Opel Adam Rocks

Как да не го обичам?!

Докато спокойно чаках на светофара, с периферното зрение забелязах, че има някакво движение в съседния автомобил. Обърнах се и видях, че е Мерцедес, после осъзнах, че е S класа, предпоследното издание. Шофьорът, над 50-те, ми махаше да сваля стъклото. Първата ми мисъл беше: „Този пък с какво го настъпих? “Но човекът се усмихна и ми каза:„Не ги харесвам опелите и особено такива малки, но този, жълтият, направо ми грабна очите. Забелязах те още преди два светофара! Колко кончета вади?“ „115, обаче от еднолитров, три цилиндров мотор с турбо“, му отговорих и допълних -„Лети като ядосана оса! Искаш ли да се тестваме като светне зеленото, кой ще скочи пръв?“. Направих се на ербап, защото усетих с женската си интуиция, че човекът е добронамерен, а и в слънчевия ден с тази „горчица“ настроението ми беше на 10-та степен. Освен това бях забелязала вече жълтият сигнал и буквално скочих на педала (с убеждението, че S класата няма да тръгне да ме засича после по софийските улици, ако пък реши, ще му се измъкна в някоя от малките, централни софийски улички, защото съм в пъти по-маневрена). Но само чух - „Да си го караш със здраве!“ Брей, имало и такива хора...

Ето това е Opel Adam Rocks, който наричат "джобен" градски crossover заради дължината му от едва 3.75 м, но пък с абсолютните претенции за моден диктатор, поради забележителния му вид, индивидуалното му излъчване и „бойното“ му пътно поведение.

С разработения специално за тази версия жълто-зелен цвят Goldbusters, автомобилът няма как да се промъкне незабелязано, където и да е. Дизайнерите на Opel са разработили изцяло нови и уникални за модела стилистични и декоративни елементи. Веднага се забелязват защитните панели на арките на калниците в антрацитен цвят, както сребристите защитни панели в предната и задната част. Хромираният накрайник на ауспуха допълва нахакания характер. Играта между съчетанието на двата интериорни цвята е съвършена.

Серийно Rocks се предлага с мек сгъваем покрив Swing Top, който придава изключителен шик. Само 5 секунди са достатъчни, за да се сгъне до задните колони и аз не пропуснах да се порадвам на слънцето в пролетния януарски ден. Хубавото е, че хем си с усещане за кабриолет, хем не е съвсем отворено и си защитен от директния вятър и студ.

Възможни са много форми за индивидуално оформление на интериора като нови цветове, възможности за изпълнение на вътрешните панели на вратите и различни декоративни елементи.

Трябва да се има предвид, че мъникът е с офроуд мускули - промяна има в настройките на амортисьорите, пружините, геометрията на задното окачване и кормилната уредба. А широките предна и задна следа му дават почти неочаквана стабилност. Клиренсът също е увеличен с 1 см до 15см, но това не е повлияло на здравото му пътно поведение. Малкият волан се държи отлично, но аз съм влюбена във функцията му City – с натискането на копче, воланът „олеква“ и става супер маневрен, така че паркирането е направо песен. Дори в първия момент докато не си свикнал с него имаш усещането, че може да го изпуснеш...


Adam Rocks е напълно в крак с модерните технологии. На цветния 7-инчов тъч дисплей с висока разделителна на системата инфоразвлекателна система IntelliLink на Opel, може да се забавлявате с множество мултимедийни приложения и възможности за свързване. Интегрира се с операционни системи ANDROID и Apple iOS и вече сте в глобалната мрежа – говорите по телефона, избирате любима музика, с помощта на приложението за гласово управление SIRI EYES FREE прослушвате SMS-и и дори диктувате SMS-и съобщения за електронна поща. разглеждате галерии със снимки и видеоклипове. Последното действие, само не по време на движение, моля!

Opel Adam Rocks ми напълни душата в дните, в които бях с него. Буквално се сраснахме един с друг. Стегнатата возия, отзивчивия скоростен лост, лесните маневри, нахъсаният мотор (от 0 до 100 км/ч за около 10 сек.) са отлични за градската мелница. Въпреки, че единият ден прекарах от сутринта до вечерта зад волана (изминах повече километри от един таксиметров шофьор), не се чувствах уморена.

Притесних се, когато след пролетта, на другия ден дойде изведнъж тежка зима. Мъникът направо се беше скрил. Изпитах сериозни съмнения, че ще мога да се придвижа. Виждах го да стои окопан в преспата, докато се стопи снегът. Обаче 17-ките ме измъкнаха без проблем. Направо не повярвах, как докато другите буксуваха в тежките условия, аз се измъкнах от първия път. Е, как да не го обичам, този, малкия!?

Opel Adam Rocks си има и цена – 30 хил. лв., почти с 10 хил. повече от стандартната версия. Той обаче се позиционира в една много специална ниша, на много специални клиенти, за които различността е начин на живот. Имам позната, която на всичко е готова, за да има новата Prada...