fbpx От автомобилен дизайн до дизайн на кецове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

От автомобилен дизайн до дизайн на кецове

През 2010 г. на автомобилният салон в Париж Renault представя DeZir - впечаляващ електрически спортен модел, първият концепт на новия главен дизайнер на Groupe Renault, Лоранс Ван ден Акер. После DeZir вдъхновява дизайна на Clio IV.

 

Застанал до концептуалния си модел, Лоранс е обут в кецовете си Adidas в черно, червено и бяло, персонализиран модел, вдъхновен от цветовете на автомобила. Кореспонденцията установява връзка между човека и неговото произведение. От този момент нататък всеки концептуален и сериен автомобил е придружен от чифт кецове. Очаквана от феновете препратка и допълнителна нотка креативност, която се превръща в традиция на главния дизайнер на Groupe Renault.

 

От първия си чифт кецове Adidas до последния на Le Coq Sportif, създаден специално за представянето на новото Renault CAPTUR, около 20 модела са обиколили света и са преминали по пътеките на автомобилни салони, придружаващи R-Space, Frendzy, Twin’run, Initiale Paris, TreZor и EZ-ULTIMO, както и Twingo, Clio, Megane, Scenic, Kadjar, Talisman и Espace. И всеки от тях има собствена история.
Ето какво споделя самият Лоранс Ван ден Акер за тази творческа симбиоза:

 

„Има много повече връзки между обувките и автомобилите, отколкото може би бихте предположили. Ходилото носи препратка към сегмента на колата (градски, офроуд и т.н.), горната част на обувките наподобява на купето, а връзките са подписа на обувката, както е предната решетка на един автомобил. Между тях има естествена връзка. Хората често говорят за влиянието на архитектурата върху автомобилите, но връзката е още по-близка с обувките. Например марките са поставени върху обувки, както и при автомобилите. Обувките са привидно прости предмети, но комуникират много различни неща. Често се казва, че трябва да погледнете часовника и обувките на човек, за да разберете повече за неговата личност“.

 

„Бих искал да направя много по-усъвършенстван модел. Изчистен и удобен, но иновативен по отношение на материалите. Може би гъвкав метал и 3D печат. А защо не и „smart кецове“? Хората говорят много за това колко живи са автомобилите на Renault и за живота, който въплъщават. За да направите обувката по-жива, можете да играете със светлина, технологии и движение, за да превърнете ходенето в още по-сетивно изживяване. Бих искал също така да е 100% рециклируем. И защо не обувка, която да не се изтърка и износи, или такава, която да загрява или охлажда краката ви в зависимост от сезона?“.

„Трябва да започнете с намирането на модела на обувката, който отива на автомобила. Ако е спортна обувка, избирате автомобила, фокусиран върху производителността. Ако това е градска обувка, избирате градски автомобил. Така че всичко започва с характера. След това играете с цветовете. Например, Le Coq Sportif има емблематичен, лесно разпознаваем дизайн и широка популярност. Можете да използвате този дизайнерски щрих. Мисля, че Twingo Le Coq Sportif е наистина успешен, тъй като усещате Le Coq Sportif още преди да видите логото. Има и други неотдавнашни примери за лимитирани серии на Renault, свързани с модата: Twingo La Parisienne и Captur Helly Hansen. Последният беше голям успех по отношение на позиционирането на марката. Това е приключенски автомобил, а Helly Hansen е марка за туристически дрехи. Червените и черните тонове са типични за Helly Hansen. И тъканите с 3D ефект придават усещане за здравина. Трябва да изберете правилната марка, с която да обедините усилията си, ако искате положителен ефект върху имиджа си“.