fbpx Rafale е името на новия купе-кросоувър на Renault | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Rafale е името на новия купе-кросоувър на Renault

Най-новият купе-кросоувър на Renault ще се казва Rafale и световната му премиера ще бъде на 18 юни по време на 54-ото Парижко авиошоу в Льо Бурже. Моделът допълва гамата на марката, задвижвана от хибридни двигатели E-Tech и изградена върху платформата CMF-CD. Следвайки 5-местния SUV Austral, новият RAFALE е следващият акцент на Renault и ще засили офанзивата на марката в D сегмент.

Думата „Rafale“ има сериозна репутация; като име на известен френски боен самолет, то е изпълно с история на рекорди и напомня за най-престижните постижения на нацията в авиацията. Тази история започва с Луи Рено преди 89 години, но малцина знаят, че името „Rafale“ принадлежи на Renault от 1936 г.

В началото на 20 век Renault е пионер в създаването на бутални двигатели не само за автомобили, но и за влакове и дори самолети. Както обяснява Силвия, „допринасяйки за авиацията, Renault вече се стреми да отиде по-далеч и да надмине очакванията.“

Едноименният основател на компанията Луи Рено е запален по авиацията и осъществява придобиването на френския производител на самолети Caudron през 1933 г. След това той създава Caudron Renault и преименува всички самолети на Caudron, използвайки термини, свързани с вятъра: C460 става Rafale (френската дума за порив) през 1934 г., C500 става Simoun (симун - пустинен вятър), C640 става Typhon (тайфун) и C714 – Cyclone (циклон).

Първият Rafale в историята, Caudron Renault C460, е едноместен състезателен самолет. Той е проектиран да разбива рекорди и са произведени само няколко, което създава риск да остави самолета в забрава. Но стилистичната смелост на авангардната аеродинамика на самолета и неговите изключителни характеристики оставят своя отпечатък в историята на авиацията, превръщайки модела в легенда.

Името е вдъхновено от прочутото минало на Renault с авиацията в началото на 20 век. По това време Renault е пионер в производството на двигатели с вътрешно горене за автомобили, както и за влакове и самолети. През 1933 г. Renault поема Caudron, и създава Caudron-Renault. Всички самолети на марката са кръстени на известен вятър. Съответно, C460, едноместен състезателен самолет, проектиран да разбива рекорди, е преименуван на RAFALE през 1934 г.