fbpx Малък, но с възможности | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малък, но с възможности

Opel Mokka

Малък, но с възможности

етикети

SUV моделите, особено в България, продължават да са на почит. Преди две години Opel отговори на това настроение с ново предизвикателство, а преди една година новият Mokka, влезе и у нас. Opel реши да разчиства терен и субкомпактния SUV сегмент. Елегантният модел се оказа добро решение за дамите, както и онази млада част от обществото, които, без да парадират социален статус, са подвластни на новите тенденции. И затова, съвсем неслучайно, името Mokka идва от малките, заоблени и изпълнени с наситен аромат кафеени зърна на сорта Арабика.
 
 
Новият Mokka е облякъл стилистичният изказ Opel и интересно е преразказал философията на SUV модел в малка форма. Каросерията изпъква със здрави и мускулести форми, а типичното за марката „острие” в страничните линии, което се издига нагоре в задната част придава по-агресивен характер. По-високият просвет дава възможност да се движи и по неравни пътища, но все пак трябва да се има предвид, че по-пресечените терени не са за препоръчване. Широката следа от 1540 мм осигурява стабилност и при висока скорост в завои. 
 
 
В интериора на новия Mokka няма изненади, а по-скоро присъстват всички удобства и функционалности, познати от останалите модели на марката. Разликата е в по-високо позиционираните спрямо пътя седалки. На централната конзола са разположени бутоните за климатичната инсталация, аудиосистемата, навигацията. На волана, освен бутони за команда на аудиосистемата са изнесени и бутоните за круизконтрола и bluetooth. Под него се намира и лоста с пръстен, от който се командва бордкомютъра. На нивото на очите цялата информация за пътуването се изписва с едри букви и цифри и отлична читаемост. А от дясната страна е бутона за Start/Stop системата, която е стандартно оборудване за първите две нива.
Въпреки компактните си размери Mokka предлага товарен обем от 1,372  литра като се свалят седалките. Допълнително на разположение има до 19 отделения за съхранение на предмети. 
Имайки предвид профила на бъдещите потребители на модела инженерите са дали възможност за добавяне на конзолата за превоз на велосипеди от ново поколение Flex-Fix. На практика интегрирано в задната част чекмедже се издърпва и на конзолата могат да наредят до три велосипеда. 
 
Opel Mokka се предлага и с предно и с двойно предаване. При второто, когато сцеплението на гумите на предните колела се намали, системата автоматично разпределя мощността и насочва част от въртящия момент към задните колела.  Наличието на много системи допълнително подсигуряват безопасно пътуване - електронен контрол на стабилността , контрол на сцеплението, които се допълват от асистентът при потегляне по наклон и при спускане. 
 
Mokka също е оборудвана с авангардните „очи“, които виждат навсякъде - Adaptive Forward Lighting, AFL+. Системата е базирана на третото поколение биксенонови предни светлини, включващи асистент за дългите светлини (High Beam Assist, HBA). Новото поколение на предната камера Opel Eye има системата за предупреждение при непреднамерено напускане на лентата за движение, както и  разпознаване на пътните знаци. Паркирането назад пък е улеснено от камерата, която показва на екрана ситуацията зад автомобила.
 
Mokka се предлага с два бензинови мотора - 1.6-литров атмосферен мотор/ 115 к.с. и 1.4-литров/140 к.с. Турбодизеловият двигател е 1.7 CDTI/130 к.с.. Двигателите се комбинират с шестстепенна механична или автоматична трансмисия. Ние имахме възможност да пътуваме с 1.4-литровия мотор, който, без да показва чудеса се справи отлично със зимните условия и снега, който на места трябваше да газим.