fbpx Хайде, в Jazz-a! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хайде, в Jazz-a!

Признавам, че придвижването в София ми става все по-неприятно, а и едва ли има някой, който да се вдъхновява от градския трафик, който се превръща в истинско изпитание на нервите, а понякога и в умения за бърза реакция, непукизъм и доза тарикатлък. Иначе не става! В редки случаи мога да го превърна в забавление и да гледам от положителната страна. Като в случая – да се впусна в джаза с Honda Jazz.

Малките коли са наистина безценни в градската среда, най-вече заради много лекото управление и размерите си, понякога 15 см отгоре наистина са фатални. Външните размери на новата Honda Jazz нямат много промяна в сравнение с предшественика и са все така компактни с дължина от 4044 мм. Цялостната визия на модела е запазена, но сега е по-модерна. В предната част веднага се виждат големите фарове с LED светлини, тъничка радиаторна решетка, но пък бронята е с голям въздушен отвор и два кръгли фара за мъгла.

А в крак с новото екологично време новият Jazz идва само с хибридно задвижване. Новата система e:HEV прави своя пазарен дебют именно с този модел. Тя включва два компактни мощни електродвигателя, свързани с 1,5-литров атмосферен DOHC i-VTEC, литиевойонна батерия и трансмисия с фиксирани предавки. Мощността на задвижващия електромотор от 109 к.с. Максималната скорост на хибридния Jazz e 175 км/ч.

Три режима на управление

Хибридната технология e:HEV осигурява три режима на управление. Електрическият черпи енергия директно от литиево-йонната батерия. При хибридния двигател подава мощност към функциониращия като генератор електромотор, който на свой ред я предава към задвижващия електрически силов агрегат. Третият режим и на двигателя с вътрешно горене

При движение в града се редуват електрически и хибриден режим. Разбира се, ако не се натиска по-здраво педала можете да изкарате повече на ток, като резултатът от това е, че средният разход наистина може да стигне до впечатляващите 3,5л/100 км. Разбира се, изисква внимание и научаване. Естествено при извънградско пътуване в действие влиза двигателят с вътрешно горене, подпомаган от задвижващия електродвигател, но това, което е впечатли, е отново ниския разход – 4,2/л, при движение с около 100-110 км/ч. Освен това ускорението, което от 0 до 100 км/ч е за 9,4 сек., въпреки, че на цифри не изглежда впечатляващо, в реалност е много добро и при изпреварване се чувствах съвсем стабилна. Усещането се получава именно монтирана предавателна кутия с фиксирана предавка, създаваща директна връзка между задвижващите агрегати.

Сезам, отвори се!

Малката Honda Jazz е истински Сезам, който като се отвори предоставя място за всички и всичко, колкото и нереално да изглежда с маломерните си размери. Багажникът е с капацитет от 304 литра и достига до 1205 литра със свалени задни седалки. А те се свалят много хитро и затова ги наричат „магически седалки“. Те са патентовани от Honda и позволяват конфигурирането им в различни позиции - вдигната нагоре долна част на всяка от тях поотделно или свалянето на облегалките им до получаването на абсолютно равен товарен под. Мисля си, че инструментите на един класически джазов оркестър могат да се натоварят. Заедно с контрабаса, който е дълъг 1.82 см. Е, за музикантите ще трябва друг Jazz.

Digital

Новият Honda Jazz осигурява безпрецедентна свързаност. Лесният за употреба сензорен LCD дисплей е проектиран така, че да бъде сведено до минимум разсейването на шофьора, оперативното време за често използваните контролни функции е намалено с 58% спрямо предишните модели. И има отлична видимост.

Интерфейсът на системата съвпада с този на смартфона, може да се ползва и фирмената технология за споделяне на екрана на мобилния телефон, а дисплеят може да бъде настроен според личните предпочитания.

 

Малък, ама сигурен

Новият Honda Jazz идва напълно оборудван още от базовото си ниво с всички асистенти и системи за активна безопасност, наречени Honda Sensing, като са добавени някои подобрения. Нова е например предната широкоъгълна камера. Така, когато паркирате, например може да видите колко сте близо до бордюра или друго препятствие и да си спестите така неприятното остъргване на предната броня. Задната камера също има няколко проекции. Спирачната система за предотвратяване на ПТП вече е способна дори и нощем да разпознава пешеходци, велосипедисти и др. Дори може да приложи спирачно усилие, за да избегне удар, когато нахакан автомобил пресече пътя ви перпендикулярно, или в случай на завой при пресичане на пътя на насрещно движещ се автомобил.

В крак с технологиите за първи път Jazz Honda има адаптивен автопилот и асистент за спазване на пътната лента, както и система против напускане на пътното платно. Тествах ги и действат отлично на магистралата. Намаляването на скоростта и после ускорението при адаптивния автопилот са изненадващо плавни. Информацията за мъртва точка на видимостта със следене на напречния трафик е стандартна в ниво на оборудване Executive.

 

Време за джаз

И тъй като компактната Honda Jazz не е в никакъв случай само градски автомобил, спокойно може да натоварите лятната си ваканция и да потеглите към морето, аз в случая потеглих към подножието на планината, където си доставих удоволствието за малко… джаз :)