fbpx Живот и бизнес на колела | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Renault Trafic

Живот и бизнес на колела

 
На днешните професионални шофьори на ванове толкова им кипи кръвта, че понякога направо изумяват с пътното си поведение. По правило те винаги много бързат и затова скорости като 140-150 км./ч. (някой път и повече) са нещо нормално за тях. Всъщност, като се замисля, новите товарни работници, които управляват, напълно им го позволяват. Шофирането е като на лек автомобил, имат достатъчна мощност, за да поддържат високи скорости, а интерфейса в купето е именно като на кола. Дизайнерите и инженерите са се справили перфектно с основната задача, за да създадат максимални удобства, защото когато прекарваш в 2 кв.м. 8-10, а понякога и повече часа, трябва се чувстваш напълно комфортно. Точно в тази категория влиза и новият Renault Trafic, който вече е в България. 
 
 
Едва ли можем да изпадаме в екстаз от дизайна на един ван, но наистина новият Trafic е красив. Голямата броня в черно, в чийто център попада бляскавия марков ромб и масивната като цяла предница са издържани в новата идентичност на Renault. Новият яркозелен цвят (Bamboo Green) го прави забележим от далечината. Другият премиерен цвят е Cooper Brown (общо има 11 цветови възможности за избор). Предлага се в две дължини – L1 и L2 като в края на годината ще има и по-висока версия. 
 
 
Вътрешният дизайн има много елементи от леките автомобили Renault Clio и Capture, което не е много типично за товарен автомобил. На 7-инчовия сензорен дисплей виждаме иконите и информациите от познатата от другите модели на марката система MEDIA NAV,  вградена в централната конзола на арматурното табло. Новост е камерата за движение на заден ход, която, заедно с парктроника много подпомага паркирането. Другата хитрина е широко огледало, вградено в пътническия сенник, което увеличава над два пъти ъгъла на видимост към задната част на автомобила и спасява шофьора от „мъртвата“ точка.
Седалките са широки и много удобни, а шофьорската се регулира в различни посоки. 
 
 
Мотото на Trafic e да бъде мобилен офис. Животът и бизнесът вече са напълно зависими от новите технологии, а смартфоните, таблетите и ноутбуците не са лукс, а част от ежедневието. Стойка за мобилен телефон се монтира допълнително отдясно на волана и на нея може да се закрепи здраво мобилен телефон с размери до 4,7 инча (на екрана). Може да го заредите от съседния до нея USB вход. Разработена е и разтягаща се скоба за таблет над радиото, която побира размер на екрана между 4,8 и 10,6 инча. Има място дори за стандартен лаптоп с размер до 17 инча, който може да се постави стабилно на гърба на пътническата облегалката, която има и капак, служещ за стойка. Толкова компактни удобства няма дори и в офиса! 
 
Обемът на товарната версия е от 5,2 до 8,6 куб. м. Новост е опционалният висящ багажник с 13 кг товароносимост, на който може да закрепят около 10 медни тръби. За превоз на дълги предмети може да се отвори капака под седалката-пейка и да се сдобиете с 81 см дължина.
 
 
Новите ванове Renault се предлагат с модерните дизелови мотори dCi 90 и dCi 115, които се комбинират и със Stop & Start система, както и икономичните Twin Turbo версии. Разходът на гориво може да достигне до 5,7л при пътническия вариант и 5,9л при товарния. Моделите са с повишена аеродинамика, а използването на специална шумопоглъщаща смола абсорбира шумовете, които са едни от основните подсъзнателни причинители на умора по време на пътуване.