Volvo предприема още по-важни стъпки за запазване на живота на пътя

Навръх 60-годишния юбилей на едно от най-важните изобретения в историята на автомобилната безопасност – триточковият предпазен колан на Volvo, шведския производител излиза с още по-голяма ангажираност за безопасността на пътя и предотвратяване на смъртните случаи. Компанията представя  Проекта E.V.A. Инициативата едновременно въплъщава и ознаменува 60 години споделяне на безценен опит в областта на автомобилната безопасност, но също така подчертава основния проблем с неравенството при разработването и тестването на технологиите за безопасност.

Проектът E.V.A. е разработен на основата на проучвания на Volvo Cars и на няколко външни изследвания, данните от които показват, че жените са изложени на по-голям риск от определени наранявания при автомобилни катастрофи. Разликите в анатомията и здравината на шийните прешлени например са предпоставка жените да получават повече наранявания в следствие на „камшичен удар“ при катастрофа. Въз основа на тези анализи и на собствената си база данни от реални инциденти, Volvo Cars създаде виртуални краш тест манекени, за да проучи още по-добре инцидентите и да разработи технологии за безопасност, които защитават по еднакъв начин както мъжете, така и жените.

 

Първата такава технология е системата за защита при „камшичен удар“ WHIPS, която беше представена през 1998 г. и допринесе за уникалния облик на седалките и облегалките във Volvo автомобилите. Идеята за приоритизиране на обществения прогрес продължава да е водеща в разработките за безопасност на Volvo Cars. Компанията разработва нови технологии, не само за да покрие стандартите и да премине задължителните тестове за безопасност, но защото собствените й проучвания, базирани на анализите на десетки хиляди инциденти от реалния живот, показват кои области могат да бъдат усъвършенствани.

През 1980 г. Volvo Cars започна да се фокусира върху наранявания, получени при странични удари, тъй като според проучванията, много хора получават подобни наранявания, заради твърде малката дистанция между пътниците и мястото на удара. В резултат от 1990 г. насам бяха въведени няколко иновации, като системата за защита при страничен удар (SIPS), страничните въздушни възглавници и въздушни завеси в предната и задната част на автомобила.

Всички тези иновации, основани на база проучванията на Volvo, днес вече представляват стандарт в индустрията. Съвсем наскоро данните от проучванията на Volvo Cars показаха проблеми с лумбалния дял на гръбначния стълб или долната част на гърба – наранявания, които се получават при всички хора, независимо от техния пол и ръст. По-нататъшните анализи доведоха до съсредоточаване върху опасностите от наранявания при излитане от пътя. Създадената като резултат технология, въведена първо при XC90, а сега и във всички автомобили, изградени на SPA-платформата, е енерго абсорбиращата структура на седалките, която далеч надхвърля всички нормативни изисквания, задължителни за производителите на автомобили.

Шведският производител решително се заема с проблема с разсейването на водачите и шофирането под влияние на упойващи вещества. Освен превишената скорост, срещу която Volvo Cars предприема мерки, като налага ограничение на максималната скорост, употребата на алкохол и разсейването на водачите са другите две основни теми, които трябва да се вземат под внимание за повишаване на безопасността на пътя. 

Данните на Националната асоциация за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) показват, че около 30% от всички инциденти с фатален изход зад Океана през 2017 г. са се случили с участието на водач под въздействието на упойващи вещества. Volvo Cars вярва, че на този проблем може да се обърне специално внимание, като се монтират камери и сензори в автомобила, които следят поведението на водача и позволяват на системите за сигурност да се намесят, ако той очевидно е разсеян или в нетрезво състояние, не реагира на сигналите за предупреждение и рискува да предизвика катастрофа с тежък или дори фатален изход. Тази намеса може да включва намаляване на скоростта, изпращане на сигнал към спешния център чрез Volvo on Call и като последна стъпка – активно намаляване и безопасно паркиране на автомобила.

Въвеждането на камери във всички Volvo модели ще започне със следващото поколение, построено на платформата SPA2 от 2020 г. Повече детайли за точния брой камери и позиционирането им в интериора ще станат ясни на по-късен етап.

Новината от днес трябва да се разглежда заедно със съобщението на компанията за намаляване на максималната скорост до 180 км/ч във всички модели от моделна година 2021, като ясен сигнал към обществото за опасността от шофирането с превишена скорост. Volvo Cars иска да инициира дискусия дали автомобилните производители имат правото и дори задължението да интегрират технологии в превозните средства, които да променят поведението на водачите им. Ограничаването на скоростта и инсталирането на камери са пример за това как автомобилните производители могат активно да поемат отговорност за намаляването на смъртните случаи до нула, като насърчат по-разумното поведение на водачите.

Volvo Cars днес представи и технология за безопасно споделяне на автомобила – Care Key – специален ключ, който позволява на водачите да наложат ограничение за максималната скорост на шофиране, преди да отстъпят автомобила си на друг човек. Care Key ще бъде част от стандартното оборудване във всички автомобили от моделна година 2021. Care Key, камерите за мониторинг на поведението, както и наличните вече системи за подпомагане на водача, имат една единствена цел – да допринесат за още по-безопасно шофиране.

 

 

Facebook comments