fbpx Jeep Compass хибрид - в модния еко тренд (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Jeep Compass хибрид - в модния еко тренд (тест драйв)

В последните летни августовски жеги, компасът ми посочи да бягам към прохладата. Обичам Банско и дори само да гледам върховете на Пирин, а нощем да спя с леко одеяло, ми стига. А като стане много мор през деня, бягам към пиринските езера – дори и в най-страшните жеги, горе е прохладно.

Моят компас е от семейството на най-добрите планинари и офроудъри – Jeep Compass, но вече в крак с новите еко тенденции – хибрид. И въпреки по-компактните си размери и по-скоро градски дух, то гените на онова, което наричаме „джип“ и то истински, са в основата и неизменно ще ви помогнат, ако дойде критична ситуация (за разлика от доста други т.нар. SUV модели).

Първото поколение на Compass се появи през 2017 г. и с него Jeep даде заявка в един от най-търсените сегменти С-SUV, а един на всеки четири продадени екземпляра е версия 4хе.

През 2021 г., когато Jeep честваше 80 годишен юбилей,  Compass получи фейслифт, който му даде много модерна визия. Емблематичната радиаторната решетка със 7 вертикални правоъгълни елементът е модернизирана, сега е стеснена, както и фаровете, които са по-тънки, а бронята също е нова и завършва с алуминиева лайсна, променена е и позицията на фаровете за мъгла

Фин алуминиев контур минава и над вратите, а блясъкът на метала се оглежда и в надписите Jeep отпред и отзад. Елегантен надпис 4хе със синьо „е“ индикира хибридната душа на автомобила.

Много приятна промяна има в интериора, където веднага прави впечатление приборното табло с 10,25-инчов цифров дисплей, а този на мултимедийната система Uconnect 5 е 10,1 инча. Позициониран е високо и удобно за погледа. Операционната система Android предлага безжична интеграция с Apple CarPlay, Android Auto и Amazon Alexa, интерактивна 3D TomTom навигация и гласово разпознаване. Свързването с телефона ми стана много лесно, така че използвах неговите функции. Интересно, че има и доста физически бутони, въпреки, че екранът е сензорен. За тези, които все още се противят на тази технологичност в автомобилите е добро решение.

Вече така съм свикнала с новите бутони и превключватели, които изпълняват функцията на скоростен лост, че тук класическият направо ме изненадва и кара да се усмихна. Материите обаче са качествени и приятни на допир. Седалките, въпреки, че са по-твърди са големи и седенето не уморява.

Compass се предлага с бензин, дизел и както е тестовият модел плъг-ин хибридна версии. Оборудван е 1,6-литровия Multijet II със 130 к.с., като има и 1,3-литров 4-цилиндров бензинов мотор със 130 и 150 к.с. с 6-степенна трансмисия с двоен съединител. Те обаче са с предно предаване, което за марката самото произнасяне стои някак неестествено, но пазарът се променил много и марките отговарят на търсенията.

За България обаче моделът се предлага само със 4х4, което е именно плъг-ин хибрид. Комбинацията е от 1,3-литров 4-цилиндров бензинов двигател и електромотор с 60 к.с. Мощността е в две версии – 190 к.с. (тестовият модел), оборудване Limited и 240 к.с. в нива S-Model и Trailhawk. И в двата варианта трансмисията е 6-степенна, а батерията е с капацитет 11,4 kWh.

С хибридната версия моделът може да измине само на ток по каталог 47 км и в реалност при кротко градско каране и леко натискане на педала изминах наистина 43 км. Това е много добре, защото дори за София, ако работата ви не е свързана с целодневно движение, напълно е възможно през седмицата да се придвижвате само на ток.

Естествено при извънградско пътуване, токът не е нужен и ако го ползвате „литва“ за десетина километра при скорост около 100. Още повече, че самият автомобил е тежък 1,9 тона, което оказва влияние и на средния разход, който при магистрална скорост и то не най-максималната, е около 8 на сто.

Що касае офроуд възможностите на автомобила, едва ли някой може да има съмнения в Jeep и не съм ги тествала, освен на едно разкаляно място в лятната жега на паркинга на Байкушевата мура, където наистина само 4х4 можеше да мине без проблеми. Усмихвах се, когато други колеги шофьори се напъваха да прекосят (защото когато земята се цепи от суша е трудно да представих кално място) и започваха да буксуват. И се замислих – „един път да ти трябва, ама на място!“