fbpx Audi представи бъдещето – skysphere concept | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Audi представи бъдещето – skysphere concept

Водеща снимка
Да

Audi представи бъдещето – skysphere concept

етикети

Със студията Audi skysphere concept марката показва една нова дефиниция на лукса. Концептуалният автомобил е разработен с ясната цел да доставя на своите пасажери завладяващи и висококачествени изживявания.

За да осигури максимална свобода на своите пасажери, Audi skysphere concept е направен с идеята да създава две основни изживявания при шофиране: Grand Touring Experience и Sports Experience. За целта на помощ идва един особено впечатляващ технологичен детайл – променливото междуосие.

С едно докосване водачът може да използва дадената му свобода и да избира желаното изживяване при пътуване. С редуцирано междуосие дългият 4,94 метра електрически роудстър в така наречения „Sports“-режим позволява на водача да шофира сам – а системата за управление на задните колела осигурява изключителна управляемост. Дългият 5,19 метра автомобил от типа GT разполага и с автоматизиран „Grand Touring“-режим, в който автомобилът се управлява автономно. 

Воланът и педалите могат да се изместват и скриват в невидима зона. Audi skysphere през цялото време внимателно следи пътната ситуация и трафика.

​​​​​Интериорната концепция ни представя един нов прочит на разбирането за лукс. Докато се придвижва автономно, Audi skysphere concept дава на пасажерите актуална информация за крайната цел на пътуването и сам се грижи за намирането на място за паркиране или зареждане. 

Дебют в Калифорния

Audi skysphere concept ще отпразнува своя публичен дебют на 13 август 2021 в рамките на Monterey Car Week – на легендарната поляна на голф игрището в Пебъл Бийч. Всъщност почти може да се каже, че автомобилът ще бъде представен на родна земя. Защото концептуалната студия е създадена в дизайнерското студио на Audi в Малибу. Като вдъхновение за създаването на автомобила е послужила една легендарна класика – роудстърът Horch 853.

465 кВт мощностзадвижването

За задвижването на Audi skysphere отговаря електромотор, който е разположен на задния мост, към чиито колела предава и тягата си. 465 киловата мощност и 750 нютонметра максимален въртящ момент се справят като на шега с теглото от 1800 килограма. Разпределението на теглото при роудстъра е много благоприятно – 60 процента от масата се падат на задвижващия заден мост, което осигурява отлично сцепление и – при необходимост – възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за едва 4 секунди. 

Основната част от акумулаторните клетки на Audi skysphere е разположена зад пътническата кабина. Капацитетът на батерията ще бъде минимум 80 кВтч –което специално в икономичен GT-режим се очаква да осигури пробег от минимум 500 километра по WLTP.

Управление на задните колела и adaptive air suspensionходовата част

Окачването и на двата моста е с двойки напречни рамена на всяко колело. Кормилното управление работи с помощта на Steer-by-Wire-технология, която се грижи за управлението както на предните, така и на задните колела. Без механична връзка управлението може да работи с различни предавателни числа и настройки – а промяната става с натискането на бутон.

Решаващ фактор за гъвкавостта на характеристиките при шофиране при Audi skysphere играе системата за активно окачване. При спокойно шофиране всяко от колелата бива целенасочено повдигнато или снишено. Монтираните на аеродинамично оформените 23-цолови колела гуми с размер 285/30 постигат сложния шпагат между пригоденост за всекидневието с ниско съпротивление при търкаляне.

Реверанс към миналото, но не и ретроекстериорът

5,23 метра дължина срещу 5,19 метра; широчина от 1,85 срещу 2,00 метра – по отношение на своите външни размери легендата Horch 853 и Audi skysphere имат учудващо много общи черти. Голяма е разликата обаче по отношение на височината – модерният наследник в режим „Sports“ е висок едва 1,23 метра. Audi skysphere подчертава широката си следа с типичните за марката мощно издути калници.

Предницата: разпознаваеми отдалеч – макар и вече без класическата функция на радиаторна решетка – са типичната за марката решетка Singleframe и пластично оформената, осветена емблема с четири кръга. Цялата решетка Singleframe, както и разположените от двете й страни повърхности са покрити с LED-елементи, които създават визуални ефекти.

Пространство за изживявания x 2интериорът

Интериорът е светъл и просторен, лишен от големи и натоварващи окото управляващи елементи; в много елементи личи вдъхновение от стила Art déco. Визуалната елегантност на дизайнерска мебел описва най-точно оформлението на креслата.

Големи Touch-монитори и гигантският екран на арматурното табло – широчина 1415 мм, височина 180 мм – в горния край на арматурното табло служат за управлението на функциите и инфотейнмънт системата. Висококачествена аудиосистема – един напълно задължителен елемент за кабриолет от най-висш клас – предлага качество на звука като в концертна зала.