fbpx Новият Jeep Wrangler - да излезеш отвъд дивото (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Jeep Wrangler - да излезеш отвъд дивото (ВИДЕО)

Test drive

Новият Jeep Wrangler - да излезеш отвъд дивото (ВИДЕО)

„Нищо не виждам, накъде да карам?”, а пред очите ми е небето и върховете на боровете от двете страни, които дават някаква линия. „Карай напред, машината ще се справи”, ми отговаря колегата, докато с новия Wrangler катерим една стръмнина, част от малко, но красноречиво трудно офроуд трасе. Само защото преди това бях видяла, знам, че преминаваме през огромни коловози, за които имах съмнение, че ще е трудно да се превземат. Обаче машината ги яде като халва, дори не съм натиснала педала на газта до дъното! Впечатлена съм искрено от тези стотина метра, в които Jeep отново потвърждава, че е Джип!

 

Отдавна не съм имала възможност с нов, високопроходим автомобил да премина 3-часов истински офроуд, през планината, там, където минават Джугани и други камиони, натоварени с огромни трупи. От Сърница до Ковачевица, пътувахме само по черните пътища на Родопите. И ако в началото по-леко натискахме педала, то накрая просто не жалехме машината, но и нейните възможности са почти необятни. Имах усещането, че накъдето и да свърнем, ще преминем. „Ще усетите едва 10% от възможностите на автомобила”, ни каза в началото Светльо Доктора (създателят на българския офроуд), който беше избрал целият маршрут. И си мисля, че беше много прав.

Безспорен офроуд шампион и уникален автомобил за приключения, който започва да пише историята си в далечната 1941 г., днес предлага отличен комфорт и превъзходна динамика. Това е най-способният Wrangler в историята благодарение на ненадминатото си техническо оборудване, което, в зависимост от модела, включва две усъвършенствани системи за постоянно задвижване на четирите колела – Command-Trac и Rock Trac, плюс Tru-Lok електронен блокаж на преден и заден диференциал, Trac-Lok диференциал с ограничено приплъзване и електронно разкачане на предната стабилизираща щанга.

Четвъртото поколение на модела се предлага в три варианта на оборудване: Sport, Sahara (какъвто беше тестовият модел) и Rubicon – всички в конфигурация с 2 или 4 врати. Изцяло новият пакет Overland за модела Sahara осигурява още по-ексклузивно излъчване.

Системата Command-Trac работи в 4 режима на шофиране (плюс неутрален) - 2H (задвижване на задните колела със стандартни предавки High Range), 4H AUTO (автоматично задвижване на четирите колела със стандартни предавки High Drive), 4H Part-Time (задвижване на четирите колела с блокаж на централния диференциал за офроуд условия със стандартни предавки High Range), 4L за задвижване на четирите колела с понижаващи предавки Low Range за тежък офроуд. Именно тях бяхме включили при по-тежката отсечка, където машината мина без грам замисляне. Преминахме и през речно препятствие, което всъщност беше детска игра за автомобила, защото той може да гази тежки води до 76 см. Освен това няма проблем да превозите и лодката или конете си, защото той тегли до 1500 кг (за моделите с 2 врати) и до 2500 кг (за моделите с 4 врати).

 

Иначе превключването между задвижване на две колела (2WD) и четири колела (4WD) със стандартни предавки може да става и в движение до скорост 72 км/ч.

 

Wrangler идва и с нов 2.2-литров турбо дизелов двигател MultiJet II, който се комбинира с нова 8-степенна автоматична скоростна и осигурява мощ от 200 к.с. Повече от изненада беше разходът, който след офроуд трасето показваше 9,8 л/100 км.

И докато пътуваме из пътища, събрахме достатъчно прахоляк. Интересното е, че за да почистите интериора, е достатъчно да включите маркуча и да го окъпете в буквалния смисъл. Той е изцяло миещ се, със защитен екран на инфо развлекателната система и стартер. Не го тествахме, но тази опция е включена в рекламните послания за модела.

 

За да сте съвсем близо до природата и усещате вятъра, дори клоните, които влизат в автомобила, има няколко варианта за отваряне на покрива. Единият е чрез новия и лесен за използване електрически покрив Sky One-Touch, който чрез бутон отваря мекия покрив по цялата дължина.
Мекият покрив Premium Sunrider е подобрен чрез добавяне на две допълнителни рейки за текстила. Този нов дизайн спомага за намаляване на шума от вятъра и позволява по-лесен достъп при частично или напълно отворен покрив.
Модулният твърд покрив Freedom Top се състои от три панела, закрепени с усъвършенствани механизми.

 

Въпреки, че Wrangler е създаден, за да превзема най-тежките възможни терени, моделът залага изключително много и на понятието и съдържанието на думата комфорт. Все пак клиентите днес са с много повече изисквания и представи за адреналинно преживяване отвъд дивото. В инструменталното табло е разположен 7-инчов информационен пълноцветен LED TFT дисплей, който дава възможност да конфигурираш показваната информация по повече от 100 начина.

 

На централната конзола има 7,0-инчов (опционален 8,4-инчов) сензорен екран, с отлична видимост. По два USB порта отпред и отзад дават възможност за връзка с мултимедийния център или зареждане на смартфони (което става много бързо). Във вратите по цялата дължина има мрежи, които много добре съхраняват вещи и именно там държах на най-сигурно място трите си телефона, готова да грабна във всеки миг за екшън „снимката на живота ми”. В пода на багажника има практичен органайзер за болтове и винтове, а в предния подлакътник - комплект с инструменти и инструкции.

 

Седалките са удобни, умерено твърди, с лумбална подпора и дори след три часа нонстоп тресене по черните пътища, тялото ми не беше уморено. А когато стъпихме на асфалта и потеглихме там, имах чувството, че това е най-комфортния автомобил:). Всъщност с колегите бяхме много приятно учудени от новото окачване, което е настроено за по-добро пътно поведение и комфорт върху асфалтирани настилки, без да се жертват офроуд възможностите на автомобила. Дискомфортът идва при скорост над 120 км/ч, когато шумът от борбата между насрещния вятър и „кубът” стават ожесточени.

 

Wrangler продължава да използва доказаната конфигурация на петточковото окачване. Предното окачване се състои от един напречен и четири надлъжни носача, а задното от две горни и две долни носача от високоякостна стомана за надлъжен контрол и напречна торсионна щанга за контрол на диференциала.

С тази икона на офроуда може да избягате от делничния стрес и да стигнете там, където дори човек би стигнал трудно. Ще забравите за стреса, който ви гони всеки ден и ако сте тръгнали по пътя на burnout (професионално прегаряне) – горещо ви препоръчвам едно Wrangler лечение – отново ще заобичате света около вас. И за усетите частица от това, което може да ви предостави Jeep, вижте следващото видео от нашата разходка в планината.

 
снимки: Булфото и авторът, видео: авторът

 

Facebook коментари