Нов боец при малките SUV

Chevrolet Trax

Нов боец при малките SUV

 

Когато за първи път премиерно видях Тrax на световния автомобилен салон в Женева тази пролет, останах с впечатление, че това е жест към дамите от страна на Chevrolet. Преди две седмици имах възможност да се запозная по-отблизо на роден терен с най-новото попълнение в гамата на марката. Промених мнението си – всъщност високопроходимият автомобил си е много мъжки и дава типичната за SUV моделите здравина и възможности, комбинирани с компактни външни размери. Днес все повече именно моделите от SUV-B сегмента придобиват популярност заради съчетанието от проходимост, комфорт, градска маневреност и не на последно място – обществен статус. Цифрите потвърждават горното - обемът на продажбите се е увеличил от 130 214 автомобила през 2008 г. до около 264 000 през 2012 г.

 Trax наистина е компактен – дължина 4.2 м, широчина 1.7 м и височина 1.6 м. Като ще добавя и само 1290 кг, което за подобен автомобил е много добро решение. С тези си размери обаче, демонстрира отлична динамика, подсилена от изразена маркова стилистична палитра. Масивната предна решетка се подчертава отдалеч от централно забодената златна „папионка“. Арките на калниците и масивната задна част подчертават „проходимия“ характер на автомобила. Типичните ръбести форми го допълват. Вграденият спойлер на покрива завършва динамичната линия. 

Останах приятно изненадана от купето – след два часа лично време с автомобила, имах усещането за уют и в същото време достатъчно простор. Типичните остри черти присъстват и вътре, но са организирани в общи меки линии – изглежда отлично съчетанието на две крайности. Харесва ми присъствието на много матирано „сребро“ - всъщност алуминиевите мат-елементи дават дъхът на съвремието. Леденото синьо на екрана и борда не отблъсква, а напротив – придават свежест. На нивото на очите е бордовият компютър, който се командва от пръстена на левия лост, с цялата нужна информация за пътуването.

Стоенето на високо ми дава отлично „владеене на положението“ - видимостта е много добра, а сигурността, която усещам ви дава доверие в автомобила. Много ми допадна организацията на нишите. Като жена оценявам различните отделения за дреболии (не че мъжете не са по-разхвърляни от жените и им трябва винаги повече място). Тук имаме джобове във вратите, ниша в централната конзола, чекмедже отляво на волана, две жабки - в едната са разположени входове за USB и външни източници, който благодарение на улейче остават скрити от недобри очи.

По време на теста имахме на разположение смартфон, който бе свързан със системата Chevrolet MyLink (която се предлага серийно) и благодарение на приложението BringGo на тъч екрана излизаше навигационната система. Така не се налага допълнително да се закупува вградена в автомобила навигационна система. MyLink дава лесен достъп до телефонните книги, като може да четете на екрана файлове, да гледате фото галериите. С приложението BringGo може да разчитате на информация в аварийни случаи или да осъществяват търсене с помощта на Google.

Чрез USB порта може да се свързват и други портативни устройства. Режимът “Eyes Free” позволява да работите със своя iPhone само с гласови команди без дори да включвате екрана на устройството. А за тези, който са забравили да заредят лаптопа си, на разположение е електрически контакт с нормално напрежение от 230 V.Голямо предимство са възможностите за конфигурации на седалките, които са осем и това прави използването на автомобила удобно в различни ситуации. Удобните анатомични седалките правят пътуването комфортно. За пътниците на втория ред е осигурен достатъчен комфорт над главите и пред краката. Отлично ще се чувстват двама, но разбира се, при нужда ще се събере и трети. Обемът на багажника е 356 л, а при сгънати задни седалки, нараства до 1370 л. и възможност за превоз на предмети с дължина до 2.3 метра.

Тrax се предлага с три задвижващи агрегати - 1,4-литров бензинов двигател с турбокомпресор, 1,6-литров бензинов атмосферен мотор и 1,7-литров турбодизелов двигател. Всички са оборудвани серийно с автоматичната функция Start/Stop. 1,7-литровият турбодизел и 1,4-литровият бензинов турбодвигател могат да се комбинират и с 6-степенна автоматична трансмисия.

Системата за двойно предаване AWD, (предлага са при 1.4 л бензин и 1.7 л. дизел) автоматично се адаптира към пътните условия и подобрява сцеплението при нестабилна настилка. Автомобилът е оборудван с електрическо сервоуправление EPS (Electric Power Steering) с вграден датчик за компенсация на износването на механизма.Този нов представител в сегмента на малките SUV-ове, който има сериозни конкуренти (Opel Mokka, Nissan Juke, Citroen C4 Aircross), има важно предимство, а то в повечето случаи е определящо. Базовата му цена започва от 30 706 лв. с ДДС (за бензиновия 1,6 л, с предно предаване)

Facebook коментари