fbpx Audi A4 става още по-спортен и по-технологичен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Audi A4 става още по-спортен и по-технологичен

След четири години  Audi направи своя успешен модел от среден клас още по-спортен и по-атрактивен. Екстериорът отразява новия дизайнерски език на компанията, а по отношение на ергономичната концепция големият и напълно нов MMI touch-дисплей носи на клиентите изживяване, което те познават от своите смартфони. Голяма част двигателите вече разполагат с Mild-Hybrid-система (MHEV) – от тази технология за електрификация печелят както ефективността, така и комфорта. Това се отнася и за Audi S4 TDI, който за първи път има под предния си капак двигател V6 TDI, 48-волтова бордна мрежа и електрически задвижван компресор, който отговаря на спортното излъчване с още по-спонтанно ускорение. Тази комбинация от мощност, въртящ момент и ефективност превръща Audi S4 TDI в единствен по рода си представител на своя сегмент.

В обновения Audi A4 върховото изпълнение на фаровете има Matrix LED-технология с напълно електронни дълги светлини. Нова е също така  и концепцията на линиите на обзавеждане: за екстериора те вече се наричат Basis, advanced и S line,  а S-моделите и A4 allroad quattro се отличават със своя собствена визия. Клиентите имат избор между 12 цвята за лаковото покритие, сред които е  и новия тон Terra сиво.

Със своята нова система MMI разполагащият с богати възможности за свързаност Audi A4 предлага изживявне, наподобявщо на модерен смартфон. MMI touch-дисплеят с акустична обратна връзка замества използвания досега въртящ и натискащ се регулатор на централната конзола. TFT-екранът с висока резолюция има диагонал от 10,1 инча. Графиката му е максимално изчистена и редуцирана до най-същественото, а структурата на менютата цели възможно най-бързо ориентиране на потребителя. 

Навигационната система на Audi A4 е станала още по-многофункционална и удобна за управление. Портфолиото на Audi connect и Audi connect plus обхваща множество онлайн-услуги, включително Car-to-X-услуги, които са част от  изкуствения интелект на Audi-флотилията. Наред с онлайн-услугите, касаещи детайли като например пътните знаци по маршрута, вече са налични също On-Street Parking и информация за светофарите. 

 

Към множеството нововъведения, с които обновения Audi A4 стъпва  на пазара, е и големият набор от т.нар. functions on demand. С тяхна помощ притежателят на автомобила може свободно да конфигурира функциите на инфо-развлекателната си система дори след покупката  на автомобила.
В Германия тази опция касае системите MMI plus, Digitalradio DAB+ и Audi smartphone interface. За целта са предвидени различни  периоди на валидност на опцията.

За пазарния старт в Еропа Audi ще предложи за моделното семейство A4 гама от шест турбодвигателя. Спектърът на тяхната мощност се простира от 110 кВт (150 к.с.) до 255 кВт (347 к.с.) – от Audi A4 35 TFSI до  Audi S4 TDI. На малко по-късен етап асортиментът ще бъде допълнен от още два турбодвигателя:  30 TDI със 100 кВт (136 к.с.) и 35 TDI със 120 кВт (163 к.с.). Всички двигатели – както четирицилиндровите дизели, така и V6 TDI и четирицилиндровите от серията TFSI, отговарят на нормите за  нива на отработилите газове Euro 6 DG.

Три от предлаганите двигатели още от пазарния старт ще се комбинират с Mild-Hybrid-System (MHEV) на основата на 12-волтовата бордна мрежа, като технологията спомага за намаляване на разхода и за  подобряване на комфорта. Скоро ще се появят и още два двигателя с  такава функция. Тази широкообхватна електрификация спомага за намаляване на разхода на гориво на флотилията на марката. Във всекидневна употреба MHEV-системата според измерванията на Audi е в състояние да намали разхода на гориво средно с около 0,3 литра на сто километра.

Двата S-модела на серията A4 –  Audi S4 TDI и  S4 TDI Avant – в европейските си версии занапред ще се задвижватот мощен V6-дизелов двигател. 3.0 TDI съчетава мощна тяга, култивиран ход и голям пробег с едно зареждане, а основните му показатели са мощност 255 кВт (347 к.с.) и максмален въртящ момент 700 Нм. S4 TDI Limousine се ускорява за 4,8 секунди от 0 до 100 км/ч, а ограничената по електронен път максимална скорост е 250 км/ч. Комбинацията от мощност, въртящ момент и ефективност превръщат Audi S4 TDI в единствен по рода си представител на своя сегмент. 

Благодарение на своята технология за задвижване на четирите колела quattro и на увеличения с 35 милиметра клиренс, Audi A4 allroad quattro съчетава високо равнище на комфорт на возене със солидни Offroad-възможности. В комбинация с предлаганото като опция специфично за модификацията allroad окачване с  регулируеми амортисьори се подобряват  както комфорта, така и представянето на пътя.