fbpx BMW iX може да сменя цвета си със специална технология | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

BMW iX може да сменя цвета си със специална технология

На изложението CES 2022 BMW дава поглед към една технология на бъдещето, която с помощта на дигитализацията може да адаптира екстериора на автомобила към различни ситуации и индивидуални желания. Повърхността на каросерията на BMW iX Flow featuring E Ink може променя цвета си в зависимост от желанията на водача.

Плавната промяна на цвета е възможна чрез специално разработено фолио на каросерията, коeто е прецизно ориентирано към контурите на Sports Activity Vehicle на BMW с чисто електрическо задвижване. Стимулирана от електрически импулси, електрофоретичната технология извежда различни цветни пигменти на повърхността, чрез които каросерията придобива желаното оцветяване. 

Иновативната технология E Ink създава напълно нови възможности за такава промяна на външния вид на автомобила, така че той да отговаря на естетическите предпочитания на водача, условията на околната среда или функционалните изисквания. С това технологията предлага безпрецедентен потенциал за индивидуализация на външния дизайн. BMW iX Flow с технология E Ink демонстрира този потенциал по впечатляващ начин.

На тази база BMW Group продължава да развива технологиите, така че да може да се осигури една новаСмяната на цвета на екстериора също може да допринесе за уюта в интериора и за ефективността на автомобила. За целта се вземат предвид различните способности на светлите и тъмните цветове при отразяване на слънчевата светлина и свързаното с това поглъщане на топлинна енергия.

Бялата повърхност отразява значително повече слънчева светлина от черната. В резултат на това, когато има силна слънчева светлина и високи външни температури, отоплението на автомобила и вътрешността му може да бъде намалено чрез промяна към светъл външен цвят.

При по-хладно време, от друга страна, автомобилът с тъмна каросерия абсорбира значително повече топлина от слънчевата светлина. И в двата случая може да се използва специфична промяна на цвета, за да се гарантира, че мощността за охлаждане или отопление на климатичната система на автомобила може да бъде намалена.

Това намалява енергийните нужди на бордовата мрежа, а с това и разхода на гориво респективно енергия на автомобила.  форма на индивидуализация както в екстериора, така и в интериора на бъдещите серийни автомобили.