявилия се без аналог автомобил и просто искаше да си го напазарува на момента. А истерията покрай Qashqai се разрастваше...
Като модел, предназначен първоначално само за европейския пазар, на инженерите в Европейския технически център на Nissan (NTCE) в Кранфилд, Великобритания, е възложена задачата да разработят концепция на Qashqai.
 
 
"Това бе едва вторият път, в който от Япония бе възложена задача на NTCE да води разработването на модел от нулата, от нашата техническа сграда във Великобритания, и бяхме развълнувани от перспективата да създадем нещо, което не бе виждано до този момент. Самата идея бе много проста – взимаш традиционен SUV модел и го правиш по-евтин, по-маневрен и компактен. Така бе роден подходът „Trois3 Fusion“. От SUV сегмента бяха взети прекрасният дизайн, пространството в купето и комфортът за шофьора с по-високата шофьорска позиция", споделя Питър Браун, мениджър оценка на автомобилите в Европейския технически център на Nissan (NTCE).
 
Високата позиция на подлакътника, високите страни и вдъхновената от хечбеците конфигурация на централната конзола, дават на Nissan ориентиран към водача интериор, който да се хареса на собствениците на хечбек автомобили, както и привлекателността за шофиране за иновативния нов модел на Nissan. Развитието на Qashqai продължава през 2003 и 2004. NTCE работи с “тестово муле” Renault Scenic 1.5dCi, за да изпита шофьорската конфигурация и технологиите, докато продуктовото планиране обработи данните от целевите клиентски проучвания, проведени между собственици на семейни хечбеци и SUV автомобили. Работа, която обикновено отнема около 18 месеца, е свършена само за девет. Новият Qashqai е представен като концепт по време на Автомобилен салон Женева през 2004. 
 
 
Решението е само 40% от микса на продажбите да е с 4WD – проучванията показват, че малка част от водачите използват реалните 4WD способности и още по-малко са тези, които шофират извън пътя. (Днес в България 80% от продажбите са именно с предно предаване). Премиерата на новия Nissan Qashqai е по време на Автомобилен салон Париж през 2006 г., а в продажба влезе през февруари 2007 г. И се превръща в най-успешният модел в 80-годишната история на марката. Към края на 2007 г. са продадени близо 100 000 бройки в Европа, а днес, 8 години по-късно и 19 конкурента, над 2,6 млн. в цял свят. Автомобилът печели 27 световни награди. За първи път в автомобил от този клас се внедрява и технологията Arround view monitor (виртуална 360-градусова видимост от птичи поглед), която работи и в изключително тесни места. 
 
 
През 2010 г.  Nissan отново поема лидерската позиция със следващото впечатляващо творение - Nissan Juke, компактен кросоувър, който създава съвсем нова ниша. Автомобил, който позволява на неговия собственик да изяви себе си. 300-те комбинации за персонализация дават възможност и на най-капризните да са със собствен почерк. И данните показват, че 68% от клиентите избират именно собствени решения. Появавя се и спортната тунинг версия Nismo (абревиатура на Nissan Motorsports International Co. Ltd), която съчетава техническите постижения със спортните.
 
 
През 2014 г. се появява новото поколение на един от най-“мъжките“ автомобили на Nissan -  X-Trail. Само за шест месеца продажбите му в Западна Европа скачат със 7%.
 
Пословичната сигурност и стабилност на SUV автомобилите на марката е запечатана във всеки модел и е гарантирана от жестоки тестове. Само за тестове на окачването Juke, Qashqai и X-Trail са изминали еквивалента ма 60 обиколки на Земята - над 2,4 млн. км. За да се гарантира качество и издръжливост*, вратите на автомобилите са затворени 1,2 млн. пъти, а предният капак отворен 48 000 пъти. Предните стъклочистачки са включвани в продължение на 480 часа на различна скорост и настройки, а също и в симулирани климатични условия. Левите и десните мигачи са включвани 2,25 млн. пъти за всеки модел. Спускане са тежести върху стъкления покрив, за да се гарантира, че той ще устои на теглото на кафява мечка, покатерила се върху автомобила. Облицовъчните материали в интериора са допълнително тествани срещу трудни за почистване замърсявания от ежедневието на клиентите, като например петна от шоколад и масло, червило за устни, гел за коса.