fbpx Новата Skoda Fabia истински ни впечатли - голям скок нагоре (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новата Skoda Fabia истински ни впечатли - голям скок нагоре (тест драйв)

Истински ме изненада новата Fabia Skoda още в първия миг, в който седнах зад волана и изминах първия километър. Това е съвсем друг автомобил. И го казвам, като човек, чийто личен градски автомобил е именно предишното поколение на модела.

Скокът, който четвъртото поколение Fabia прави, е много голям и то във всяка една посока – дизайн, оборудване, пътно поведение, комфорт. 22 години след своя дебют един от най-популярните модели изобщо предлага пълен набор от функции за комфорт, многобройни нови системи за безопасност, както и дузина асистиращи системи.

Това е първата ŠKODA FABIA базирана на модулната платформа MQB-A0 на Volkswagen Group. Размерите са леко увеличение, но практически е без увеличение в теглото. Сега тя е с 111 mm по-дълга и с обща дължина 4,108 mm. Със своите 2,564 mm, междуосието се е увеличило с 94 mm, а ширината се е увеличила с 48 mm до 1,780 mm. Всичко това е донесло още повече пространство за пътниците, особено на задните седалки, а обема на багажника с 50 л повече - до 380 л, което го прави и най-големият в сегмента на малките автомобили.

По-красива отвсякога

Определено сега FABIA изглежда по-голяма, а красиво оребрения преден капак, заострените тънки предни фарове, които достигат до голямата шестоъгълна радиаторна решетка изграждат много модерен вид. Късите светлини, дългите светлини, мигачите и дневните светлини стандартно разполагат с LED технология, а като опция са full-LED предни фарове, с функции за следене на завоя и адаптивно осветление. Задните фарове блестят с елементите на прословутия чешки кристал и също могат да са full-LED опционално.

Капаците на електрическите странични огледала с подгряване, които за пръв път при FABIA се затъмняват автоматично от страната на шофьора и опционално могат да се сгъват електрически, са една идея по-малки отколкото при предишното поколение, но това никак не пречи на видимостта. Това обаче одобрява аеродинамиката, заедно с летите джанти Proxima и Procyon, които също правят своя дебют при FABIA и имат специални аеродинамично оптимизирани пластмасови тасове.

Като прибавим и новите металически цветове Феникс оранжев металик и Графитено сив металик (общо избор от 9 цвята) с възможност за избор на контрастен покрив, автомобилът има впечатляващ вид.

Интериор, заимстван от високите класове

Истински скок напред в развитието на Fabia предлага интериорът, който е заимствал комфорт от по-високите класове на марката. Нивата на оборудване са познатите три Active, Ambition и Style, както и специалната версия First Edition.

Тестовият модел е ниво Style и на практика предлага всичко. В центъра е разположен свободностоящ екран на инфоразлекателната система с размер 9.2 инча с отлична разделителна функция, като се вижда прекрасно дори и при слънце. Отляво и отдясно изпъкват големи кръгли вентилационни отвори, които имат и красив декоративен елемент - от ниво Ambition са с хромирана рамка.

Дръжките на вратите също са с нов дизайн, който е заимстват от Enyaq. В комбинация с контрастен меден цвят, който присъства и на таблото, стоят много елегантно. Допълнително облицовката с текстил с контрастен шев дава цялостна визия на висок клас автомобил. Нов елемент е големият надпис FABIA от двете страни на корпуса на инструменталния панел.

Седалките са станали още по-удобни и с отлично ергономични подглавници.

Към заемките от по-големите автомобили са челно стъкло с подгряване, кожен волан с подгряване, изпълнен в най-новия дизайн на ŠKODA с две спици, както и триспицов спортен волан е друга екстра, с опционални скоростни пера за DSG. За първи път FABIA предлага и възможност за двузонен Климатроник с допълнителни вентилационни отвори от задната страна на Jumbo Box.

Още един нов елемент е панорамният покрив, който не се отваря, но пък увеличава усещането за простор. Той може да се закрие с щора, която се монтира лесно на ръка и след това лесно се сгъва и оставя под задната кора на багажника.

На пътя - поведение като голям автомобил

Истинска изненада предизвика пътното поведение. Първо караме модел, който с бензинов 1.0 TSI двигател, 110 к.с. и 6-степенна ръчна скоростна кутия. Самите ние не можем да повярваме с каква лекота и удоволствие се кара. На магистралата не усещаме как много бързо сме качили скоростта доста над позволената и изобщо нямаме усещането, че това е малък автомобил. Също много впечатляваща е версията със 7-степенната DSG скоростна кутия – с великолепно поведение и сигурност при управлението.

Тестваме и наличната (опционална) система Travel Assist, която е допълнение към адаптивния темпомат (ACC) и включва няколко системи, осигуряващи автоматична помощ за надлъжното и странично управление на автомобила. Тази функция може да се активира с докосването на един бутон като включва също асистент за поддържане на избраната лента и асистент за разпознаване на пътните знаци. И двете системи са новост за Fabia. Работят отлично. И отново повтарям, че нямам усещането, че управлявам малък автомобил. Е, със сигурност това не е автомобилът, с който да теглите на колесар яхта или пък контейнер с кон. Все пак концепцията на модела е друга, въпреки, че много надскача идеята за малък градски автомобил.

Запазен патент на Skoda са пакета интелигентни решения Simply Clever.  Освен познатите са добавени и нови като нов държач за кредитна карта или билет за паркиране и еластична лента за химикалка помагат вещите да стоят подредени в отделението за вещи в централната конзола. Подвижен държач за чаша между предните седалки. Кутията в трансмисионния тунел предоставя на пътниците отзад хитро решение за съхранение на малки вещи. Гъвкаво отделение за вещи за багажника е друг аксесоар. Петото ново решение е щората, която се предлага като аксесоар за опционалния панорамен покрив, за която стана въпрос по-горе.

Освен 1-литровия TSI двигател, Fabia се предлага и с 1-литров MPI с 65 и 80 к.с. и 5-степенна механична скоростна кутия. Най върха е новият 1.5 TSI с мощност 150 к.с. и 7-степенна DSG като стандарт. Нова опция е увеличеният до 50 литра резервоар, вместо стандартния 40-литров.

Базовата цена, от която започва Fabia, e 27 320 лв. В топ оборудването и мощния двигател достига до 44 420 лв. Цената на тестовият модел, който бе оборудване Style (най-високото) с ръчна скоростна кутия е 34 980 лв.,а с автоматична 37 540 лв.