fbpx Новият Ford EcoSport – удобният малък SUV (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Ford EcoSport – удобният малък SUV (ВИДЕО)

етикети

Северозападна България е от много редките дестинации за автомобилни тестове, но този път с новия Ford EcoSport пътуваме към Видин и още по-точно към дома на новото поколение на модела, на 100 км отвъд Дунав, в румънския град Крайова. Там през 2008 г. е построен завода на Ford, чиято инвестиция до момента възлиза на 1,5 млрд евро. В него се произвежда модела B-Max, а от миналата година и EcoSport, както и еднолитровия двигател Еco boost (в първите години там се е произвеждал и Ford Transit Connect). От тази година ще стартира и производство на съвсем нов модел, който се пази в тайна. Така от поточната линия се очаква годишно да слизат 300 хил. автомобила, а работната ръка от 4500 да нарасне до 5900.

 

Попадайки в този завод, където се трудят и 550 робота, се питам, може ли подобна инвестиция да се реализира от нашата страна на Дунава? Сложен въпрос, с още по-сложен отговор, който не е предмет на този текст. За да видите малка част от производството на новия EcoSport ви предлагам малка из завода в Крайова.

Новият EcoSport, най-малкия брат от фамилията SUV на Ford заедно с Kuga и Edge взима най-доброто на марката досега. Дизайнът на предната част има нова, голяма, трапецовидна предна решетка и характерни ъгловати предни фарове, които вече могат да бъдат ксенонови и включват LED дневни светлини. Задната броня и задните светлини също са обновени. На разположение са 12 ярки екстериорни цвята, Lightning Blue, Ruby Red и яркия оранжев металик Tiger Eye, с който е тестовият модел. В крак с модната тенденция и при този модел има възможност за персонализация с контрастиращ цвят на покрива и други елементи. Като се прибавят 17- и 18-инчови алуминиеви джанти с нов дизайн като цяло автомобилът има сега много по-елегантен вид.

 

Интериорът също има промени, които са довели до много по-изчистен и модерен вид. Централната конзола е с нов дизайн и с по-малко бутони. Свободно стоящият 6,5-инчов цветен, сензорен екран е с отлична читаемост. Комуникационната и развлекателна система SYNC 3 на Ford е съвместима с Apple CarPlay и Android Auto™. Новата аудиосистема B&O PLAY, специално е настроена за EcoSport и е десет високоговорителя, включително монтиран в багажника субуфер, и високоговорител за средни честоти в центъра на арматурното табло. Акустиката в компактния автомобил е много добра и предните и задни пътници се чуват отлично, без да се налага да се повишават децибели при разговора.

 

Седалките, които също имат нов дизайн се оказаха много удобни за по-дългия път, а докато се возих на втория ред мястото стигаше да си кръстосам краката. Шофьорската позиция е много приятна с повдигнатото стоене, а наклонът на предното стъкло предлага много добра видимост. Много полезна е и функцията за следене на мъртвата точка, чрез индикация в страничното огледало.

 

Багажникът, чиято врата се отваря странично, което всъщност е доста удобно и предлага много лесно товарене, разполага с 335 л обем и беше повече от достатъчен за саковете на тримата ни колеги.

 

EcoSport се предлага с един бензинов и един нов дизелов двигател. Бензиновият еднолитров EcoBoost е с мощности 125 и 140 к.с. а 1,5-литровият дизелов агрегат със 100 и 125 к.с. Неведнъж съм карала еднолитровия бензинов мотор и съм убедена в неговите възможности, които са отлични – не се заблуждавайте по тази цифра 1 – напълно достатъчен мотор, за да вози без компромиси натоварена с трима души и багаж кола. На връщане от завода, колегата, който шофираше, е леко състезателен тип. Като натисна педала, такива неподозирани възможности извади от този двигател, че едва ли някой би повярвал, че се вози с еднолитров мотор. Още един път – браво за инженерите!

Моделът има четири нива на оборудване, като за първи път се включва и спортния вариант ST-Line на марката, които предлагат дързък стил и динамика на задвижване със спортни настройки, наред с мощни и икономични бензинови двигатели EcoBoost и дизелови двигатели TDCi.

Цената на EcoSport започва от 32 900 лв. с ниво на оборудване Trend и 1.0 литров бензинов двигател с ръчна скоростна кутия.