Новият Dacia Duster

Мъжко сърце

 

За три години от появата си Dacia Duster безспорно пожъна огромен успех като реализира на пазарите по света 450 хиляди бройки. Само за деветте месеца на тази година увеличението в продажбите възлиза на 16,5%. Тази есен Duster показа новото си лице, което изглежда по-модерно, а в душата и сърцето на автомобила бие пулс в синхрон с този, на съвременния потребител.
Преди няколко дни бяхме първите у нас, които тестваха обновеният автомобил в реални пътни условия и интересен офроуд из севлиевския Балкан.

 

Външната промяна не е толкова фрапантна и запазената маркова идентичност си остава. Най-сериозното обновяване, което бие на пръв поглед, е в решетката, която има нов дизайн – отличават се две хромирани ленти и нов, разположен ниско въздухоотвор. Фаровете изглеждат по-модерно и са станали двойнооптични фарове с вградени дневни светлини. Новите релси на покрива имат отвори и са брандирани с надписа “DUSTER”, като така ярко подчертават SUV характера на автомобила.

 

Формата на стоповете също е променена. Накрайникът на ауспуха вече е хромиран, а обозначението “4WD” за 4x4 версиите също е ново, както и надписа DUSTER. Към цветовата гама е прибавен и новият тъмно сив цвят.

 

Най-сериозното обновяване е направено в интериора, който като цяло изглежда много по-модерен и ергономичен. Арматурното табло има друга визия, като централната конзола е обградена от два вертикални елемента, които я правят доста по-масивна.

 

Седалките са малко по-твърди, но удобни, като се предлагат с 4 нови тапицерии, включително и една кожена. Сега автомобилът предлага много повече ниши за предмети – допълнителния обем, който е получил е 3,3 л. Багажникът предлага 475 л, а при сгънати седалки може да се превози предмет до 2,70 м дължина. Измервателните уреди имат по-модерен изглед, като вече има и индикатор за външна температура. Duster е оборудван с круиз контрол и ограничител на скоростта, чиито копчета са позиционирани на централната конзола, а управлението им става от волана. Новост е и сензорът за задно паркиране. За съжаление управлението на страничните огледало е останало в центъра, под лоста за ръчната спирачка и за да се управлява лоста трябва да се вдигне. Не е болка за умиране, но пък така са спестени около 25 метра кабели, ако беше изнесено на вратата, например и се печели цена. Затова пък грубите предишни бутони за електрическите стъкла вече са заменени с доста по-елегантни, позиционирани на вратите.

По време на магистралното пътуване ни направи впечатление намаленият шум в автомобила. Спомням си, че предното поколение при 100 км/ч вече трябваше доста силно да говорим за да се чуваме. Сега това действие става над 130 км/ч. Автомобилът е има подобрено обезшумяване при колесните ниши, уплътненията на вратите и стъклата са нови, както и преградата между двигателния отсег и купето.

Офроудърът се предлага с мултимейдийната система Dacia MEDIA NAV, която предлага 7 инчов тъч екран, интуитивна начална страница, сателитна навигация с 2D и 3D изглед, USB и AUX портовете.
Навигацията успя да ни закара в непознатото за нас севлиевско село Валевци, където се оказа, че покритието на GSM сигнал е лукс или по-скоро късмет (така обаче се попада с света на спокойствието).

 

Като представител на високопроходимото общество, пуснахме Duster из черните пътища на горското стопанство в региона, където минават камионите с дърва и конете тежковози. Без проблем автомобилът се справи с преминаването през сочна кал, примесена с листа – отличен терен за изпитание. Дори стръмните коловози и пресичането на реката не бяха особено препятствие. Автомобилът ни е оборудван със 6-степенна механична скоростна кутия с къси начални предавки, които дават възможност за мощно потегляне особено по стръмнина. Eco Mode индикатор отбелязва нуждата от смяна на предавка.

 
 

Компактните размери от предишната версия са запазени, а клиренса от 21 см, както и добрите ъгли на заход и отход дават възможност за преодоляването на по-тежки терени, без автомобила да „заоре“ или да „легне по корем“. Разбира се най-сериозната опора е трансферната кутия, почерпила опита от Nissan. 4х4 контролер върху централната конзола предлага “4x2”, Auto и Lock режими. Специалните гуми за кал и сняг, имат грайфер, който калта, пясъка и мекия сняг по-ефективно.

 

Сега Duster се предлага с новото поколение бензинов двигател TCe 1,2 л/125 к.с., който на практика осигурява мощ като от 1,8 литров двигател. Той е изграден по програмата на даунсайзинг и по този начин реализира много нисък среден разход от 6,3л/100 км. и мощ още при 1500 оборота. Този двигател е куплира с 6-степенна механична скоростна кутия и се предлага за 4x2 версията.
Duster е оборудван и с бензинов 1,6л/105 к.с. мотор. Дизеловите вариации са на познатия 1,5л мотор с 90 и 110 к.с. Освен това се предлага и фабрично монтирана газова уредба с бутилка на мястото на резервната гума с двигател 1,6л/105 к.с.

 

Предимство за модела е, че се предлага със заводска хомологация N1, която у нас ползва данъчен кредит. Цената на базовия модел започва от 20 990 лв и достига в най-високата дизелова версия 33 290 лв с ДДС.

Моля коментирайте