fbpx Изискаността може да е практична и бюджетна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изискаността може да е практична и бюджетна

етикети

 

В студените вече есенни дни, ще се върнем назад във времето към последните топли дни на септември, когато слънцето все още щедро раздаваше лъчите си. Разбира се, отиващото си лято трябваше да изпратим на морето... Предстоят ни почти 500 км, за да стигнем до южното Черноморие.

 

На разположение имаме новият Aveo седан, който направи своята премиера тази пролет. Моторът, с който е оборудван е интересен – 1,3-литров турбодизелов агрегат, 95 к.с. с автоматична функция старт/стоп, Еко версия. Интересно ми е да усетя поведението му на дълъг път, въпреки, че не съм с огромни очаквания. Все пак с 95 коня трудно ще се гоним по магистралата.

 

 

Като че ли цяла София се изнася като за последно – явно не само ние ще се сбогуваме с морето. Движението направо е натоварено и тук-там не липсват нервни джигити. Аз държа 120 км/ч. На места се налага да изпреварвам, а колата се държи много добре, няма нужда от преминаване на по-ниска предавка. Прави впечатление, че купето е добре обезшумено и леките притеснения, които имах, че до морето ще ни гръмне главата от бучене (много пъти несъзнателно възприемано) отпаднаха. След гонката до Пловдив, напрежението на пътя някак намалява и включвам темпомата – мързелива работа, само един волан държа. Двигателят кротко работи и е удоволствие да пътуваме. Возията определено е мека. Впечатляващ обаче е средният разход на гориво – като се закротихме на 120, без допълнителни излитания, бордният компютър отчете 5л/100 км. Много добре! Като правя груба сметка, с един резервоар се стига и връща от морето - с други думи, автономността от 1000 км е осигурена.

Купето е много приятно – цветовото съчетание на теракота (red brick) и черна пластмаса в комбинация с теракотени нюанси и в текстила на седалките дават настроение и оптически увеличават обема. Светлият цвят на практика обгражда пътниците отпред, защото освен цялото табло продължава и в горната част на вратите. Матираният хром пък дава изисканост и елегантност.

Винаги много съм харесвала хитрите ниши за вещи на Chevrolet. Тези, високо от двете страни на централната конзола са отлични за мобилни телефони, като имат и специален улей за кабела, ако зареждате в движение телефона си. USB порта хитро е скрит в горната жабка и също има улей да кабела. Ако свържете с него MP3-плейър си ще го управлявате от бутоните на волана. Удобно чекмедже е разположено вляво под волана, а под централната конзола още една по-голяма ниша. Голямо чекмедже се отваря под шофьорската седалка.
 

Въпреки, че автомобилът изглежда много компактен (дължина 4 399 мм), багажното пространство е повече от щедро – цели 502 литра. Идеално пространство за багаж на едно четиричленно семейство. В същото време автомобилът е много удобен и за града с по-малките си размери и малкия радиус на завиване – 5,03 м.

Пристигайки на Черноморието намалихме скоростта. В дните които бяхме там обяснимо нямаше къде да бързаме и със 60-70 км/ч обикаляхме малките градчета. Разходът на гориво стана реални 4,5л/100 км. Стоп/старт системата допълнително помага в градско движение. За такъв разход всеки би мечтал...!

По отношение на сигурността моделът се предлага серийно с електронен контрол на стабилността (ESC), както и функция за улесняване на потеглянето при наклон. Звуков сигнал пък предупреждава при паркиране назад.

 

 

Новият Aveo определено има приятна и изискана външност с по-различен дизайн от познатия за марката. Издутите арки на калниците дават усещането за стабилност, а формата на предните светлини е вдъхновена от мотоциклетния стил. Страничната линия, започваща от предния калник и завършваща в задните светлини очертава устрема напред. Задницата е масивна, изчистена, само с елегантното допълнение на „златната папионка”. И като че ли черният цвят му отива най-много? Въпрос на вкус.

Chevrolet Aveo идва и с много конкурентни цени, започващи от малко на 17 хил. лв. Тестваният от нас модел е малко над 23 хил. лв. Освен споменатия дизелов мотор 1,3л/95 к.с., се предлага и по-малка мощност от 75 к.с., която дава и още по-добри показатели при разхода на гориво. Бензиновите версии са три – 1,2, 1,4 и 1,6 с максимална мощност 115 к.с.