fbpx Новото Renault Clio 2023 вече в България - хибрид, бензин, газ, дизел | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новото Renault Clio 2023 вече в България - хибрид, бензин, газ, дизел

етикети

Един от бестселърите в автомобилната индустрия Renault Clio, в своето пето поколение, вече е в България. Не са много моделите в историята, които имат толкова устойчивост и които са отгледали толкова много поколения. През тази година Clio навършва 33 години и навлиза в съвсем друга зрялост.

Френското острие въплъщава „Новата вълна“ Renault, като предлага по-елегантен и завладяващ вид, както и модерен интериор. Светлинният подпис в предната част е напълно обновен и демонстрира новата идентичност на марката. На борда предлага обновени технологии като например дигитално арматурно табло при всички нива на оборудване, като всеки може да избере конфигурацията, която отговаря най-добре на неговите нужди.

Новото Clio разполага с богата гама двигатели - E-Tech full hybrid, 145 к.с., бензинов TCe 90,  Дизелов Blue dCi 100, двугоривен TCe 100 LPG

В сърцето на Clio тупти нов двигател със 145 к.с. E-Tech full hybrid. В началото на лятото бяхме сред първите, които ви разказахме за модела след международния му тест край Брюксел (виж ТУК) и тогава останахме изключително впечатление от ниския разход, който постигнахме (4,2л/100 км).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

При премиерното представяне на модела в България освен хибридната модификация, присъства и Clio с фабрична газова уредба, вариант dual fuel (LPG) - бензин и газ. При днешната икономическа ситуация, в която бензинът и дизелът безшумно, но категорично изкачват ценовата стълбицата и е въпрос на време да прескочат психологическата и икономически пределна граница от 3 лв. за литър, газта е изключително добра алтернатива за изгодно зареждане.

Clio LPG е оборудвано с 3-цилиндровият турбо двигател TCe и 100 к.с.  Достига максималния си въртящ момент от 170 Нм при 2000 об./мин, което прави автомобила по-гъвкав и на практика не може по никакъв начин да различите дали карате на газ или бензин. Смяната на горивата става автоматично като се усаще само едно леко хлъцване, което по никакъв начин не пречи на комфортното шофиране. С двата пълни резервоара Clio може да измине общо над 1000 км. Като се има предвид, че в България има достатъчно зарядни газови станции, а цената за литър е под 1,20 лв. то

Резервоарът за газ събира 32 литра, като е изработен от високоякостна стомана с много предпазни клапани. Бутилката за пропан бутан е монтирана на мястото на резервната гума, а вентилът за зареждане е точно до отворът на бензиновия резервоар. На

Средният разход е около 7,0 л/100, което означава, че при сегашните цени на газта, които са под 1,20 лв за литър, то 100 км струват дори под 10 лв. Резултат, който може да предложи само Dacia към момента. Освен това в България има достатъчно зарядни газови станции, така че придвижването може да бъде дори само на газ.

Друго предимство е и самата цена на Clio TCe 100 LPG, която е 41 490 лв с ДДС. Разликата с хибридния вариант е почти 5 000 лв. в полза на LPG.

Clio се предлага и в спортната версия Esprit Alpine. Освен черни дизайнерски елементи, са включени и 17-инчови алуминиеви джанти с ефект „диамант“ - черни с опушен сив лак, около син или сив център. В интериора материалите са ексклузивни и по-светло сиви в средата на седалката и облегалката. Седалките също са направени от устойчиви материали, включително тъкан от 72% рециклиран PET (полиетилен) на основата и облегалката и 13% рециклиран текстил със зърнесто покритие по страните на седалките.

С Clio E-Tech full hybrid може да се постигне реален резултат от 4,2л/100 км

снимки: Светослав Ханджийски