fbpx За делник и за празник | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За делник и за празник

“Как е джипчето?”, ме попита колегата таксаджия, докато чакахме на светофара. Не включих веднага, но след секунди осъзнах, че всъщност става въпрос за Stepway, с което бях. И като се замислих, наистина компактния автомобил дава нагласа за малък джип. Това е една интересна вариация на познатия модел на Dacia Sandero www.dacia.bg, която е с по-изразена външност и повече индивидуалност, и в същото време запазената черта на марката - ниска цена не е пренебрегната.


Именно заради повишения просвет колегата ме попита за “джипчето”. Спрямо хечбека Sandero, Stepway е повдигнат с 20мм. Броните са определено в SUV стил, като могат да са в цвета на купето или в черно, което изразително ги отличава. Защитните предна и задна кора му дават възможност да мине и през черни пътища, без да се притеснява шофьора, че ще “заоре” и нарани автомобила. Затова без притеснение се спуснахме по пътя през нивата, за да стигнем до река Видима. Фаровете за мъгла и надлъжните рейки на покрива довършват приключенския дух. Визията довършвам с предрадиаторна решетка в черен цвят и хромираната лайсна. С хром са отличени страничните огледала, дръжките на вратите, елементите под праговете на вратите, както и хромирания накрайник на ауспуха. И за да се отличава съвсем, автомобилът е брандиран от двете предни врати с надпис Stepway, както и върху хромираните прагове на предните врати.


В този си вид, автомобилът е перфектен за лов и риболов, и ние се насочихме към второто. Учудващо за мен, в багажника, който предлага 320 л обем се събраха всичките глезотии на един запален рибар. Тези, които са запалени по риболова знаят, че не са никак малко. Именно заради по-високия просвет, продължихме разходката и по пътя към хижа Плевен (в района на Троянския балкан, от с. Видима), който иначе за обикновен автомобил е излишна затормозяване. Полу-офроудският му характер е терор за колите. Жалко, защото иначе красотата на природата е уникална и си заслужава повече хора да посещават тези места.


И ако без проблем може да се придвижвате из селските и планинските пътища, то пътуването по “нормалните” пътища също е стабилно и сигурно. Тук веднага ще отбележа уникалното предимство на дизеловия мотор 1,5 л /70 к.с., който тествах. Като че ли резервоарът е бездънен. Пътуваш и чертичките не падат...С едно зареждане, ако не ръчкате излишно колата може да изминете почти 1200 км! Това, наистина заслужава адмирации. Ако пък сте привърженици на бензина, то тогава предложението е - 1,6 л/ 90 к.с.


По отношение на безопасността, Sandero Stepway разполага с ABS Bosch 8.1 и система за подпомагане при внезапно спиране AFU, както и две въздушни възглавници – за водача и пътника до водача. По-високата позиция на шофьора носи допълнителна сигурност на пътя, защото и видимостта е по-голяма, а и усещането за пътя се подобрява.
Автомобилът е създаден върху В0 платформата, която предлага сериозна издръжливост, напълно подходяща за нашите пътища. Допълнително Stepway е защитен с много антикорозионни обработки - на дъното против корозия, защита на подкалниците, колесните арки и праговете, антикорозионна обработка на закритите кухини.

Цената на модела с дизелов мотор е 19 250 лв.