fbpx Новото семейство на MINI бе представено в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новото семейство на MINI бе представено в България

Няколко месеца преди официалното въвеждане на пазара, новото MINI семейство, бе представено пред ограничен кръг публика в София с аткрактивно шоу с участието на световната шампионка по бийтбокс Адриана Николова – Печенката и Калин Калинов.

Новото изцяло електрическо MINI Cooper и новото MINI Countryman, преминават през най-голямата трансформация в историята на марката. Тя се основава на три стълба - електрифициране на задвижването, дигитална MINI общност и минимален отпечатък върху природата. Новия дизайнерски език, наречен „Charismatic Simplicity“ съчетава традициите и иновациите и редуцира оформението на автомобила само до най-важното. 

Късите надвеси, късият преден капак, дългото междуосие и големите джанти са запазени. Скритите дръжки на вратите, липсата на разширения на арките на калниците и на Side Scuttles подчертават ясното и модерно цялостно впечатление. Ясно очертаната линия на раменете на новите модели на MINI им осигурява подчертано атлетична каросерия.

Кръглият OLED дисплей, MINI Interaction Unit, е звездата в интериора - едновременно арматурно табло и център на изживяване и комфорт, MINI Operating System 9 вече е оптимизирана за сензорно и гласово управление. 

В рамките на новото семейство на MINI като Cooper се обозначават всички MINI с 3 врати, с 5 врати и MINI Cabrio, като Cooper e вече е част от наименованието на модела, а не указва задвижването. Новото изцяло електрическо MINI Cooper се предлага във версия Cooper E и като Cooper SE, с повече мощност и пробег. Електрическият мотор със 184 к.с. на MINI Cooper E ускорява автомобила от място до 100 км/ч за 7,3 секунди. С мощност от 218 к.с., MINI Cooper SE ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди  Пробегът в WLTP цикъл е 305 км за MINI Cooper E и 402 км за MINI Cooper SE.

Въвeждането пазара на новото MINI Cooper е от май 2024 г. Базовите цени за България, валидни от ноември 2023 г. са 62 900 BGN с вкл. ДДС за MINI Cooper E и 70 800 BGN с вкл. ДДС за MINI Cooper SE. 

Осигурявайки мощност от 313 к.с., електрическото задвижване на MINI Countryman SE ALL4 със задвижване на всички колела ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 5,6 секунди. Пробегът според WLTP цикъла е 462 км за MINI Cooper E и 433 км за MINI Cooper SE ALL4. 

Базовите цени за България, валидни от ноември 2023 г. са 74 650 BGN с вкл. ДДС за MINI Countryman C и 104 900 BGN с вкл. ДДС за MINI Countryman John Cooper Works.