fbpx Големият лъв | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Големият лъв

Когато взех автомобила бях оставила „голямата кошица”с очаквания. Още повече, че един колега ми каза – „Е, какво ще му гледаш на този ван? Просто един по-голям Partner!”. Да, ама не! След като съжителствах с 5008 два дни и изминах 700 км съм далеч от подобно сравнение.
Споменах на приятели, че ще отскоча с автомобила към Кулата – хем да шофирам при различни пътни услония, хем ще използвам да взема маслини и зехтин от гръцката граница. Те притеснено ме помолиха дали ще намеря в багажника място за един литър зехтин и за тях. С усмивка се замислих, че в 758 литров багажник все ще се намери място за еднолитрова бутилка. Ето и едно от големите предимства на автомобила – безкрайно, изключително функционално място за всевъзможен багаж. Удобството на багажникът идва и от правоъгълната му форма и ниския праг на товаране. Вратата също се отвая много лесно, без да изисква усилия, дори и от жена, а ако вали изпълнява великолепна функция на голям навес. Заедно с това, вторият ред седалки може да се сгъва в каквито конфигурации е нужно – тогава товарното отделение може да достигне до 2506 л. Ванът ще да бъде оценен най-добре от хора с малки деца, които пътуват често. Практически ще съберат огромен багаж и пътуващите да се чувстват много комфортно и широко.

И въпреки, че 5008 дава усещане за голямо превозно средство всъщност е стандартно дълъг – 4,53 м. Това му позволява лесно маневриране и в градки условия. Предната част наподобява тази на машината на бъзроскоростен влак. Профилната линия има аеродинамична форма и това води и до много добра инерция на автомобила.
Друго сериозно предимство е многото светлина в автомобила. Предното, страничните и задното стъкла са изключетлно големи. Всички пътуващи имат съвършена видимост.
Прибавяме панорамния покрив (1,69 м²) , който стига до края на втория ред седалки и можем да се радваме на слънчевите дни. Ако пък предпочитате може да регулирате чрез копче колко да светлина да пропука плъзгащия сенник.

Цялото купе излъчва усещане за класен автомобил. Високата позиция на седалките създава сигурност. Останах впечатлена от техният комфорт. Рядко съм срещала толкова широки предни седалки. Замислих се, че това е вариантът за един мой познат, който тежи 130 кг и е висок 190 см. Дори и той ще усеща простор в купето. При дълъг път допълнително удобство са подлакътниците на двете предни седалки, които се регулират по височина, така че усещането е буквално за кресло.

Ергономия е постигната и при волана, който е вертикален и дори по-едрите хора няма се блъскат в него, когато влизат в купето на шофьорската седалка. Бордното табло също е организирано около водача и уредите лесно и инстинктивно са подредени на центалния панел. Заедно с това основни функции на аудио ситемата и бордовия компютър са изнесени на волана. Много голямо удобство е панелът на нивото на очите (Head Up Display), който изписва скоростта на движение и така погледа не се отклонява от пътя. В помощ на шофьора е и елекрическата ръчна спирачка, която се включва автомотично щом спрете и автоматично се изключва щом потеглите.

 

Между двете предни седалки има огромна касета, която се затваря с плъзгащ гумен капак (удебен да поставите мобилни телефони). Нишите във вратите събират литрова бутилка и още дреболии от сорта дори на фотоапарат.
Както по-горе споменах 5008 има възможност за много добра модулност или организация на пространството според конкретната нужда. За оптимизация позицията на тялото всяка една от трите седалките на 2-ри ред може да се регулира самостоятелно по наклон на облегалката. Също седалките се преместват по дължина независимо една от друга, с ход 130 мм. Освен това при нужда те се сгъват и прибират, и образуват равен под с нивото на товарния праг. Това лесно сгъване дава възможност за достъп и до трети ред седалки с напълно нормални размери. Те също се сгъват много лесно и образуват равен под.

Пътниците от 2-ри ред могат да се забавляват прекрасно докато пътуват – те имат интегрирана мултимедийна система с два цветни 7-инчови дисплея в предните подглавници, конзола, в която може да се включи всякакво аудио-видео устройство (видео игра, DVD-плеър) и два чифта безжични слушалки Bluetooth®, които осигуряват високо качество на звука. В допълнени се предлага трети чифт слушалки. Така че, пътя към морето например, високотехнологичните ви деца ви няма да усетят, докато се забавляват.

Панелът на нивото на очите (Head Up Display), който изписва скоростта на движение и така погледа не се отклонява от пътя. Интересна е функцията Distance Alert – тя ви да спазвате безопасна дистанция. Радарът в предната броня измерва в секунди времето между вашия и автомобила пред вас и предава тази информация на панела на нивото на очите. Предупреждението може да се програмира за стойност между 0,9 и 2,5 секунди.
Системата не се намесва в управлението, а допълва много ефикасно ролята на ограничителя на скоростта.

Друго улеснение е Snow Motion система, която се активира автоматично, за да поеме контрол над системата против приплъзване на колелата. Тя помага при потегляне и движение върху лед и сняг.

5008 се предлага с добра гама от 6 двигатели – два бензинови 1,6л/ 120 и 156 к.с. и три дизелови – 1,6 и 2,0 л/ от 110 до 163 к.с. Моделът, който управлявах бе с бензинов мотор 156 к.с. Много добро поведени с динамика дори и при повече натоварване. Ускорението е много добро, без нужда от преминаване на по-ниска предавка при изпреварване. Средния разход, който ни показа бе 6,7л/100 км. при извънградско движение.