fbpx За 5,5 секунди | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За 5,5 секунди

етикети

Много автомобили са създадени, за да те превозят от точка А до точка В. Има и такива, които са създадени, за да доставят първо удоволствие и след това да осъзнаеш, че те също са превозно средство.
Определено новото купе на BMW Серия 3 попада във втората категория. Обикновено за автомобили, които зад ламарината са скрили доста мощ и в същото време имат една добра външност казват, че излъчват “спортен дух”. Не искам да използвам това сухо определение, дори и в случая да става въпрос наистина за много сила –

306 к.с. извадени от новия трилитров шестцилиндров двигател

При него за първи път се комбинират технологиите BMW TwinPower Turbo, High Precision Injection и напълно променливото газоразпределение VALVETRONIC. Максималната мощност се достига при 5 800 об./мин, а максималният въртящ момент от 400 Нм е на разположение между 1200 и 5000 об./мин.
И след всичко това се получава направо ракета. Усещането при рязко потегляне с дълбоко натискате на педала е същото като при излитането със самолет, особено ако не го подозираш. Към горните данни и цифри може да се върнете отново да ги прочете, защото заслужават внимание и осмисляне. Прибавям и

7-степенната автоматична трансмисия с два съединителя

Двата съединителя превключват между два отделни трансмисионни вала: единият за четните предавки 2-ра, 4-та и 6-та, а другият за нечетните 1-ва, 3-та, 5-а и 7-а предавки. Когато например BMW Серия 3 Купе ускорява на трета предавка, четвъртата вече е включена и така шофьорът изобщо не усеща смяната. Всичко това гарантира изключителното ускорение – всъщност то се изразява с 5,5 секунди и сте достигнали 100 км/ч. Производителят казва, че възможностите при спринта дори надвишават потенциала на съответните модели с механични скоростни кутии. Смея да вярвам! А за тези шофьори, които нямат мира в живота си, могат да изберат ръчен режим на управление чрез превключване на лоста, както и от допълнителните малки лостчета на волана.

Ако трябва да говоря за естетиката на дизайна, мисля, че думите трудно могат да опишат състоянието, което те кара да галиш с ръка плавната линия на купето, която в същото време води към абсолютна устременост, благодарение и на дългия преден капак! Страничните врати са огромни, а пътническата кабина е изместена доста назад. Промени има в предната и задната броня, в радиаторната решетка, която е по-голяма и без съмнение обаче е “подпис” на марката. Светлините отзад имат нова цветово оформление.

Попадайки в купето виждаш, че всичко е типично за BMW

– уредите са точно на място, без излишни разточителства, но изработка с изключително високо качество. Кожените мебелите са много удобни. Все едно попадаш в изискания дома на “фон някой си...stain”, например. И какво улеснение – в момента, в който стартирам мотора, един малък лост ми подава предпазния колан – няма нужда да го търся някъде назад в колоната. Тази “глезотия” влиза в М пакета, с който беше оборудван моя автомобил. Воланът е широк и го усещам плътно и удобно в ръцете си, така че безотказно да държа автомобила при неразумните скорости. Всъщност, тях просто не ги усетих, както може всеки да предположи. А интересното е, че този автомобилен звяр може да пълзи и с 10 км/ч без да усещам, че ръмжи като спънат. “Ноктите” обаче се показват мигновено и изпреварването е въпрос на леко стряскане от съседните шофьори и удоволствие за мен.
Питам се – дали обаче белият ми костюм или уникалният син цвят Le Mans Blue (предлаган само за М пакет) накараха охраната на една банка да ми отвори вратата на автомобила и да ми подаде ръка, за да сляза?!? (и такова чудо преживях)... Отговорът май е ясен.