fbpx Българската следа - Great Wall Hover6 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българската следа - Great Wall Hover6

Българската следа - Great Wall Hover6

 

Първото нещо, което ни впечатли, като седнахме четиримата, беше огромното пространство. Като по-ниска, великодушно отстъпих предната седалка на 1,90 метровия си колега. След като той се настани максимално удобно, продължавах да седя с кръстосани крака на задната седалка. Между нас със съседа имаше широк и удобен подлакътник, с два държача за чаши. И отново много място. На вратите също имаме големи подлакътници. Седалките са малко по-високо позиционирани и са във формата на кресла. Над главите се раздава още обем. Разбира се, като се сгъне подлакътника се отваря трето място, така че трима възрастни ще се чувстват достатъчно удобно, за да пътуват и на дълъг път. Изобщо, намирахме се в много просторен и светъл салон, който създаваше изключително приятно усещане.

С любопитство потропвахме и чукахме по пластмасовите облицовки и с изненада установихме, че са с доста по-добро качество от марки, които претендират за ниво. Приятни са и на допир, а съчетанието на светла (истинска!) кожа с два вида щампи и черната пластмаса стои отлично. Елегантната украса идва от комбинацията на матиран и лъскав хром. И което е най-важно – всичко е сглобено много добре. Понеже е китайска марка, през цялото време се опитвахме да намерим дефекти – Hover6 обаче направо надмина очакванията ни.

 

Като човек с музикално ухо, останах впечатлена от акустиката в купето и обезшумяването. Не са много джиповете, в които можеш да говориш без да се налага да увеличаваш вокалните децибели, да се чувате отлично четиримата и без след пътуването да усещаш все едно таралеж се разхожда по гърлото ти.

Впечатлихме се и от електронния автоматичен климатик, който може да те накара да облечеш яке при 35 градуса навън. В безмилостния летен пек, поддържахме идеален комфорт на най-ниската степен. Освен това стъклата са достатъчно качествени, за да не се напичат от слънцето.

 

Сменихме шофьорите. Широкият мултифункционален волан се коригира в дълбочина и по височина. Като регулирах електрически шофьорската седалка, която е тип кресло с подлакътник, зад мен се откри царско място. Колегата ми каза, че само ще се вози оттук насетне докато трае теста. Отзад било дори по-приятно. Стартирам с бутон, което значи, че не е нужно да вадя дори от чантата ключа (който много напомня на този на BMW). Автомобилът има и stop/start система за икономия на гориво. Късият скоростен лост е разположен високо и удобно, и така е освободил достатъчно място под него. Трябваха ми няколко упражнения обаче, за да усетя как лоста превключва скоростите, но се свиква. Освен това индикацията на екрана показва, (ако не чувам), че не съм на 6-та както си мисля. За съжаление на този етап Hover6 не се предлага с автоматична скоростна кутия. Трябва известно свикване и с действието на спирачките, които не „коват“, но спират достатъчно сигурно. Иначе серийно Н6 е оборудван с ABS, електронно разпределение на спирачното усилие, стабилизираща програма, система за следене на налягането на гумите.

 

Приборното табло е стилно оформено, без излишни заигравки. Останахме малко разочаровани от мултимедийната система с тъч екран - първо трябваше сериозно разучаване, за да открием действието на различните функции и се оказа, че не може да се зарежда мобилен телефон, въпреки наличието на USB порт – токът не стига! Музика обаче възпроизвежда. Освен това няма и навигация, която също на този етап не се предвижда да се предлага. Има обаче много добра камера при движение назад.

 

Моделът се предлага с дизелов common rail мотор 2,0л/ 143 к.с. и 310 Нм. максимален въртящ момент. Двигателят определено не е състезателен, освен това се усеща турбодупката, но пък влязъл в обороти върви много стабилно. Въпреки, че е висок, клатенето в завоите е напълно в рамките на нормалното. След като се изредихме четирима шофьори и на тест всеки кара както си иска, заедно с офроуд терен средният разход беше 8 л/100 км. При споменаването на офроуд терена определено проблем е ниският клиренс, но за тези, които ще скитат из горите е пикапа на марката Steed, който се предлага и с повдигнато окачване.
Н6 е градски кросоувър и в тази си роля е напълно проходим. Предлага се само с предно предаване или със задвижване 4Х4 с компютърно управление на разпределението на въртящия момент.

 

Багажникът ми хареса много, най-вече заради подвижната преграда, която много добре организира всички чанти и огромния обем – от 808 л до 2010 със свалени задни седалки. И още едно предимство – цената – започва от 37 990 лв с предно предаване и достига в топ-нивото с 4х4 до 45 хиляди, като ползва и данъчен кредит. От септември Н6 започва да се сглобява в завода на марката край Ловеч.