Забранява се движението на ТИР-ове по празниците

Движението на тежкотоварните камиони по време на националните празници на България се забранява. Ограничението влиза в сила за предстоящите Великденски празници, когато се събират четири почивни дни.

Движението ще бъде спряно в деня преди празника и последния почивен ден в часовете от 16 до 22 часа. „Това ще облекчи значително трафика и ще избегне задръстванията, но най-важната цел остава намаляване на пътнотранспортните произшествия и гарантиране сигурността на българските граждани”, заяви министър Московски. Тази забрана става целогодишна за официалните празници като едновременно се работи активно за създаване на необходимата инфраструктура, за да се въведе целогодишна забрана за всички почивни дни. „Очаквам целогодишната забрана да започне да се прилага след септември 2013 г., което е достатъчен период да бъдат изградени паркинги за камионите. Така с мерките няма да навредим и на бизнеса”, допълни той.

Остава и забраната за движение на тежкотоварните автомобили в летните месеци, която бе въведена по инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя ще действа в периода от 20 май до 30 септември за петък и неделя в диапазона от 16 до 22 часа. По думите на министър Московски тази мярка е наложителна, защото през летните месеци хората предприемат повече пътувания и рязко се увеличават тежките пътно транспортни произшествия.

„Всички тези решения са съгласувани с бранша като те подкрепят инициативата и съвместно с държавата търсят механизми за публично-частно партньорство, с което да бъдат изградени и стопанисвани паркингите за тежките камиони, които са необходими за влизане в сила на целогодишната забрана за всички почивни дни”, каза министър Ивайло Московски.

В момента на територията на страната има 94 паркинга за тежкотоварни автомобили, като малка част от тях отговарят на изискванията за сигурност, битови условия и услуги. Налице са около 20 критични участъка, където тежкотоварните автомобили и земеделската техника редовно причиняват задръствания и опасност от пътно транспортни произшествия. Най-натоварените трасета са ГКПП Калотина-София-ГКПП Капитан Андреево и Русе-Велико Търново-Свиленград-ГКПП Капитан Андреево.