fbpx Новото Volvo S90 - емоционална интелигентност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Новото Volvo S90 - емоционална интелигентност

 

Той е изключително интелигентен и интересен човек, изпълнителен директор на много голяма производствена компания, гост на проекта на списанието „Мениджърите споделят”. Лидер, от чиито решения зависи много развитието на фирмата. Стъпил здраво на земята и преборил много трудности, той се увлича от най-новата линия в мениджмънта – коучинга, процесът, който те кара сам да повярваш на себе си вземеш най-добрите решения. Разбирам, че в момента обмисля покупката на новото Volvo S90. Доколкото го познавам, осъзнавам, че посоката му на избор е много правилна – и двамата носят в себе си емоционалната интелигентност. Убедена съм, че напълно ще си паснат.

 

А на мен ми предстои да натисна педала на този шведски флагман. Изпращам на човека две снимки по вайбър:) и се потапям в купето. Обхваща ме онази нетипична за града тишина, която някак инстинктивно кара слуховия апарат да се напъва, за да я възприема… Толкова неестествено е, че за миг свалям страничното стъкло, за да чуя брас секцията от City Gungle Simphony…  

Отказвам се, много е фалшиво – намествам седалката, която ме прегръща (има подгряване, оглаждане, масажи), страничните огледала и за мой късмет нося флашката с любимата ми група от 70-те и 80-те години Chicago. Да видим как Питер Ситера ще ми изпее Hard to say I’m sorry… Аудио системата е Bowers&Wilkins – първите акорди се разливат и специфичния глас трепти от колоните, а моят професионален музикален слух отсича - звукът е съвършен, а акустиката в "залата" - божествена!

 

Дори и да не разбираш от коли, ще осъзнаеш, че всичко в купето е класа, много класа и изключително ниво на изпълнение. Дървени фурнири от рядко северно дърво, съвършено изработени метални елементи, изключителна естествена кожа, зашита по впечатляващ начин. Допирът до всеки елемент действа като успокояваща терапия. Интериорът е богат, но стегнат по шведски, респектираш. Централната конзола е леко обърната към шофьора, а отгоре се намира голям, вертикален 9,5-инчов таблет, от който се контролират основните функции. Новата визия, наречена Sensus комбинира сензорен екран, управление от волана и система за гласови команди, като премахва бутоните. Признавам, че с периферно зрение не се справих и чак по-късно, когато спрях, започнах да откривам кое как става. Трябва известен курс на обучение, но то и нов смартфон като си вземете, няколко часа не го пускате и сума време след това откривате нови действия и функции. По-надолу, чрез плъзването на красив контролер избирате режима на пътуване, а естетите могат да си поръчат и скоростен лост от скъпия шведски кристал Orrefors. Пред шофьора е позициониран голям 12-инчов дисплей включва два големи кръгли циферблата и един централен информационен дисплей. Визията му и цвета обаче можете да променяте, а яркостта на дисплея се адаптира автоматично според външната осветеност.

 

 

Седанът е внушителен и въпреки, че се кара лесно, имаш усещането за сериозен и голям автомобил. Дизайнерите като че ли са нарисували само с един замах линията, само един път и това е! Блестящата предна хромирана решетка е внушителна, а уникалният Т-образен светлинен подпис, който Volvo наричат „чукът на Тор“ (богът на бурите и гръмотевиците в скандинавската митология), няма как да се сбърка отдалече. Всичко е премерено толкова точно и е толкова съвършено, че изведнъж се замислих: „Какво ще направят със следващото S90? Повече от това няма накъде!”.Но да не гледам след четири години какво ще се случва, сега сме в настоящето, чиято возия доставя истинско удоволствие. Неслучайно, само преди две седмици, S90 бе избран и за премиум автомобил на България за 2017 г.

 

Новото Volvo S90 продължава линията за създаване на безопасни шведски автомобили. Лимузината е оборудвана със системата Pilot Assist, която може да задържа колата до скорост приблизително 130 км/ч, без да следвате друг автомобил. Другата функция е City safety – тя открива пешеходци, велосипедисти и - за пръв път в света - големи животни на пътя. Автомобил ви предупреждава звуково и светлинно и ако не реагирате и е необходимо, може да спре дори в тъмното от скорост 100 км/ч само за 35 метра (само за България са мислили, като са я създавали – у нас е пълно е мистични каруци, които по вечерно време се движат без никакви отличителни сигнали). Системата преценява също дали съществува риск от сблъсък, ако приближавате бавно движещи се или спрели превозни средства.

 

 Автомобилът е оборудван с най-мощния си дизел с 235 к. с. и 480 Нм. и задвижване на всички колела (по-слабият е 190 кс.и само с предно предаване). Ускорението на двутонната лимузина от 0-100км/ч е 7 сек. Моторът е много динамичен във всички обороти, а в комбинация с 8-степенния автоматик имам чувството, че автомобилът се плъзга по пътя - ако не хвърлям око към оборотомера, няма да усетя смяната на предавките. Принос за това поведение има и новата система PowerPulse, при която електрически компресор подава част от сгъстения въздух до турбото, което елиминира т.нар. турбодупка в ниските обороти. Средният разход, който постигнах е около 7л на 100 км (не успях да стигна описаният от производителя 4,8л). 

Цената на тествания автомобил е 114 770 лв.