fbpx Френска електрическа мобилност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Френска електрическа мобилност

През изминалата седмица България се превърна в център на електрическата мобилност.
В София наведнъж се събраха за да бъдат представени електромобили, които вече се предлагат и на българския пазар. Поводът за премиерите бе конференцията "Електромобилите – предизвикателствата на новата мобилност". Повече от ясно е, че в големите градове бъдещето е именно в тези возила, които по никакъв начин не се различават от конвенционалните автомобили, единствено по начина на задвижване. Проучванията показват, че 87% от шофьорите в Европа изминават по-малко от 60 км на ден. Така, на тях им е напълно достатъчно, ако имат автономност от около 150 км, каквато предлагат градските мъници.

Да си представим бъдещето след 5-6 или 10 години, когато тези автомобили ще навлязат много повече в живота ни. Тогава градският шум ще намалее значително, защото автомобилите се движат напълно безшумно, въздухът сигурно ще стане по-чист (днес всеки забелязва, че дори само за половин ден ризата е мръсна, а борбата с прахът в къщи е изгубена), да не говорим, че това влияе директно върху здравето ни. За момента обаче сериозната пречка за по-масовото навлизане на такива автомобили е високата им цена и възможността за зареждане на батериите, която за момента поне у нас няма. Идеята е такива постове за зареждане да бъдат изградени на обществени места, частни или фирмени паркинги. Разбира се, подобни проекти не могат да се осъществят без подкрепата на правителствата. В развитите европейски държави има различни облекчения и данъчни стимули за подобни автомобили – Френското правителство например субсидира 5000 евро за всеки закупен автомобил.

В София, официалните вносители на Peugeot и Citroen представиха за първи път своите разработки – близнаците Peugeot iOn и Citroen C-Zero.

Това се първите електрически автомобили от ново поколение с нула емисии СО2. Те са с великолепни градски размери – 3,48 дължина и 1,47 ширина, междуосието е 2,55. Паркирането е изключително лесно и възможно и в малки пространства, а управлението е повече от лесно. Същото като при всеки автомобил с автоматично скоростна кутия. Педалите да два – спирачка и газ. Стартирането става със завъртане на ключа, но липсва познатия шум на мотора. На таблото светва зелена индикация, която показва, че може да потеглите. Автомобилите се задвижват от електрически мотор с мощност от 47 kWh, захранван от литиево-йонна батерия, която е разположена от външната страна на пода, между двете оси. Пълното зареждане на батерията става за 6 часа в стандартен контакт, в домашната електрическа мрежа. Ако бързате може да презаредите до 50% за 15 минути и до 80% за 30 минути, като за това е нужно вече специално зарядно устройство.

В движение автомобилът също може да се зарежда, като превръща кинетичната енергия в електрическа – при отпускане на газта или натискане на спирачка. Специален индикатор на таблото информира за консумацията или зареждането с енергия. И така с времето ще се научите как да оптимизирате шофирането.
Усещането при управление на такъв автомобил е странно в първия момент, именно заради липсата на шум. Ускорението е забележително, защото тук не са нужни достигане на обороти, за да го постигнете. Електричеството достига своя пик моментално. Всичко това доставя невероятно удоволствие.

И двата модела не са лишени от удобства и комфорт - алуминиеви джанти, сервоволан, светлини за мъгла, автоматично включване на светлините, дневни светлини, централно заключване с дистанционно управление, борд компютър, климатик, радио CD съвместимо с МР3 и Bluetooth – с USB порт, електро управляеми стъкла, предни и задни, регулиране на седалката на водача във височина, регулиране на наклона на облегалките и сгъване на задните седалки.

И двете марки представят и “работниците” Peugeot Partner Origin Electric и Citroen Berlingo Venturi. Те имат автономия от 120 км. и обем на товарния отсек 3 куб. м., а полезният товар достига 565 кг. Максималната скорост, която развиват е 110 км/час.

А след българските журналисти, френският посланик Филип Отие бе първата ВИП личност, която тества 100% електрическия Peugeot iOn.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------

Другият френски производител Renault, в съответствие със своята еко политика представя на пазара тази година 3 модела, които вече се продават, а догодина 4. Гамата от електрически превозни средства е широка, така че да обхване всякакви нужди, като обичайните за марката стандарти в областта на качеството, безопасността, вътрешно пространство и комфорт са напълно покрити.


Любопитният момент е цената. За Renault Kangoo Express Z.E. тя е € 20,000 (без ДДС), като тук не е включен абонамента за батерията, който е € 72 без ДДС месечно.
Цената на Renault Fluence Z.E. започва от около € 26 000 без батерията.

Марката представя и още два електро автомобила, които по-скоро могат да бъдат определени като автомобили за забавление – това са Renault Twizy и Renault Zoe. Освен екзотичния външен вид, те напълно отговарят на всички изисквания за стандартно превозно средство.

 

Както и при другите марки стардартното зареждане става за 6-8 часа. Бързото зареждане е за 30 минути и ускорено за 1 час. Рено разработват и програма за откриване на Quickdrop станции, където батерията може да бъде сменена с готова заредена само за 3 минути. При направени изчисления цената за 100 км ще бъде около 2 евро. Плановете са вече в ход в Израел и Дания. Животът на батерията е 8 години или около 200 000 изминати километра. 

Заедно с разработването на моделите, Renault-Nissan Allianc активно развива и инфраструктурата за зареждане на батериите. Вече има над 80 споразумения за партньорство с държавни органи и доставчици на енергия за изграждане на мрежи.
В дилърската мрежа, клиентите ще могат да бъдат обслужени на "едно гише" или иначе казано – ще могат да намерят най-доброто решения за покупка и финансиране на превозното средство, да получат лизинг за батерията батерия, а също и монтаж на Box-стена за зареждане у дома. Тази кутия има съвсем скромни размери – 50х60х35 см, което по никакъв начин няма да пречи.

България може да се гордее, че е една от избраните държави да бъдат лансирани тези електрически модели. Сега оставаме в очакване на адекватни мерки от страна на държавата за да се стимулира това "електирческо" бъдеще. Първите стъпки са направени - електромобилите ще паркират безплатно на синя зона! Другата новина е, че общината има договорка с едно от електроразпределителните дружества да изгради мрежа от зарядни станции в столицата - остава да видим реалността!