Изцяло новото Volvo XC90

Респектиращ, масивен лукс

Много лесно се свиква с лукса, а когато той е с шведски произход, гаранцията за максималното му изпълнение не подлежи на съмнение. Имам късмета да съм сред първите българи, които могат да тестват в реални пътни условия седемместния SUV Volvo XC90, заедно с други мои колеги журналисти. И ми трябваха буквално секунди, за да усетя, че попадам в света на богатите.

Гледам отстрани този изцяло нов автомобил – на практика в него няма дори и един болт от предшественика, който успя да удържи линията на нестихващ успех почти 13 години! Такива модели в автомобилната история са единици.

Нетърпеливо правя снимка на автомобила и я пускам във Фейсбук. Моите приятели реагират мигновено много положително и веднага ми пишат лични съобщения с коментари и въпроси. Чак леко се изненадах от интереса.

Огромна предна решетка, масивно лого, впечатляващи предни светлини, заедно с Т-образните дневни светлини, наречени „Чука на Тор“, хващат окото на момента. 3D задните светлини оставят ярък отпечатък на пътя.

Купето очарова с респектиращ лукс (най-високият до момента за автомобилите Volvo). Много премерен, обран от излишни емоции, до известна степен в IT-стил и в същото време излъчващ топлота. Най-напред се вижда новата конзола за управление със сензорен 9-инчов екран, подобен на таблет, на който е изнесено цялото управление на различните функции на автомобила. Леко ориентирана към шофьора, тази система няма бутони и дава възможност за използване на широк набор от интернет-базирани продукти и услуги. Приятно впечатлени сме, че всичко е изписано на български език. Единствено се замислих, че ако „таблетът“ е обърнат хоризонтално, ще може да се използва целият му размер при навигацията. На тънка ивица под него са разположени бутони за аудио системата и два за вентилацията.

Ултра интересно е техно-копчето за работа на двигателя – завърташ надясно и моторът се запалва, завърташ наляво и го изключваш. Под него се намира арт-скролерът за избор на един от петте стила на шофиране. За съжаление в тестовите автомобили нямаше скоростният лост от кристал Orrefors, който се предлага, и ако трябваше да избирам ,лично аз ще се лиша от някоя друга опция, но бих си поръчала това бижу.

Новото ХС90 е снабдено и с удобния head up дисплей, а навигацията се проектира и на бордното дигитално табло пред очите на водача.

Съчетанието от висококачествени материали като мека кожа и дърво, с ръчно изработени детайли, наистина изстрелва модела в света на червения килим. Предните седалки са като кресла с изключителна ергономичност. Вторият ред се състои от три индивидуални седалки с регулиране на наклона на облегалките. Има възможност за тяхното плъзгане, като се освобождава повече място за краката за пътниците на третия ред или пък се увеличава багажното пространство.

Седалките на третия ред осигуряват, водещ в класа си, комфорт за пътниците с височина до 170 см.

Новият модел е оборудван с една от най-добрите аудио системи в автомобилния свят. Върховата система включва усилвател от клас D с мощност 1 400 вата и 19 високоговорители на Bowers & Wilkins. Тя включва и един от първите субуфери с въздушна вентилация, интегрирани в автомобил. Докато пътуваме сменяме различни музикални стилове – всичко звучи като в концертна зала или на стадиона!

Пословичната сигурност на шведските автомобили е една от най-силните им страни. Всеки път, когато пиша за системите за безопасност на автомобилите, се радвам, че досега не ми се е налагало да тествам пасивните в реална ситуация и дано никога не ги изпитам. Но все пак много от тези системи предотвратяват именно стигането до по-сериозни инциденти. Новото XC90 внедрява за първи път в света пакет за защита от внезапно напускане на платното и система за автоматично спиране на кръстовище.

При внезапно напускане на пътното платно системата отчита случващото се и предните предпазни колани се затягат, за да бъдат пътниците в изправено положение. За да се предотвратят травми на гръбначния стълб, между седалката и рамката й е внедрена функционалност за абсорбиране на енергията. Тя смекчава вертикалните сили, които могат да възникнат, ако автомобилът направи по-твърдо приземяване.

Другата технология спира автоматично автомобила, ако шофьорът завие пред бързо приближаващо превозно средство.

Шведите имат изключително амбициозна цел - през 2020 г. никой да не загине или да не претърпи сериозно нараняване при пътен инцидент с нов Volvo автомобил.

Изпъваме Волвото на магистралата с 200 км/ч – направо лепи на пътя! Тази огромна машина върви безкомпромисно. Леко съм учудена, че на завоите клати по-малко от негови конкуренти, които съм карала. И се връщам на размисъл за мотора – той е „едва“ двулитров, 225 к.с. Ще е достатъчна ли тази комбинация психологически на бъдещия собственик на 2 тона изискан лукс? Има възможност и за повече коне, но вече с бензинов двулитров мотор – 320 или 254 к.с. Със сигурност обаче, дизеловият мотор ще бъде предпочитан.

Топ изпълнението е събрано в двигателя Twin Engine, който съчетава бензинов двигател с механичен и турбокомпресор заедно с електромотор, като предоставя 407 к.с. и едва 49 г/км. въглероден двуокис. Естевено шофирането се извършва в хибриден режим, но в градска среда спокойно могат да се изминат около 40 км само с електромотора. Ускорението е зашеметяващо - от 0 до 100 км/ч за 5,6 секунди. Всичко това предстои да го усетим в реалност през есента.

Повече от ясно е, че инвестицията на шведите от 11 млрд. долара ще има успех. Любопитен факт е, че първата партида от 1 927 индивидуално номерирани автомобила, които се предлагаха за продажба единствено онлайн, бяха разпродадени само за по-малко от денонощие! В България вече има 15 заявки за хибридния модел, а квотата за страната ни повече от половината вече е реализирана. Цената също е респектираща – започва от 107 хил. лв. с ДДС, но пък ползва данъчен кредит. По груби изчисления с колегите, автомобил, който би предложил достатъчно възможности, ще излезе около 150 хил. лв.

снимки Христо Петров