Test drive

INFINITI QX60 - луксозен прочит на 7-местен SUV

етикети: 

Доживях в над 25-годишната си шофьорска практика и почти милион изминати километри да получа фиш за превишена скорост, и то два! На едно и също лобно място, в два последователни дни. Е, как да не ме е яд. На магистрала „Тракия” около Чирпан, където имало ограничение 90 км/ч. Зад волана обаче на новото Infinity QX60, 120-те км/ч, които е отчела камерата, са ми са сторили явно достатъчно бавни, защото улисани в приятния разговор и комфорта на автомобила, твърде леко съм вдигнала педала от газта.

 

И ако игнорирам този спомен (първият път винаги е запомнящ се:), пътуването с големия 7-местен SUV  Q60 е стил „кралски комфорт” . Мултифункционалното пространство в купето е впечатляващо. Уникалната конструкция позволява седалките от втория ред да се преместят и сгънат с една ръка, дори и ако монтирано на тях детско столче. Вторият ред седалки се придвижва много лесно напред и назад с 14 см, за да може да се регулира пространството за краката на пътниците на втори и трети ред.

   

Мястото за багаж може да се увеличи изключително много като се преместят или сгънат напълно седалките и на практика се получава равна повърхност, където може да разположи всичко, което е необходимо при пътуване. При сгънат трети ред седалки обемът на багажника става цели 1147 литра, а при сгънат и втори ред 2158 литра – дето се казва и хладилника и фурната ще ги пренесете наведнъж. А товаренето е супер удобно, защото прагът е нисък.

 

 

Температурният комфорт се командва от тризонова автоматична система с микрофилтър и позволява създаването на индивидуални зони за всички пътници. Тези от втория ред могат да регулират температурата от задната част на централната конзола. А най-страхотното знаете ли кое е? Децата ви отзад могат да се забавляват, без да ви пречат, докато вие се наслаждавате на шофирането и пътуването. За всяко от тях има отделен монитор, вграден в облегалката за главата на предната седалка, към който могат да си включат собствено устройство. Тези монитори се командват самостоятелно и не пречат на големия екран на централната конзола.

 

 

И докато всеки се занимава по интереси и се наслаждава на многото светлина, влизаща през огромния панорамен покрив, вие може да разгледате борда. Елегантните акцентите от кленово дърво изключителна визия. Светлина на електро луминесцентните уреди, наречена Night Vision e много мека за очите и така по-лесно се чете информацията. В студените дни и нощи можете да „хванете” топлина в ръцете си само чрез натискане на един бутон. И за да е пълен комфорта, включвате акустичната система Bose® Cabin Surround с мощност 358W, 15 високоговорителя и 2 субуфера. Сигурно така и аз съм си осигурила двата фиша:).

Може да сте сигурни, че с новото Q60 тази зима може да стигнете до много места, дори и сняг да завали навръх Коледа - селекторът INFINITI Drive Mode Selector дава възможност за избор на режим, който е най-подходящ за дадения момент: Режим при сняг помага контролирането на автомобила при зимни условия, Стандартен е за дългите пътувания и делниците, ако искате повече хъс – имате Спортен режим. Наличен е и режим Еко, който осигурява икономия на горивото. И тук е моментът да дадем дължимото на 3,5-литровият V6 двигател с мощност от 262 к.с., който така здраво върви, че наистина сте господари на пътя и извън него. Срещу 13-14 литра на сто километра, ако здраво натискате педала. Ако кракът ви е по-лек може да ви стигнат и 10 литра за сто. В града определено си заслужава да карате на еко режим, защото там няма особени възможности за демонстрация на мощ.

 

INFINITI QX60 е пълен със системи за сигурност като предупреждение за напускане на лентата и предотвратяване напускане на лентата непрекъснато следят маркировката и сигнализират, в случай че автомобилът се отклони. Ако отклоняването продължи, системата ще върне автомобила обратно. Новост е спирачната система за екстремно спиране, която разпознава обектите, които се движат пред автомобила и в пътната лента, и ако е необходимо да се намали ускорението, блокира педала на газта и задейства спирачките. Системата за предупреждение при челен сблъсък постоянно следи разстоянието до другите автомобили. Ако те се окажат твърде близо, тя веднага предупреждава водача със светлинен и звуков сигнал и затяга предпазните колани. Системата Backup Collision Intervention предупреждава шофьора, ако засече поява на препятствие при заден ход и му помага да избегнете удар, като задейства спирачките. Системата за предупреждение за „сляпо петно” използва сензори за засичане на автомобили в нея. Първо индикира предупредителна светлина на арматурното табло. Ако QX60 продължи да се приближава към обекта, се задейства звуков сигнал, след което автомобилът насочва усилията към избягване на удара. В ситуации на рязко спиране предпазните колани се затягат автоматично, дори и когато няма сблъсък. Системата Hill Start Assist позволява лесно потегляне на наклон, без връщане назад. Спирачките задържат автомобила на едно място до момента, в който не се натисне педала на газта.

Е, остава да се насладим на дизайнерската естетика на този голям SUV, който придържайки се към разпознаваемия стил на INFINITI има собствено излъчване, което намира своето достойно място сред изключително конкурентния свят на модните кросоувъри. Бъдете сигурни – ще ви забележат!