fbpx Любов завинаги! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Любов завинаги!

Два автомобила са ме впечатлили до сега неистово. И което е по-интересно, продължават да ми въздействат – все едно всеки път ги виждам за първи път... За единия ще ви разкажа отново сега (следващия път за другия).

Когато този път Insignia ме очакваше на паркинга, слънцето се оглеждаше в нея, а тя блестеше с милиардите лъскави частици на уникалния кафяв с оттенъци на патладжан цвят. Отварям вратата и оттам усещам онзи неповторим аромат на кожена тапицерия (който според изследвания дори действа възбуждащо). Цветът е карамелено кафяв и носи името „Indian Summer”. Плъзвам ръка и усещам невероятна мекота и гладкост – забележително! В топлите летни дни допирът на двете кожи е невероятен. За създаване на допълнителен лукс са използвани контрастиращи кантове и шевове не само за седалките, но и за вложките на вратите и облицовката на скоростния лост. Воланът е голям, плътен и дава първоначално усещане за сигурно управление, което след това се потвърди и на пътя. Декориран е с шевове в цвят на кожата. Комбинацията с алуминиеви елементи и алуминиеви педали предопределя спортен характер.

Потеглям плавно. Усещам „тежестта” на автомобила. В същото време управлението е леко, воланът се подчинява на желанията ми, без да „бяга”. Държа в ръцете си един страхотен автомобил – двулитров дизелов мотор със 160 к.с. и оборудван със системата Adaptive 4x4. Това е първият лек автомобил на Opel, в който се съчетават технологии на мощен дизелов двигател с високотехнологична адаптивна система за двойно предаване.
Тази система подобрява управляемостта и стабилността във всякакви пътни ситуации. Благодарение на подобреното сцепление тя позволява на Insignia да постига много по-динамично поведение на пътя. Запазва правилната посока, дори и три от колелата да се намират върху покрита с пясък или кал настилка. На магистралата усещах автомобили като залепен. Системата „разбира” че няма съпротивления и преминава в режим на движение с изцяло предно предаване. Така се намаляват загубите от триене и съответно разхода на гориво. Тук ще споделя, че този голям и тежък автомобил, оборудван с 4х4, даде впечатляващ разход – 6,5л/100 км. Направо неочаквано!

Комфортът на пътуване е изключителен – Insignia e от автомобилите с които можеш да изминеш 500 км. без да спираш и без да се умориш. Не случайно спортните седалки са оценени изключително високо от независимата организация от експерти в Германия, Aktion Gesunder Rücken e.V. (занимаваща се с одобряване на продукти, облекчаващи натоварването на гърба, AGR). Ако искате може да избирате между различни режими на пътуване – Standard, Tour или Sport благодарение на FlexRide системата. Тя настройва определен брой параметри, като твърдост на амортисьорите, бързина на реакция на педала за газта, действието на променливото кормилно управление и електронната стабилизираща програма ESP. Допълнително Driving Mode Control (DMC) е устройство, което контролира и подава сигнал за действие на системата FlexRide, като по този начин се променя настройката на ходовата част в зависимост от режима на пътува. Устройството следи колко често, с каква сила и колко бързо натискате спирачния педал, страничното ускорение в завои и мощността на двигателя.

Технологиите, които осигуряват активна и пасивна сигурност в автомобила са много. Aктивнине опори за глава намаляват риска от камшичен удар. Инженерите са използвали така нареченото жило на Боуден, което са интегрирали в облегалката. За частица от секундата, след сигнал от сензор, то изпраща опората за глава напред и на максималната му височина. В момента, в който се извърши контакт с главата опората автоматично се застопорява.
Изключително удоволствие (но най-вече сигурност) е Адаптивна система на предните светлини с разширени функции (AFL+). Тя автоматично адаптира светлинния сноп съобразно с климатичните условия и пътната обстановка. Биксеноновите предни светлини и има 9 различни режима на функциониране - градски, път с трафик, извънградски, магистрала, неблагоприятни климатични условия, бавни и бързи завои, висок сноп и дневни LED светлини.

На тъмно осветяването на пътя е изключително. Направо се изкефих, когато вечерта паркирах. Спрях на паркинга за да огледам къде има свободно място. Съвсем леко завъртях волана наляво и изведнъж като прожекторно осветление фаровете осветиха огромен периметър. При паркиране много лесна за включване е ръчната спирачка, която се активира чрез бутон, намиращ се на централния панел. Улеснява потегляне при наклон и се изключва автоматически при подаване на газ. Insignia продължава да впечатлява, въпреки че е модел на три години вече. Виждах как колегите шофьори обръщат поглед към автомобила, който не може да не забележиш.
Този специален модел, който управлявах, има и много специална цена сега - 57 500 лв. с ДДС